Z-drugs – substancje wykazujące powinowactwo do receptora benzodiazepinowego, nie dzielące jednak podobieństwa strukturalnego z benzodiazepinami. Przykłady to zolpidem, lub zopiklon.
ODPOWIEDZ
  • 3309 / 21 / 0
Nie umiem wytłumaczyć, tak samo jak Ty widzisz tysiące rzeczy i nie wiesz dlaczego się tak dzieje. Czy jedynie doczepianie się do receptora (a tylko to wziąłeś pod uwagę) powoduje skutki uboczne? Gdyby tak było, to każdy lek selektywny by miał identyczne skutki uboczne. Sam metabolizm wątrobowy może powodować jakieś skutki uboczne z powodu nierównowagi enzymów. Nie mówię, że tak jest i w tym przypadku, ale chcę Ci pokazać, że nie tylko działanie na receptor powoduje pewne skutki.
sqrt(666)
  • 586 / 8 / 0
o metabolizmie wątrobowym nie pisałem, bo to dość oczywiste - jak masz zrytą wątrobę, to nawet związki niehepatotoksyczne mogą zaburzyć równowagę, ale to nie tyczy się wyłącznie zolpidemu, a do tego jest mało prawdopodobne. plus wyszłoby z tego więcej efektów ubocznych bardziej zauważalnych od syfów na twarzy.

piję wyłącznie do tego, że nie ma żadnych sensownych badań w tym temacie, a post-marketingowe można zignorować z natury, bo nie wiadomo w jakich warunkach nastąpiły te syfy, a każdy z obiektów oprócz zolpidemu brał mnóstwo innych rzeczy. generalnie czasem tego typu statystyki mają jakąś wartość, ale jeżeli liczbowo syfy mają tam mniej niż jeden procent i osoby badane można policzyć na palcach jednej ręki, to siłą rzeczy argument z tego żaden.

to jak w tym dżołku z lodem: lód i wódka psuje organizm, lód i whisky psuje organizm, lód i brandy psuje organizm. ten lód to strasznie wyniszczający, kurde. ;)
szatan
  • 3309 / 21 / 0
piję wyłącznie do tego, że nie ma żadnych sensownych badań w tym temacie
Bo może nikt nie badał.
sqrt(666)
  • 98 / / 0
Urwany film po 20mg.
mleko i miód czekają na mnie po drugiej stronie
  • 2878 / 21 / 0
Na czysto czy jakieś alko do tego było?
And I guess that I just don't know.
*                       *                      *
Kiedy spoglądam wstecz, widzę siebie pozostającego za mną daleko w tyle.
  • 98 / / 0
Na czysto. Nie jestem w stanie przypomnieć sobie niczego, co najciekawsze - była u mnie wczoraj koleżanka, rozmawiałam z nią i nawet pokazywałam jej jakieś ubrania z szafy, po czym zrzuciłam jej przez okno rękawiczki, które u mnie zostawiła. Podobno zachowywałam się normalnie, byłam jedynie lekko przymulona.
mleko i miód czekają na mnie po drugiej stronie
  • 78 / / 0
:old:
Ostatnio zmieniony 03 maja 2015 przez extremevir, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik extremevir nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 611 / 16 / 0
Opowiem Wam ciekawą historię. Moja babcia od kilku lat zażywa zolpidem (jest od niego uzależniona jak można się domyślić). Dałem jej Imovane (zopiclonum), ale twierdzi, że zasnęła szybko, lecz rano czuła się po nim strasznie, więc szukałem odpowiedników. Znalazłem Xentic (9zł~) Recepta na 3 paczki zrealizowana - po 3 nocach na 5mg Xenticu babcia doznała bezsenności z odbicia. Co ciekawsze, kiedy powróciła do niemieckiego Zolpidemu, a następnie kiedy się skończył Stilnoxu wszystko wróciło do normy. Na mnie Xentic działa tak samo. (zolpidemi tartras = zolpidemi tartras, 1tab - 10mg = 1tab = 10mg).
Ktoś polemizuje? ; ) Bo tak, czy siak zastanawiam się nad przyczyną, bo nie jestem w 100% jej pewien. Znajomi lekarze twierdzą, że jest delikatna różnica w składzie leku - uciekają w ciszę słysząc pytanie "jaka?"
A dokładny skład np. Stilnoxu to:
Zolpidemi tartras (winian zolpidemu), 10mg - substancja czynna
oraz substancje pomocnicze: laktoza, celuloza mikrokrystaliczna, hypromeloza, karboksymetyloskrobia sodowa, magnezu stearynian.

Skład otoczki: hypromeloza, tytanu dwutlenek, Makrogol 400.
Lecimy dalej.
Doszukałem się też pełnego składu generyku Xentic.
Oczywiście w składzie substancją aktywną jest:
Zolpidemi tartras (winian zolpidemu), 10mg
Wykaz substancji pomocniczych

Rdzeń tabletki:
Laktoza jednowodna, celuloza mikrokrystaliczna, karboksymetyloskrobia sodowa, magnezu stearynian, hypromeloza.

Otoczka Opadry Y -1-7000 White:
Hypromeloza 5cP, tytanu dwutlenek (E171) i makrogol 400.
To samo, generyk=generyk, so what the fuck?

//EDIT:
Doszukałem się takiego czegoś:
Każdy lek wymieniony w "pomarańczowej książeczce" posiada dwuliterowy kod kategoryzacji. Litera "A" oznacza, że FDA uznała dany produkt za terapeutycznie równoznaczny z lekiem oryginalnym, litera "B", że lek generyczny posiada różnice biorównoważności w stosunku do leku oryginalnego nie pozwalające go za lek synonimowy.
Skoro skład jest taki sam, co mogło być przyczyną? Może większa ilość danej substancji pomocniczej, co z kolei wiązałoby się z mniejszą biodostępnością (przecież kobieta w sile wieku nie będzie tego wciągać hehe). To by było najbardziej sensowne i racjonalne wyjaśnienie.
Widzę, że normy społeczne zazwyczaj są zbyt ciasne..
  • 2 / / 0
Przepraszam,być może w temacie to gdzieś w końcu się pojawia,ale kartkuje,i nie mogę znaleźć.Otoż brakuje mi jednej tylko informacji,by ruszyć( i czy ruszyć) dupe z domu.Ile na chwilę obecną kosztuje Stilnox?
Z góry dziekuję za pomoc.
  • 144 / 3 / 0
Na mnie Zolpidem nie działa. 20 mg i jadę na rower. Dużo lepszym lekiem nasennym jest relanium.
To zapewne kwestia osobnicza, bo nie działa na mnie również alprazolam, tak zachwalany przez lekarzy.
Maksymalnie brałem 40mg i nie mogłem zasnąć całą noc.
Trzy piwa uśpią mnie bardziej niż zolpidem.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Przemytnicy kokainy z Kolumbii skazani. Pachnące mentolem narkotyki przylatywały na Śląsk

Gliwicki sąd skazał sześciu członków grupy przestępczej, która drogą lotniczą przemyciła na Śląsk kilkadziesiąt kilogramów kokainy. Przewożona ją w paczkach z napisem "Rolls Royce".

18-latek złapany na gorącym uczynku. W biały dzień sprzedawał narkotyki na ulicy

Bielańscy wywiadowcy zatrzymali dwóch mężczyzn na gorącym uczynku podczas transakcji narkotykowej. 18-latek przekazał 20-latkowi blisko 20 gramów marihuany. W wyniku dalszych działań funkcjonariusze zabezpieczyli przy nim oraz w jego mieszkaniu dodatkowe narkotyki – marihuanę i tabletki zawierające MDMA. Obaj trafili do policyjnej celi. Prokurator zastosował wobec 18-latka środek zapobiegawczy w postaci dozoru policyjnego.

Terapeuta uzależnień: Zielsko ma konsekwencje w następnym pokoleniu

Na oczach Roberta Rutkowskiego, terapeuty uzależnień, zmieniła się rzeczywistość wokół substancji psychoaktywnych w Polsce. Ekspert opowiedział, co działo się za kulisami tej zmiany. - To miało swoją cenę, która mnie wtedy przeraziła - powiedział wprost.