uprawa w warunkach domowych przy użyciu sztucznego oświetlenia
ODPOWIEDZ
  • 9 / / 0
Mam growboxa dł35cm x szer40 cm x wys 60cm , w nim jeden mały wentylator *40mmx40mm* wwiewający na dole i większy *80mmx80mm* na górze. Odmiana roslinki to Grapefruit *80% sativa*. Planowane oświetlenie 6-8 świetlówek kompaktowych w przedziale mocy 20-40W na 2 -4roslinki .*HPS odpada niski box, no i sativa.
No i właśnie :
1.jakie będą najlepsze swietlowki na cały okres uprawy *ile ma miec Kelvinów??. gdy maja słuzyc i do fazy wzrostu i do kwitnienia tylko w tym boxie?? A moze zrobic mixa np. 4 sw 5-7 tys K i 2 swietlówki po 2700K??

2. Czy to prawda ze przy Grapefruicie mozna zmienic fotoperiod z 24/24 na 12/24 lub 18/24 aby wywołac kwitnienie juz po tygodniu fazy wzrostu i ile pozniej moze podrosnac?? Moze ktos ma fotorelacje z Grapefruita

3. Jaka jest optymalna wysokosc dla sativy i czy warto ewentualnie pozniej przeskoczyc na wyzszego boxa??

Dzieki z gory za pomoc. Zalezy mi na jak najlepszych i najwiekszych plonach. Tu gdzie mieszkam mj jest niedostepna, od roku musze sie zadowalac jedynie 'czarnym lolkiem' przez ktorego z koniecznosci mieszania z tyteksem wrociłem do tego smierdzacego nałogu. No i poza tym to nie to samo co zieleń, a co dopiero własna :-)
  • 60 / / 0
Nieprzeczytany post autor: madx »
ss
Ostatnio zmieniony 22 sierpnia 2006 przez madx, łącznie zmieniany 2 razy.
Uwaga! Użytkownik madx nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 9 / / 0
Nieprzeczytany post autor: redorange »
Czy rzeczywiście różnica pomiędzy HPSem a kompaktami jest tak ogromna ??
Nie mam szafy i na razie nie za bardzo mogę mieć nazbyt wysokiego rzucającego się w oczy boxa.
Może następną hodowlę rozpocznę pod HPS, ale póki co musze miec w małym nierzucającym się w oczy boxie.
Grapefruit wg sklepu gdzie kupowałem moze dać niezłe plony po przestawieniu po tygodniu na 12/24 przy wysokości 70 cm.
Dzięki madx, napewno radzisz mi dobrze. Ze HPS jest lepszy to wiem , ale z koniecznosci musze zostac przy świetlówkach, zalecane + 70 cm od rosliny + wysokosc HPS z odbłysnikiem stworzyłaby wysoką konstrukcje rzucająca sie nazbyt w oczy , koniecznosc zamontowania większych czyt. głosniejszych wentylatorów, no i koszt szafy która w ogóle nie jest mi potrzebna, tym bardziej przed planowaną za kilka miesięcy zmianą mieszkania.
Czekam na doswiadczenia z Grapefruitem w małych boxach pod swietlówkami. W razie czego mail redorange(at)o2.pl
  • 92 / / 0
Nieprzeczytany post autor: k44 »
Co ty gadasz sa uprawy w budach po kompa hps 70w i heja.
http://www.icmag.com/ic/showthread.php?t=22119
Uwaga! Użytkownik k44 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 218 / / 0
Nieprzeczytany post autor: kruczy »
madx pisze:
2. Czy to prawda ze przy Grapefruicie mozna zmienic fotoperiod z 24/24 na 12/24 lub 18/24 aby wywołac kwitnienie juz po tygodniu fazy wzrostu i ile pozniej moze podrosnac?? Moze ktos ma fotorelacje z Grapefruita

ja mysle ze jak bedziesz tak przestawial to najwyzej herm ci wyrosnie..
mozesz od samego poczatku trzyamc rosliny na 12/12 i zakwitna coprawie odrazu, te nasiona masz fem?
ja bym potrzymal przez miesiac na wegu wytranowal bomble i dopiero bym przestawil na kwitnienie
jak sie nie znasz to nie wprowadzaj innych w blad. na stronie producenta jest napisane ze mozna po 2 tygodniach (o ile dobrze pamietam, a moze i po jednym) zmienic na flow. w jaki niby sposob moze herm wyjsc? co innego jakby mial nieregularne fotoperiody, wiec Cie nie rozumiem.

swietlowkii sa najlepsze na weg, nalepiej zakup swietlowki firmy osram, badz philips, sa one najlepsze do uprawy jak na ta cene. na czas flow zakup HPS 100W, mozna go spokojnie trzymac 10 cm roslinki bez szyby przy odpowiedniej cyrkulacji powietrza.

zastosuj LST + Scrog, malym nakladem pracy mozna osiagnac bardzo wiele. przy scrog zmieniasz z wega na flow po tym jak 3/4 siatki zapelnione

za jakies 2 tygodnie wrzuce swoja fotorelacje z zakonczonego indoora grapefruita.
pozdrawiam
  • 105 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Lewar »
[b][color=crimson]Reggae[/color][color=orange] And[/color][color=limegreen] Cannabis[/color][/b]
zagubiony w czasie i przestrzeni
nic nie wiem
  • 9 / / 0
Nieprzeczytany post autor: redorange »
[quote="Lewar"]
redorange]

Czytałem :-) Ale taka miniaturka to już przegięcie pyty i bardziej mozna sie nastawić na ciekawe doświadczenie w miniaturyzacji boxa niż na przyzwoite zbiory

do * Kruczy * : Dzięki wielkie. Napewno zastosuje LST i ScrOG może nawet FIM (chociaz boje sie cokolwiek nacinać). Co do lamp boje się ża HPS popali szczyty (najsłabszy jaki moge kupic ma 250 W, rozważam lampy fluorescencyjne do hodowli roslin jedna przeznaczona do wega i drugą z pasmem do kwitnienia. . Jeszcze trochę poczytam jak dojdę do wniosku że HPS jest bezkonkurencyjny i roznice sa ogromne to najwyzej sciagne z Polski 100-125W (czas :-( ), no chyba ze znajde w koncu jakis wolny metr terenu na outdora :-) to wtedy przerzuce z boxa na słonko. To ostatecznosc bo pierwsza roslinke chce spalic a nie zeby mi ktos ja wyciął :-). Jakbys dał rade rzucic jakies wstepne fotki na redorange(at)o2.pl Z góry dzięki :-)
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Najgroźniejsza tajemnica starożytnej Grecji? Napój z Eleusis mógł zawierać halucynogen spokrewniony

Toksyczny sporysz, pasożytniczy grzyb wytwarzający alkaloidy powiązane chemicznie z LSD, mógł po odpowiedniej obróbce stać się halucynogenem używanym podczas misteriów eleuzyjskich – wynika z badania opublikowanego 13 lutego 2026 roku w „Scientific Reports”.

Marihuana warta ponad milion upchana w Dacii. Szybka akcja CBŚP pod Warszawą

Niepozorna czerwona Dacia, a w niej ponad 20 kg marihuany upchanej w trzy kartonowe pudła! Przesyłki warte ponad milion złotych nadane zostały kurierem z Królestwa Hiszpanii. Przez Polskę przewoził je 51-letni Polak. Został zatrzymany w szybkiej akcji CBŚP w podwarszawskich Jankach.

CBŚP zlikwidowało kolejne laboratorium narkotyków. Zabezpieczono narkotyki o wartości ponad 28 mln

Funkcjonariusze CBŚP, przy wsparciu policjantów z KPP w Śremie, zlikwidowali na terenie powiatu śremskiego nielegalne laboratorium klofedronu. Zatrzymano dwóch podejrzanych i zabezpieczono znaczne ilości niebezpiecznych substancji.