Dział poruszający prawne kwestie użytkowania narkotyków. Legalizacja, kary, pytania do adwokata.
ODPOWIEDZ
  • 3362 / 353 / 0
nie no, to byl ethcat, wiec raczej nie powinno byc jakis powaznych problemow. poza tym, mieszkam zagranica (belgia).
dzieki za info, na razie chyba nie mam sie o co martwic.
  • 165 / 3 / 0
FajnieJest pisze:
nie no, to byl ethcat, wiec raczej nie powinno byc jakis powaznych problemow. poza tym, mieszkam zagranica (belgia).
dzieki za info, na razie chyba nie mam sie o co martwic.
mieszkasz w Belgii więc jednym z bardziej cywilizowanych krajów. W Szwecji wygląda to tak, że nawet jeśli w przesyłce znajdą narkotyki to nie dostajesz żadnego wezwania ani przeszukania na chacie to nie druga wojna światowa. Dostajesz list, że znaleziono to i to i telefon aby zadzwonić i powiedzieć że nie miałeś z tym nic wspólnego. Przeszukanie wyłącznie w przypadku hurtowych ilości. Acha nawet jeśli przesyłka zostanie sprawdzona i nei znajdą w niej nic ciekawego to ładnie zakleją naklejką z napisem TULL czyli celnicy, a nie rozpierdolą kopertę i jeszcze ukradną połowę jak w polsce
Uwaga! Użytkownik WildMonkey-Sverige jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3362 / 353 / 0
hm, dzieki za info. na razie minelo 1,5 tygodnia od wysylki wlasciwej, a dzis nic nie bylo, wiec na razie jestem spokojny, moze rzeczywiscie jakies badania robia, napisze jeszcze do PCP, bo mam pewne watpliwosci dot venodra
  • 397 / 3 / 0
Może i to o co chcę zapytać było wielokrotnie poruszane na forum, ale tak czy inaczej, chyba warto aby było to w tym wątku. Swoją drogą nie jestem w stanie tego znaleźć przez wyszukiwarkę. Otóż, czy jest jakaś możliwość zamówienia przesyłki anonimowo? Mam na myśli bez podawania imienia i nazwiska. Poste restante? Jakiś inny system?

Według mojej teorii, paczki przychodzą na adres nie na nazwisko. Także jeśli ktoś cały czas jest w domu i będzie mógł paczkę odebrać, to może na paczce być napisane Violetta Villas. Nie ma znaczenia. O ile nie jest to za potwierdzeniem odbioru, polecony czy inna kombinacja. Co jednak, kiedy dostaniemy awizo? Nie będzie żadnej możliwości odbioru takiej paczki? Nawet jeśliby adres się zgadzał?
  • 3129 / 26 / 0
paczkomaty.pl

Awizo nie odbierzesz bez okazania dowodu osobistego, przynajmniej w/g regulaminu poczty (czasem babka w okienku ma na to wyjebane, ale raczej na to nie licz).
Ostatnio zmieniony 18 grudnia 2011 przez chusajn, łącznie zmieniany 1 raz.
High, how are you?
  • 2814 / 14 / 0
Prawo pocztowe pisze:
Art. 26. 1. Przesyłkę lub kwotę pieniężną określoną w przekazie pocztowym, z zastrzeżeniem ust. 2—6, doręcza się adresatowi pod adresem wskazanym na przesyłce, przekazie pocztowym lub w umowie o świadczenie usługi pocztowej.
2. Przesyłka, jeżeli nie jest nadana na poste restante, może być także wydana ze skutkiem doręczenia:
1) adresatowi:
a) do jego oddawczej skrzynki pocztowej,
b) w placówce operatora, jeżeli podczas próby doręczenia przesyłki adresat był nieobecny pod adresem wskazanym na przesyłce, przekazie pocztowym lub w umowie o świadczenie usługi pocztowej albo doręczenie za pomocą oddawczej skrzynki pocztowej nie jest możliwe,
c) w miejscu uzgodnionym przez adresata z operatorem;
2) przedstawicielowi ustawowemu adresata lub pełnomocnikowi adresata:
a) pod adresem wskazanym na przesyłce, przekazie pocztowym lub w umowie o świadczenie usługi pocztowej,
b) w placówce operatora;
3) osobie pełnoletniej zamieszkałej razem z adresatem, jeżeli adresat nie złożył w placówce operatora zastrzeżenia w zakresie doręczenia przesyłki rejestrowanej lub przekazu pocztowego:
a) pod adresem wskazanym na przesyłce, przekazie pocztowym lub w umowie o świadczenie usługi pocztowej,
b) w placówce operatora;
4) osobie uprawnionej do odbioru przesyłek w urzędzie organu władzy publicznej, o którym mowa w art. 1 ust. 2 pkt 1 ustawy z dnia 5 sierpnia 2010 r. o ochronie informacji niejawnych, jeżeli adresatem przesyłki jest dany organ władzy publicznej;
5) osobie uprawnionej do odbioru przesyłek w podmiotach będących osobami prawnymi lub jednostkami organizacyjnymi nieposiadającymi osobowości prawnej, jeżeli adresatem przesyłki jest:
a) dana osoba prawna lub jednostka organizacyjna nieposiadająca osobowości prawnej,
b) niebędąca członkiem organu zarządzającego albo pracownikiem danej osoby prawnej lub jednostki organizacyjnej nieposiadającej osobowości prawnej osoba fizyczna w niej przebywająca;
6) kierownikowi jednostki lub osobie fizycznej przez niego upoważnionej, jeżeli adresatem przesyłki jest osoba fizyczna przebywająca w jednostce, w której ze względu na charakter tej jednostki lub powszechnie uznawany zwyczaj doręczenie przesyłki adresatowi jest znacznie utrudnione lub niemożliwe.
3. Przepisy ust. 2 nie naruszają przepisów innych ustaw dotyczących sposobu, zasad i trybu doręczeń.
4. Na pisemny wniosek adresata, złożony w odpowiedniej placówce operatora, przesyłka listowa będąca przesyłką rejestrowaną może być doręczana w sposób, o którym mowa w ust. 2 pkt 1 lit. a.
5. Do doręczenia kwoty pieniężnej określonej w przekazie pocztowym, z wyłączeniem przekazów nadanych na poste restante, stosuje się odpowiednio przepisy ust. 2 pkt 1 lit. b oraz pkt 2–6.
6. Do doręczenia przesyłki rejestrowanej lub kwoty pieniężnej określonej w przekazie pocztowym w przypadku śmierci adresata stosuje się odpowiednio przepisy art. 27 lub 29.
Uwaga! Użytkownik PCP jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 397 / 3 / 0
3) osobie pełnoletniej zamieszkałej razem z adresatem, jeżeli adresat nie złożył w placówce operatora zastrzeżenia w zakresie doręczenia przesyłki rejestrowanej lub przekazu pocztowego:
Czyli teoretycznie si. Ktokolwiek pełnoletni będzie pod danym adresem, mogą wydać paczkę. Tylko czy listonosz nosi ze sobą wszystkie paczki, czy od razu wystawia awizo?
  • 2814 / 14 / 0
Nie jesteśmy oficjalnym supportem poczty polskiej. Częste są skargi na pozostawianie awiz, mimo obecności domownika w domu. Nie ma to znaczenia w kwestii procedury odbioru czy zostanie wydana w placówce, czy w urzędzie pocztowym.
b) w placówce operatora;
Uwaga! Użytkownik PCP jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1107 / 52 / 0
Też macie ostatnio takie kurewskie opóźnienia z naszą kochaną polską pocztą ??
Chuj na kaczych łapach
  • 397 / 3 / 0
Wiadomo, że supportujecie poczty, ale może ktoś właśnie ma większe doświadczenie niż ja i częściej zamawia paczki, przez co orientuje się, jak "działają" listonosze. Ja zawsze zamawiałem na adres firmy w której pracowałem i tam donosili bez problemu. Po prawdzie do domu to chyba raz mi się zdarzyło. Ale dzięki tak czy inaczej, wychodzi na to, że mamy po prostu loterię.

@Syberek Opóźnienia mogą być, bo znajomy nadal czeka na paczkę wysłaną w tamtą środę czy wtorek. Z allegro, więc na granicy nie zatrzymali ;)
ODPOWIEDZ
Newsy
Prezes giganta zamieszany w narkotykową aferę. Myślał, że to legalne

Takeshi Niinami — prezes koncernu Suntory Holdings, słynącego z produkcji napojów alkoholowych, m.in. whisky — zrezygnował 1 września ze swojego stanowiska. Ten jeden z najbardziej znanych japońskich liderów biznesu podjął taką decyzję po tym, jak policja wszczęła związane z nim śledztwo w sprawie narkotyków — informuje Agencja Reutera.

Zagadka stabilności piwnej piany rozwiązana. To postęp w wielu dziedzinach nauki

Piękna stabilna piana to jeden z elementów piwa, którego poszukują miłośnicy tego napoju. Niestety, często spotyka ich zawód. Tworząca się podczas nalewania pianka błyskawicznie znika, zanim zdążymy wziąć pierwszy łyk. Są jednak rodzaje piwa, szczególnie piwa belgijskie, na których pianka jest wyjątkowo stabilna. Naukowcy z Politechniki Federalnej w Zurychu, pracujący pod kierunkiem profesora Jana Vermanta, odkryli właśnie sekret długotrwałego utrzymywania się piany na piwie. Poznanie tej tajemnicy zajęło 7 długich lat badań.

Ukraińce przemycającej narkotyki na Bali grozi kara śmierci przez rozstrzelanie

21-letnia Kateryna Wakarowa jest oskarżona o wwiezienie narkotyków na Bali. Kobieta może zostać za to skazana na karę śmierci przez rozstrzelanie.