...czyli jak podejść do odstawienia i możliwie zminimalizować jego konsekwencje
ODPOWIEDZ
  • 9639 / 1901 / 2
27 kwietnia 2020Qac pisze:
W rzeczy samej, kuracja taka jednak wyklucza właśnie np. stosowanie hormonów pochodzenia egzogennego w pierwszych miesiącach - celem nadrzędnym jest przywrócenie homeostazy na obu płaszczyznach nawet kosztem "dolegliwości".
Jedni działaja tak inni inaczej.
Dobry lekarz załatwi taką kuracja powrót do normalności małym nakładem sił.

A jak już niektórzy maja wpieprzac xanaxy czy inne smieci z nadzieją, że pomoże to niech popytaja lekarzy lub poczytaja jak to zrobic.
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 439 / 111 / 0
Co do wpieprzania benzo na odtruciu się od opiatów, to na podstawie swojego doświadczenia nie polecam. Przerobiłem w życiu z 10 paczek alpry, nie więcej (w około ~2 lata). Przeważnie brałem albo do opio albo na skręta po opio. Odkąd zacząłem je brać wszystko stało się trudniejsze. Kilka lat byłem uzależniony od opiatów, ale benzo nie znałem - uczucia, emocje, wszystko było stabilniejsze. Moment, w którym dorzucamy sobie kolejnego przeciwnika w nałogu w postaci benzo jest po prostu pogłębieniem naszego uzależnienia. Te leki nie pomagają realnie na skręta, tylko nas jakby „przytłumiają", przez co powrót do trzeźwości jest potem jeszcze trudniejszy.
  • 375 / 102 / 0
To chyba zależy jak do tego podchodzisz i jak na ciebie działa benzo. Ja nigdy benzo nie brałam i w ogóle mnie do tego nie ciągnęło. Jednak w momencie, w którym nie byłam wstanie zejść z pregabaliny postanowiłam zrobić coś paradoksalnego i zejść z pomocą Afobamu i relanium - wszysystko w małych dawkach - nawet mniejszych niż terapeutyczne bo na poczatku 0,25mg a potem 0,125 mg no i na koniec kilka dni na malutkich dawkach relanium - w 16 dni zeszłam z pregabaliny bez większych problemów. I w ogóle nie czułam tej "magii" benzo i zupełnie mnie do nich nie ciągnie, również po ich spróbowaniu.

A co do hormonów i odstawienia sytuacja nie jest taka zerojedynkowa - ja mam od wielu lat problemy z tarczycą więc biorę hormony i mam dobry, kontrolowany poziom TShH, kontrolowany i ogarniany przez dietę poziom kortyzolu oraz ogarnięte gonadotropiny oraz estrogen - a i tak musiałam wspomóc się w zejściu z pregabaliny.

Po coś są te leki (benzo) i jak się je stosuje "zgodnie z ulotką" to są bardzo pomocne - przynajmniej w moim przypadku.
Uwaga! Użytkownik drmjp nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 239 / 51 / 0
cos co maskuje objawy to
nie
lek
ja nawet nie chodze
ja latam
  • 613 / 187 / 0
@psychogenius czemu piszesz wierszem?

@drmjp a kiedy ostatnio przyjmowałaś benzosy, jeśli można spytać? Bo jestem ciekawy, na ile ta wstrzemięźliwość od bzd jest u Ciebie trwała. Jeśli udaje Ci się je stosować naprawdę sporadycznie to gratulacje.

Ale ogólnie schodzenie z opio przy pomocy benzodiazepin to moim zdaniem kiepski pomysł, skręt po opio to jest małe piwo w porównaniu z pojebaniem w głowie, jakie robi odstawienie bzd po dłuższym ciągu. A argument, że po coś te leki zostały wymyślone, można równie dobrze użyć w stosunku do morfiny jak i fentanylu.

Jak ktoś nie jest wjebany w bzd to na odstawkę opioidów najlepiej ograniczyć się do zopiklonu, tak jak jest napisane w pierwszy poście dexa w tym wątku.
  • 375 / 102 / 0
@starysteve brałam benzodiazepiny je tylko 2 razy w życiu - raz wiele lat temu jak miałam ostry stan mieszany w CHAD i na raz wizięłam całe opakowanie relanium 2mg (niestety nie pomogło) i teraz przez 16 dni. Skończyłam ten detoks od pregabaliny dokładnie miesiąc temu. Wiem, że benzo zupełnie nie jest dla mnie i nie widzę w nim nic "fajnego" na szczęście. Ja chyba jestem typowo F11 ;)

Wiem co to znaczy odstawiać benzo, bo przechodziłam 3 odstawki benzo (2 ambulatoryjne i 1 szpitalną) mojego partnera i wiem jak on cierpiał i co się z nim działo. Dlatego też byłam teraz bardzo ostrożna z tym Afobamem - brałam minimalne dawki i przez minimalny czas.
Uwaga! Użytkownik drmjp nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 439 / 111 / 0
27 kwietnia 2020drmjp pisze:
To chyba zależy jak do tego podchodzisz i jak na ciebie działa benzo.
Podchodzę jak typowy ćpun. Nikt uzależniony już od opio nie powinien tykać się benzo, nawet celem odtrucia. To raczej Twój przypadek jest tu wyjątkiem niż mój.
  • 3244 / 555 / 0
Jakie leki pomogą w odstawieniu opio, nie dam sobie jednak rady w CT, musiałbym się zamknąć w domu ale muszę pracować. Chodzi mi o opiogenne środki jak Mysimba itp co o tym myślicie? Będę w kontakcie z magikiem to bym coś podziałał.
https://youtu.be/XJPAk9ctb-Q

"Mówiłem nigdy więcej, a czas mi przyniósł plaster
Zagoiło się nieźle skoro goiło z otwartej
Zasypiam w pół do pierwszej, zasypiam w pół do czwartej
Albo znów kurwa nie śpię przez co jeszcze nim zasnę..."
  • 375 / 102 / 0
Pregabalina podobno jest całkiem spoko na odstawienie.
  • 94 / 17 / 0
Mi pomogła,tylko teraz myślę co by było spoko na odstawienie pregabaliny :)
Uwaga! Użytkownik NarcosSantos jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Newsy
MZ: Nielegalna marihuana i legalny alkohol to balans pomiędzy zdrowiem publicznym, a innymi dziedzi

Do Ministerstwa Zdrowia trafiło zapytanie „Czy Ministerstwo uznaje, że alkohol jest substancją mniej szkodliwą niż marihuana? Czy też uznaje, że poziom szkodliwości nie jest jedynym kryterium regulacyjnym? A jeśli tak to jakie są te kryteria?”. Autor zapytania chciał się w ten sposób dowiedzieć, z czego faktycznie wynika status prawy marihuany w kontekście statusu alkoholu. W odpowiedzi resort zdrowia wyjaśnił w jaki sposób ocenia się szkodliwość danej substancji oraz przyznał, że szkodliwość używania konopi jest znacznie mniejsza od szkodliwości alkoholu i to na każdym polu – zarówno w przypadku wpływu bezpośrednio na użytkownika ale także na społeczeństwo. MZ w swoim piśmie przyznaje też, że nie o zdrowie publiczne tu chodzi. Oto więcej informacji.

Marihuana a metabolizm. Naukowcy odkryli zaskakujący wpływ konopi na organizm

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego odkryli, że związki zawarte w konopiach mogą wpływać na wagę i metabolizm w sposób bardziej złożony, niż dotąd przypuszczano. Eksperymenty na myszach sugerują, że za potencjalne korzyści metaboliczne mogą odpowiadać nie tylko THC, ale również inne substancje obecne w marihuanie.

Są narkotyki, których zażycie prowadzi do przestępstwa częściej, niż innych. Wyniki badania

Nowe badanie opublikowane w „Journal of Psychopharmacology” pokazuje wpływ substancji psychoaktywnych na zachowania przestępcze. Okazuje się, że zażywanie niektórych środków wiąże się z niższym ryzykiem zatrzymań, zaś inne wykazują silne związki z różnymi kategoriami przestępstw.