Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
Czy Kurkuma pomaga?
1.Tak zwłaszcza w depresji.
37
51%
2.Średnio pomaga nie odczuwam szczególnie silnego działania.
23
32%
3.Nie pomogła mi.
13
18%

Liczba głosów: 73

ODPOWIEDZ
  • 150 / 36 / 0
Ja używam kurkumy zazwyczaj jak czuje,że coś mnie bierze, przy przeziębieniu albo po zapodaniu jakiegoś bardziej inwazyjnego draga. Bardzo zdrowa roślinka, polecam każdemu. Koniecznie z składzie powinien być pieprz albo ekstrakt z pieprzu. Można robić herbatki z kurkumą ale osobiście wolę jednak tabletki. Ewentualnie czasem robie herbatke ze świeżej kurkumy (w Lidlu jest) z miodem i cytryną, taka wersja jest calkiem smaczna
  • 408 / 145 / 0
"Oprócz celów terapeutycznych omówionych poniżej, 1 (i jego produkty degradacji) wykazują szeroką reaktywność przeciwko wielu ludzkim enzymom, które są związane z toksycznością związku, a mianowicie kanałami hERG, cytochromem P450 i S-transferazą glutationu (patrz także Informacje dodatkowe) Tabela 3).

Reaktywność każdej z tych klas ma istotne implikacje dla potencjalnych toksycznych skutków ubocznych: hamowanie kanału hERG jest związane z kardiotoksycznością; hamowanie 99−101 cytochromu P450 (CYP450) i S-transferazy glutationu (GST) może prowadzić do upośledzenia detoksykacji i potencjalnego toksycznego leku - przeciwwskazania do stosowania leków.102 Poza toksycznością specyficzną dla enzymu, związek 1 okazał się ostatnio czynnym chelatorem żelaza in vivo, wywołując stan jawnego niedoboru żelaza u myszy karmionych dietami ubogimi w żelazo44. Sugeruje to, że 1 może wpływać na ogólnoustrojowy metabolizm żelaza, szczególnie u osób z istniejącym wcześniej nieoptymalnym stanem żelaza.

W badaniach użyteczności terapeutycznej 1 zgłoszono jako cytotoksyczny wobec wielu ważnych linii komórek nowotworowych. Jednak rzadko odnotowuje się, że wykazuje on również cytotoksyczność wobec normalnych ludzkich limfocytów.31 Co zaskakujące, dane dotyczące cytotoksyczności 1 wobec normalnych (nienowotworowych) linii komórkowych są rzadkie. Niedawny raport wykazał cytotoksyczność 1 wobec mysiej linii komórkowej makrofagów i ludzkich komórek nerki przy wartościach IC50 odpowiednio 31 i 15,2 μM.8 Wartości te są równe lub niższe od podanych dla kilku celów terapeutycznych lub linii komórkowych (patrz także Tabele informacji pomocniczych 1 i 3), sugerując, że 1 może być ogólnie cytotoksyczny i nie wykazuje preferencji dla komórek normalnych względem komórek rakowych."

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5346970/

Według mnie Kurkumina została zbyt mocno wypromowana przez marketingowców. W pewnych okolicznościach na pewno może być szkodliwa dla zdrowia. Dostępne ekstrakty bardzo często są łączone z Piperyną w celu zwiększenia biodostępności.

Pierwsze pozycje z duckduckgo:(gooogle)
Kurkumina + Piperyna 67,09 zł
Piperyna 22.99 zł

Dodano akapity -- 909
  • 181 / 13 / 0
@return_zero
Daj spokój nawet nie wiesz jak mi to wyeleminowało moje problemy żołądkowe.Co na tym świecie nie szkodzi?
  • 4 / / 0
@return_zero też się kiedyś interesowalem mieszanka kurkumy z piperyna i natrafiłem na podobne badania. Postanowiłem poprawić dietę i w dużej mierze problemy żołądkowe zostały zniwelowane, taki wiek :)
  • 408 / 145 / 0
@ZieloonyWidmo
Część substancji (Kurkuma)pomaga na jedno i szkodzi na coś innego. Czy nie warto wspomnieć o tym?
  • 9509 / 1868 / 2
13 marca 2019return_zero pisze:
"Oprócz celów terapeutycznych omówionych poniżej, 1 (i jego produkty degradacji) wykazują szeroką reaktywność przeciwko wielu ludzkim enzymom, które są związane z toksycznością związku, a mianowicie kanałami hERG, cytochromem P450 i S-transferazą glutationu (patrz także Informacje dodatkowe) Tabela 3). Reaktywność każdej z tych klas ma istotne implikacje dla potencjalnych toksycznych skutków ubocznych: hamowanie kanału hERG jest związane z kardiotoksycznością; hamowanie 99−101 cytochromu P450 (CYP450) i S-transferazy glutationu (GST) może prowadzić do upośledzenia detoksykacji i potencjalnego toksycznego leku - przeciwwskazania do stosowania leków.102 Poza toksycznością specyficzną dla enzymu, związek 1 okazał się ostatnio czynnym chelatorem żelaza in vivo, wywołując stan jawnego niedoboru żelaza u myszy karmionych dietami ubogimi w żelazo44. Sugeruje to, że 1 może wpływać na ogólnoustrojowy metabolizm żelaza, szczególnie u osób z istniejącym wcześniej nieoptymalnym stanem żelaza. W badaniach użyteczności terapeutycznej 1 zgłoszono jako cytotoksyczny wobec wielu ważnych linii komórek nowotworowych. Jednak rzadko odnotowuje się, że wykazuje on również cytotoksyczność wobec normalnych ludzkich limfocytów.31 Co zaskakujące, dane dotyczące cytotoksyczności 1 wobec normalnych (nienowotworowych) linii komórkowych są rzadkie. Niedawny raport wykazał cytotoksyczność 1 wobec mysiej linii komórkowej makrofagów i ludzkich komórek nerki przy wartościach IC50 odpowiednio 31 i 15,2 μM.8 Wartości te są równe lub niższe od podanych dla kilku celów terapeutycznych lub linii komórkowych (patrz także Tabele informacji pomocniczych 1 i 3), sugerując, że 1 może być ogólnie cytotoksyczny i nie wykazuje preferencji dla komórek normalnych względem komórek rakowych."

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5346970/ (Toxicology)
https://en.wikipedia.org/wiki/Curcumin
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kurkumi

Według mnie Kurkumina została zbyt mocno wypromowana przez marketingowców. W pewnych okolicznościach na pewno może być szkodliwa dla zdrowia. Dostępne ekstrakty bardzo często są łączone z Piperyną w celu zwiększenia biodostępności.

Pierwsze pozycje z duckduckgo:(gooogle)
Kurkumina + Piperyna 67,09 zł
Piperyna 22.99 zł
Moze jakies dawki podasz?
I o ile rozumiem to kurkuma dziala antynowotworowo ale w "niektorych" stanach moze powodowac raka.
Tylko tu pytanie kiedy?

Art tworzony typowo dla zrazenia klienta/pacjenta.
#olalbym

Ps chelatowanie zelaza czyli jego wychwyt.
Ludzie kupuja multiwitaminy olimpu z chelatami wszystkiego a tu chelatowanie to negatyw %-)
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 181 / 13 / 0
Również u mnie kurkuma spowodowała że schudłem 3 kg w ciągu 1.5 tygodnia a piłem w międzyczasie dużo alkoholu. Ale pije dużo wody ponad 3 litry dziennie.
  • 2990 / 1645 / 35
17 lipca 2018jakcha pisze:
Jak polecacie dawkować ekstrakt 95%?
95% jest slabszy od przyprawy dlaczego???
Odpowiadam wyizolowana wysoko substancja czynna z rosliny nie jest tak skuteczna jak współistniejące związki z ta substancją czynna.
Tym samy jest słabsza od takiej przyprawy z oliwą i pieprzem( zwieksza wchłanianie aminokwasów)

Rola serotoniny i jej receptorów w przeciwdrgawkowym działaniu kurkuminy w napadach indukowanych pentylenotetrazolem.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/30243647/

Jest tez antagonista 5ht2c :

Uważa się, że blokada receptorów 5-HT2C odhamowuje uwalnianie noradrenaliny i dopaminy w korze przedczołowej i może dawać kliniczny efekt aktywizacji. Leki mające taką właściwość określa się niekiedy jako dysinhibitory noradrenaliny i dopaminy (NDDI)
Zaleca sie umiarkowane dawki.
Uwaga! Użytkownik AnnaS nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3 / / 0
Czy duże dawki kurkumy moga działać nootropowo? Podobno kurkuma zwiększa poziom NGF w mózgu Czy poprawa pamięci i działanie przeciwdepresyjne jest w ogóle odczuwalne czy to placebo?
Jak spisałby się mix duże dawki kurkumy + ashwagandha w połączeniu z SNRI.
  • 216 / 16 / 0
napewno może poprawiać pamięć

tylko u mnie jak wszystko niemal pogarsza sen, zwróć na to uwagę
Uwaga! Użytkownik cyfrowypolsat nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Newsy
Leki z Poznania jechały do Ukrainy. Tam produkowano z nich narkotyki

26 stycznia 2026 roku do Sądu Okręgowego w Poznaniu trafił akt oskarżenia przeciwko siedmiu osobom podejrzanym o udział w zorganizowanej grupie przestępczej działającej na terenie Polski i Ukrainy. Sprawę opisała Prokuratura Okręgowa w Poznaniu.

CBZC rozbija packzomatową dystrybucję

Współpraca policjantów z Centralnego Biura Zwalczania Cyberprzestępczości i wydziału kryminalnego z Chełmna doprowadziła do zatrzymania 44-latka, który z wykorzystaniem paczkomatów, wysyłał do odbiorców paczki z narkotykami. Przy zatrzymanym funkcjonariusze zabezpieczyli znaczną ilość narkotyków i gotówkę. Mężczyzna trafił na 3 miesiące do aresztu.

„Narkowaluta” w Warszawie. Za podwózkę zapłacili bezdomnemu... marihuaną

To historia, w której dramat życiowy przeplata się z dość absurdalnym paragrafem. Policjanci z warszawskiego Żoliborza, kontrolując zaparkowaną Kię, nie spodziewali się, że trafią na „mobilne mieszkanie” z bardzo nietypowym systemem rozliczeń za usługi transportowe.