Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 20 / 3 / 0
Witajcie, brał ktoś z Was Trazodon, Mirtazapinę oraz mianserynę i może się wypowiedzieć który z tych leków najbardziej działa na Was przeciwlękowo?
Chcę się tego dowiedzieć dla znajomej mi osoby bo ja osobiście używam innych leków przeciwlękowych.
  • 1659 / 268 / 0
Na mnie z tych trzech to trazodon 150 mg najlepiej działał na lęk.
  • 36 / 13 / 0
Bardzo długi wątek, mam nadzieję, że nie powtórzę czegoś, co już było. Chciałabym spytać o wpływie SSRI na funkcje poznawcze. Czy kogoś z Was też mocno "otępiło" przy kuracji. Szczerze mowiąc myslałam, że to kwestia wieku + weekendowo zażywanej chemii, ale ktoś w innym wątku poruszył ten temat. Jako osoba pracująca głową pytam więc, czy ma ktoś jakieś artykuły lub wiarygodne źródła na ten temat? Zastanawiam się, czy jeśli to od antydepów (sertralina) da się to jakoś zniwelować?
  • 32 / 7 / 0
@DoooooaTUTAJ masz poglądówkę mówiącą o otępieniu emocjonalnym podczas terapii z SSRI.
Ponoć jest to częsty powód odstawienia tych leków, lub zmnięjszenia dawki.
  • 36 / 13 / 0
@kleoston Chyba źle się wyraziłam. Nie chodzi mi zupełnie o otępienie emocjonalne (wręcz uważam, że by mi się przydało) a typowo upośledzenie funkcji umysłowych i intelektualnych - spowolnienie procesów myślowych, wolniejsze przyswajanie nowych umiejętności itd.
  • 1659 / 268 / 0
@Doooooa tak, dość często ludzie narzekają na takie objawy jakie wymieniłaś, z lektury forów internetowych wynika że to dla wielu niestety standard. Chociaż u mnie jest raczej odwrotnie, dzięki lekom mniej się stresuję co powoduje że mam mniejsze problemy ze skupieniem i pamięcią.
Tak przy okazji, jest antydepresant który w teorii nie powoduje takich problemów a nawet może poprawiać funkcje kognitywne - wortioksetyna. Biorę ją w zestawie z innymi lekami właśnie w tym celu i wydaje mi się że faktycznie jest pewna różnica.
  • 17 / 1 / 0
Czy zmiana z sertraliny na escitalopram to dobry pomysł? Biorę sertre już ponad rok i zauważyłam, że zamula mnie, powoduje problemy z równowagą, szum w głowie etc. Brałam kiedyś escitalopram i działał na mnie idealnie, zero działań niepożądanych, ale przestał działać i został zmieniony na wenlafaksynę. Do tej wenli mam właśnie sertralinę, opipramol, kwetiapinę i propranolol. Czy escitalopram nie będzie mnie tak zamulał jak robi to sertralina?
  • 6 / / 0
Brałem prozac, coś tam działał, ale w ciągu pół roku cholesterol negatywny skoczył mi w kosmos i przytyłem 10kg.
Czy zamiana na esci lub asertin może pomóc? Na tych lekach nie powinno być takiego grubnięcia?
  • 17 / 1 / 0
Dobra, wiem, że tak nie wolno robić, ale stwierdziłam, że yolo i zamieniłam sobie sertraline na escitalopram bez konsultacji z moim psychiatrą i tak wiem, że to nieodpowiedzialne, ale wydaje mi się, że zrobiłam to mądrze, odstawiając sertrę do zera i czekając pięć dni.

Wczoraj pierwsza tabletka esci 10 mg jako dodatek do wenlafaksyny, opipramolu, kwetiapiny i propranololu. Po około 30 min zmiotlo mnie, trzygodzinny twardy sen. Wczorajszy dzień ogólnie tak pół na pół, zamułka, ale jakaś taka inna niż po sertralinie, jakaś taka "jaśniejsza" i dało się w miarę funkcjonować.

Natomiast dzisiaj jest cudownie. Zero senności, otumanienia, zawrotów głowy, problemów z ciśnieniem. Mentalnie taka wyjebka na wszystko, zero zmartwień, czuję się dobrze sama ze sobą i własnymi myślami. Mam ochotę robić rzeczy a nie tylko spać. No jest cudownie.

Jeśli chodzi o jakieś efekty uboczne to mam ogromną ochotę na słodkie, wczoraj wpierdoliłam całą czekoladę za jednym razem, ale mi to tam nie przeszkadza, hehe.

Podsumowując, czekam na koniec sierpnia i wizytę u mojego psychiatry, powiem mu o tej zamianie i zobaczymy, może przepisze mi ten escitalopram zamiast tej sertraliny i wszystko będzie już tak oficjalnie. Dbajcie o siebie :heart:
  • 2302 / 396 / 0
Cudownie po 1 tabletce ... siła psychiki jest potężna ...
Uwaga! Użytkownik mietowy3 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Newsy
Ks. Krystian na celowniku służb. Była już pigułka gwałtu, koka dla ubogich i śmierć znajomego

Nowe informacje w sprawie księdza Krystiana K. z Sosnowca oskarżonego o posiadanie narkotyków i nieumyślne spowodowanie śmierci 21-latka. W minioną niedzielę (12 października) duchowny został wylegitymowany przez patrol policji w Katowicach. Miał przy sobie podejrzaną substancję. Śledczy badają, czy nie jest ona zakazana. Jakub Jagoda, zastępca prokuratura rejonowego Katowice Północ, poinformował "Fakt" o okolicznościach sprawy księdza Krystiana.

Rytuały, narkotyki i przestępstwa seksualne. Są zarzuty dla fałszywego szamana

Mężczyzna z Gryfina (woj. zachodniopomorskie), Dariusz T. przedstawiał się jako uzdrowiciel, radiesteta, bioenergoterapeuta i praktyk kambo. Jego działalność, która miała pomagać osobom zmagającym się z traumami i depresją, okazała się jednak przykrywką dla niebezpiecznych praktyk i przestępstw. 62-latek oskarżony jest o przeprowadzanie "rytuałów" przy użyciu roślin psychoaktywnych i przestępstwa o charakterze seksualnym.

Jak starzeć się wolniej? Odpowiedź tkwi w... grzybach halucynogennych

Badacze z Uniwersytetu Emory w stanie Georgia odkryli zaskakujące właściwości psylocyny – aktywnego metabolitu psylocybiny – które mogą mieć wpływ na spowolnienie procesów starzenia.