Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 9438 / 1849 / 2
25 lipca 2018Demis pisze:
Nie. Bo alkohol działa chociażby na serotoninę. Więc przeszkadza w działaniu antydepresantów, bo one też działają na serotoninę (wiem, mało składne, ale mam nadzieję, że wiadomo o co chodzi).

Benzo działają wybiórczo na receptory GABA, a one nie kolidują z Antydepresantami. Wiadome, jak się je codziennie benzo, to tylko może zaszkodzić. Ale o wiele bezpieczniej przy takim leczeniu wziąć dowolną dawkę benzo niż się upić do nieprzytomności. Benzodiazepiny nie resetują działa antydepresantów - alkohol już tak bo jak wspomniałem działa też na serotoninę.

Nie bez powodu lekarze zabraniają picia alkoholu w trakcie leczenia, a przepisują benzo. Wiadome, benzo nie leczą, ale mogą pomóc w początkowych fazach nim lek zaskoczy.
alkohol niszczy wszystko co może.

Benzo działają wybiórczo i nie kolidują bezpośrednio z antydepresantami. alkohol działa na wiele receptorów i stąd te problemy.
Ja sie nie odnosze do tego co jest gorsze.
Zadalem proste pytanie- benzo hamuje powstawanie nowych czasteczek sero a sssri niby stymuluje ten proces

Czy jestes pewny ze dwie odwrotnie dzialajace subst sie nie gryza?
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 3250 / 357 / 2
Ja pierwsze słysze o takim działaniu benzo i ssri. Jeśli nawet wpływałyby na to to jest to raczej w małej skali, a przecież nie o to chodzi w skuteczności ssri.
L-8a - blog neurofarmakologiczno-empiryczny
SAMURAJOGURT.BLOGSPOT.COM

Pozdrawiam %-D
  • 9438 / 1849 / 2
[mention]jogurt[/mention]

post2878847.html?hilit=Neurogene#p2878847

Najskuteczniejsze sa klony:)
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 1930 / 191 / 0
@sttetart, z naukowego punktu Ci tego nie wyjaśnię. Z własnego doświadczenia powiem - nie czułem różnicy. Być może benzo w jakimś stopniu hamuje powstawanie serotoniny. Ale SSRI działają na wychwycie zwrotnym serotoniny. Więc ile by jej nie było to i tak zadziałają.
Lekarze często do antydepresantów dołączają benzo i jakoś nigdy się z teorią nie spotkałem by benzo przeszkadzało jakoś szczególnie w leczeniu.
Take DXM and Be Happy
  • 1277 / 130 / 0
Antydepresanty wpływają na wychwyt serotoniny ,noadrenaliny w mniejszym stopniu dopaminy, benzo wpływają na GABA tak w streszczeniu,
  • 3250 / 357 / 2
Usuńta proszę ten dubel
Ostatnio zmieniony 29 lipca 2018 przez jogurt, łącznie zmieniany 1 raz.

Pozdrawiam %-D
  • 3250 / 357 / 2
29 lipca 2018Stteetart pisze:
[mention]jogurt[/mention]

post2878847.html?hilit=Neurogene#p2878847

Najskuteczniejsze sa klony:)
ale co ma neurogeneza do serotoniny? Znaczy wiadomo że coś tam ma. Wydaje mi się że rozumujesz że skoro zachamowana jest neurogeneza to nie ma zmian których mają dokonać ssri tak? Nie tylko tworzenie synaps i neuronów odpowiada za zmiany w mózgu. Ssri i tlpd działają w pierwszej kolejności na poziomie neurotransmisji i regulacji wrażliwości receptorów. Tylko amitryptylina wspomaga neurogenezę a to i tak w sumie nieoczekiwany efekt poboczny. Mózg jest plastyczny na wielu płaszczyznach, neurogeneza to jedna z wielu i nie kluczowa przy ssri.

Pozdrawiam %-D
  • 1930 / 191 / 0
Myślę czy 10mg Escilatopramu to nie za mała dawka. 30mg paro było idealne. Wiecie jaki jest mniej więcej przelicznik?

Myślałem też by ryspedyron dorzucić.
Take DXM and Be Happy
  • 3250 / 357 / 2
Dej spokoj, u mnie esci dziadowsko działa. Jadę na 20 i jest słabo, a na 30 dużo uboków. Nawet nie mam jak tego do paro porównać. 10 paro - 20 esci? Tylko bez tej mocy jaką ma paro.

ale każdy ma inaczej

Pozdrawiam %-D
  • 1930 / 191 / 0
Czyli wracać na paro?

Czy od razu na 20mg wskoczyć?

Paro brałem jakiś czas w dawce 40mg, ale nic mi się nie chciało.
Take DXM and Be Happy
ODPOWIEDZ
Newsy
Mefedron z internetu w 20 minut z dostawą do domu. Uzależniają się już dzieci w wieku 12 lat

Kiedy dziennikarze TVN24 sprawdzili, jak wygląda dziś handel narkotykami w Polsce, zszokowały ich dwie rzeczy: jak łatwo są dostępne - dostawa może dotrzeć w ciągu nawet 20 minut - i kto je kupuje. Nawet 12-latkowie.

Marihuana tematem w Sejmie. Przyszło kluczowe pismo z rządu

Przed wyborami w 2023 r., a nawet już po nich, politycy z obozu rządzącego wyjątkowo liberalnie wypowiadali się na temat marihuany. Powstał nawet Parlamentarny Zespołu ds. Depenalizacji Marihuany z głośnymi nazwiskami w składzie. Coś się jednak zmieniło. Jak informuje "Rzeczpospolita", jednoznaczne stanowisko rządu zaskoczyło wielu polityków: nie ma mowy o żadnej liberalizacji. Argumentem mają być m.in. doświadczenia innych krajów.

Brazylijska roślina jurema preta skuteczna w walce z depresją.

Brazylijska roślina jurema preta, używana od wieków w rytuałach rdzennych mieszkańców, przyciąga uwagę naukowców jako możliwy środek w leczeniu depresji. Zawiera silnie działające DMT – psychodelik, który może przynieść szybką poprawę nastroju. Choć wyniki badań są obiecujące, eksperci podkreślają, że to nie jest lek dla każdego.