Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 13 / 1 / 0
Antydepresanty nie uzależniają. Wiem, co mówię bo od jedenastu lat się leczę. Niestety mam depresję nawracającą. Teraz jest lepiej, niż kiedykolwiek. Biorę, jak się okazało " kalifornijską...". Co mogę dodać, lepiej nie iść w środki uzelniażające, bo są prochy o podobnym działaniu, a bezpieczne.
"Ludzie mówią, że sowa była córką piekarza."
  • 1277 / 130 / 0
Czyli bierzesz wenfle+mirtazepinę jakie dawki? Po co chcesz coś dodawać jak jest lepiej niż kiedykolwiek. Jakiego efektu oczekujesz przeciwdepresyjnego czy przeciwlękowego?
  • 13 / 1 / 0
Venla 225 mg. i Mitra 45mg. plus Propranolol 40 mg. Aktualnie nie potrzebuję czegoś dodatkowego.
  • 1509 / 223 / 0
Oczywiście, [mention]Graza[/mention], że antydepresanty uzależniają! Może fizycznie tego nie odczujesz, nie będzie Cię skręcało jak po opiatach czy benzodiazepinach, ale psychicznie mogą uzależnić jak wszystkie inne substancje. Nie wyobrażam sobie nagle przestać brać swoje leki, bo nauczona doświadczeniem wiem, że wróci to, z czego się leczę od lat. Moja, która choruje na chorobę afektywną dwubiegunową, przyjmuje na stałe takie kombinacje leków, bez których nie ruszy się z domu, gdy wyjeżdża choćby na jeden dzień. Jesteśmy obie w stanie stwierdzić, że bez leków może dziać się z nami coś złego.

Ja boję się wyjść z domu bez kosmetyczki, w której mam leki. Różne leki. Przeciwbólowe, przepisane przez psychiatrę nasenne i przeciwdepresyjne oraz dla pewności doraźną benzodiazepinę, która czasami się przydaje, częściej niż bym sobie tego życzyła. Nie uważasz, że jest to w jakimś stopniu uzależnienie psychiczne?
"My addiction is based on my shame and sorrow"
"Uuuuh, yea-e-yeah!" ~ Robert Plant
Pisząc na hexankova@yahoo.com, masz pewność, że odczytam wiadomość/odpiszę.
  • 1277 / 130 / 0
Graza

-Mnie akurat wenfla +mirta nie przypasowała ale byłem uzależniony od benzo niecałe 21lat na clono.
Potrzebowałem sedatywnej kombinacji leków mirtazepinę też biorę wenfla za bardzo mnie nakręcała, w jej miejsce weszła fluvoksamina.
- JeślI imasz dobrze ustawione leki to bdb, może warto skorzystać z psychoterapii.
  • 13 / 1 / 0
Psychicznie uzależniają, ale raczej w tym sensie jak napisałaś Hexe, że boimy się ich odstawić, ze względu na lęk przed nawrotem choroby. A benzo..., niestety powoduje podobne problemy odstawienne, jak narkotyki. Tak w każdym razie mogę wnosić, po przeczytaniu relacji osób, które to przechodziły. Ja na szczęście nie miałam, tego rodzaju doświadczeń. Bałabym się jednoczesnego połączenia połączenia, fatalnego stanu psychicznego z głodem fizycznym.
  • 1277 / 130 / 0
Psychicznie wszystko może uzależnić , antydepresanty głównie wenlafaksyna i paroksetyna, powodują zespół odstawiennny ale to nie jest uzależnienie, jest to zespół często i błędnie mylony z uzależnieniem.

Uzależniają benzodwazepiny czy barbiturany , antydepresanty nie uzależniają.
  • 1599 / 47 / 0
Czy ktoś może się nie orientuje po jakim czasie np. stosowania sertaliny w dawce 150 mg i wskoczenia na dawkę 200 mg to po jakim czasie ta dawka 200 mg zaskoczy bo słyszałem, że może nawet 2 tygodnie bo już 9 dni jestem na dawce 200 mg i nie czuje poprawy, może to być też wina tego, że 16 dni temu odstawiłem benzo i czy sertalina jak brałem benzo to od razu zaczyna działać jak się odstawi benzo czy muszę czekać 2-3 tygodnie ?
  • 8103 / 909 / 0
@up
Zanim 200 mg się rozkręci poczekaj do 3 tygodni max.Jak nie będzie poprawy to powiedz to dla medyka i być może wypisze inny antydepresant.
Lekoman :tabletki:
Nie zapomnę pierwszy nastuk
W wieku lat piętnastu
Później zarzucanie różnych wynalazków
  • 3455 / 1121 / 0
Czekać nawet do miesiąca czasu na najwyższej dawce, zejście z benzo to na pewno duże zderzenie z depresyjną rzeczywistością, o tyle o ile nie ma tutaj interakcji (jakieś pomniejsze z dopaminą) to benzo same w sobie na pewno redukują objawy depresyjne i zejście z nich jest bolesne. Czekaj na rozkręt sertraliny miech, trzymam kciuki.
Guide do nikotyny w Stymulantach Roślinnych.
W Modulatorach GABA Pregabalin Guide z redakcją Matiego.

misspillz.blogspot.com
ODPOWIEDZ
Newsy
15 lat niechcianych badań. A teraz nowa rewolucja w psychiatrii

Specjalista z Wielkiej Brytanii nie ma wątpliwości, że jesteśmy świadkami nowej rewolucji w psychiatrii. Psychodeliki, jak psylocybina i MDMA, zdobywają coraz większe zainteresowanie naukowców w leczeniu depresji i innych zaburzeń psychicznych.

Palenie marihuany może drastycznie zwiększać ryzyko astmy. Pojawiły się nowe dowody

Legalna dostępność marihuany to kwestia, o którą w naszym kraju stale się spieramy. Ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Ostatnio pojawił się jednak nowy argument: okazuje się, że palenie marihuany może drastycznie zwiększać szansę zachorowania na astmę. Dlaczego tak się dzieje?

Marihuana tematem w Sejmie. Przyszło kluczowe pismo z rządu

Przed wyborami w 2023 r., a nawet już po nich, politycy z obozu rządzącego wyjątkowo liberalnie wypowiadali się na temat marihuany. Powstał nawet Parlamentarny Zespołu ds. Depenalizacji Marihuany z głośnymi nazwiskami w składzie. Coś się jednak zmieniło. Jak informuje "Rzeczpospolita", jednoznaczne stanowisko rządu zaskoczyło wielu polityków: nie ma mowy o żadnej liberalizacji. Argumentem mają być m.in. doświadczenia innych krajów.