Zrobiłem jednak szybki research i okazuje się, że faktycznie - pod wpływem działania promieni UV, jakaś część kwasu ibotenowego, przekształca się w MUSKAZON. Niestabilny alkaloid, którego uzyskanie wymaga niemałej ilości jebania, a w dodatku jest niestabilny i łatwiej ulega rozkładowi niż pozostałe dwie substancje. No i w dodatku - ciężko jest uzyskać jakieś konkretne jego ilości. W takim razie nie zostałem wprowadzony w błąd i nie przeczytałem "bajki", ale chyba ktoś jednak niepotrzebnie się tym podniecał, bo nie ma czym. Informacje na szybko pozyskałem od Grok'a (AI), więc trzeba całość zweryfikować na własną rękę. Jestem ciekaw, co na ten temat mają do powiedzenia "eksperci" z grup Facebook'owych : )
Analiza danych: Otwarcie legalnych sklepów z marihuaną powiązane ze spadkiem zgonów opioidowych
7 petycji przeciw reklamom i promocjom alkoholu, które mogą zmienić polskie prawo
Polacy a marihuana w 2025 roku: Co mówią najnowsze badania?
USA: Donald Trump usunie marihuanę z listy najcięższych narkotyków?
Stało się to, o czym spekulowano od miesięcy. Donald Trump, mimo oporu konserwatywnego skrzydła własnej partii, ma sfinalizować proces reklasyfikacji marihuany. Konopie mają trafić z surowego Wykazu I (gdzie są traktowane na równi z heroiną) do łagodniejszego Wykazu III substancji kontrolowanych.
Palenie z trzeciej ręki staje się z czasem coraz bardziej szkodliwe
Bierne palenie – narażanie osoby postronnej na oddziaływanie dymu tytoniowego – jest dobrze rozpoznanym zagrożeniem dla naszego zdrowia. Znacznie mniej wiadomo natomiast o „paleniu z trzeciej ręki”, czyli o sytuacji gdy dym z palonego papierosa już wywietrzał, a my wdychamy związki chemiczne, które po paleniu papierosów osiadły na ścianach, dywanach, meblach, firankach czy ubraniach.
Produkowali tyle amfetaminy, że narkotyki musieli wozić taczką
Ponad 64 kilogramy amfetaminy, nielegalna linia produkcyjna i dwie osoby zatrzymane – to efekt działań specjalnego wydziału antynarkotykowego łódzkiej policji. Ilości narkotyków były tak duże, że do ich transportu sprawcy wykorzystywali… taczkę.