Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
ODPOWIEDZ
  • 622 / 83 / 0
Ja raz tylko w życiu dostałem na farmaceutyczną klonazepam, gdy akurat pod samą apteką menel dostał padaczki. Wpadłem do środka jak policja do mieszkania o szóstej rano, więc zadziałał chyba efekt zaskoczenia. W ogóle dostałem najpierw ten lek do ręki, wybiegłem, włożyłem facetowi tabletkę pod język i czekałem z nim do przyjazdu do pogotowia, a później dobrowolnie wróciłem do apteki i spytałem, co mam z tym fantem zrobić, a jako że takiego ruszonego nie mogli już sprzedać, odpłatnie oddali to mnie na podstawie Prawa farmaceutycznego. Dość dziwne, bo przecież reszty opakowania nie potrzebowałem ja, więc bardziej uzasadnione byłoby już tego leku zutylizowanie. Ale to było dziewięć lat temu, a więc w czasach większej amerykanki.

Gwoli ścisłości: były to tabletki 0,5 mg.
11 czerwca 2026serotoninowy pisze:
Kocham gabajeby i chuj jestem GABA wrakiem, prega 2 dzień wjeżdża wyśmienicie na wyzerowanej tolerce 750mg i z 5 kaw, a teraz chillout wyrwałem 4 żywce na promce, ale bym się napił giebla
  • 2097 / 514 / 0
18 marca 2026mmigotka pisze:
Odmawiają wypisywania recept na psychotropy. Mi odmówili nawet w aptece w której miałam zrealizowane masę recept np na xanax. Jak poprosiłam żeby mi wypisali to powiedzieli że nie mogą wypisywać na takie mocne leki.
Nie ze złej woli, ale nie mogą. Na farmaceutyczną nie można wypisywać wykazu A i substancji, których posiadanie bez recepty jest nielegalne czyli np. bezno, ale już SSRI/ baklo czy pregabę można wypisać.

Jest nowelizacja ustawy, że jak lekarz nie da nie kontynuować to farmaceuta będzie mógł przedłużyć praktycznie każdą receptę. I takie będzie domniemanie, że jest do przedłużenia. Bo dużo ludzi chodzi do lekarzy tylko po recki. I chcą to uciąć. Żeby lekarze leczyli, a nie pisali recepty. No, ale zobaczymy co z tego wyjdzie.
  • 578 / 209 / 0
Konkretnie: farmaceuta nie może wystawiać recept na leki z grup A, N i P. Tak jak nie może na benzodiazepiny, tak samo nie może np. na jeden z neuroleptyków, konkretnie flupentyksol, bo to lek z wyk. A, mimo że na pozostałe neuroleptyki mogą bez problemu wystawiać. Ten jeden jest tylko na liście leków silnie działających. Kiedyś nawet próbowałam dojść dlaczego ten akurat lek jest w wykazie A, ale nie znalazłam żadnego sensownego wytłumaczenia.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Konopie w leczeniu demencji. Naukowcy wskazują dwa związki

Doustna kombinacja oczyszczonego THC i CBD istotnie zmniejsza pobudzenie u seniorów z zaawansowaną demencją – wynika z badania LiBBY zaprezentowanego na konferencji Alzheimer’s Association International Conference w Londynie.

Policjanci z warszawskiej Woli udaremnili przemyt narkotyków z Hiszpanii do Polski

Policjanci z warszawskiej Woli udaremnili międzynarodowy przemyt narkotyków i zabezpieczyli ponad 10 kg czystej kokainy ukrytej w specjalnych skrytkach pojazdu. Dzięki funkcjonariuszom narkotyki nie trafią na warszawski rynek, a osoby biorące udział w tym procederze, usłyszały zarzuty w prokuraturze i zostały tymczasowo aresztowane. Zatrzymanym mężczyznom może grozić kara do 20 lat więzienia.

Rekordowa liczba zgonów po narkotykach w Berlinie. Nie żyje około 300 osób

Zażywanie narkotyków doprowadziło w ubiegłym roku w Berlinie do śmierci około 300 osób; to najwyższa odnotowana dotąd liczba - podała we wtorek agencja dpa, powołując się na dane Visty, berlińskiej organizacji zajmującej się pomocą uzależnionym.