Jakiś czas temu lekarz źle wypisał mi recepte na medyczna marihuane, sporo naczekałem sie w aptece ale ostatecznie udało sie "wklepac w system" i otrzymalem lek. Pamietam aptekarka wspomniala ze zadzwoni do lekarza żeby coś poprawił w recepcie...
Po jakims tygodniu widziałem w IKP ze status recepty był "w trakcie relizacji" czy jakos tak. Przy nastepnej wizycie w IKP widzialem ze recepta miała status "wystawiona"
Pytam z ciekawosci poniewaz dawno mineło 30 dni wiec juz niewazna.... no własnie a może lekarz wystawił odnawialna recepte?
Nawet jedna z moich operacji, która kosztowała fundusz 26 tyś. zł. Cóż trudno w końcu otwierali mi czaszkę i usuwali guza mózgu.
Przynajmniej od tej pory dla psychiatrów sądowych jestem osobą niepoczytalną.
Datą graniczną dla refundowanych w większości województw jest rok 2008, w niektórych pilotaże były wcześniej.
Jeżeli nie udzielicie pozwolenia w IKP dla konkretnego lekarza, to jedyne co zobaczy w aplikacji gabinet.gov to że dla danego pacjenta recepty były wystawiane, ale nie zobaczy szczegółów. Co ciekawe w aplikacji gabinet nie ma dostępu (a przynajmniej nie było jakiś czas temu) do recept papierowych nawet tych refundowanych.
To wszystko może się zmienić już za rok - dwa i wtedy będzie lipa, oczywiście dla naszego dobra...
20 grudnia 2020MontBlanc9999 pisze: Nie wdrazania, raczej to co napisał @Carlosa o systemie informatycznym...
Jakiś czas temu lekarz źle wypisał mi recepte na medyczna marihuane, sporo naczekałem sie w aptece ale ostatecznie udało sie "wklepac w system" i otrzymalem lek. Pamietam aptekarka wspomniala ze zadzwoni do lekarza żeby coś poprawił w recepcie...
Po jakims tygodniu widziałem w IKP ze status recepty był "w trakcie relizacji" czy jakos tak. Przy nastepnej wizycie w IKP widzialem ze recepta miała status "wystawiona"
Pytam z ciekawosci poniewaz dawno mineło 30 dni wiec juz niewazna.... no własnie a może lekarz wystawił odnawialna recepte?Nie wiem czy cos takiego istnieje, nie slyszałem ale moze ktos mial podobna sytuacje?
Nie można wystawić odnawialnej recepty na psychotropy i narkotyki, tak samo nie można wystawić na nie recepty ważnej rok. Nawet jak lekarz zaznaczy recke ważną rok, to i tak nie będzie jej można zrealizować po 30 dniach.
A w momencie gdy farmaceutki ściemniają wam że się nie wczytuje i każą czekać długo, jak nie macie pewnej recepty od magika, tylko podrobioną papierową, to możecie się spodziewać bagiet, a nie leku.
jednak nie wydaje mi sie zeby chodziło o podejrzenia o lewa recepte, zwlaszcza ze to e-recepta... lekarz wystawial po raz pierwszy i pomimo ze dalem na wzor to zle cos wpisal... wiekszosc czasu aptekarka rozmawiala z kims, szefowa moze cholera wie ale dlugo to trwalo i widac bylo ze nieogarnia poprostu tematu recept na MM... na do widzenia dopiero zapytala o lekarza czy jest miły (cos w tym stylu) bo bedzie musiala zadzwonic do niego w sprawie recepty - jak dobrze pamietam to cos poprawic ale reki nie dam se uciac
w kazdym razie lek dostalem, w IKP recka byla w realizacji i pozniej status "WYSTAWIONA" - sprawdzalem na jakims portalu przed upływem 30dni i mialem mozliwosc wykupienia leku (sprawdzałem inne recki i zgadzalo sie wszystko)
jest to niecodzienna sytuacja i moge zostac posadzony o pisanie glupot na fazie...
Młodzież i marihuana w Polsce – jak realnie minimalizować ryzyko?
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Spotkanie z MSWiA. Nadszedł czas na odpowiedzialność, a nie kolejne tragedie
Wczoraj oficjalnie złożyliśmy [tj. Wolne Konopie] w Ministerstwie Spraw Wewnętrznych i Administracji wniosek o pilne spotkanie z Ministrem Marcinem Kierwińskim. Równolegle przekazaliśmy list otwarty dotyczący tragicznej śmierci 19-letniego Aleksandra oraz innych dramatów, które w ostatnich latach wstrząsnęły opinią publiczną.
Holandia: Marihuana zastąpiła kokainę w liczbie przejęć
Holandia była kiedyś uważana za europejskie centrum konopi, jednak w ubiegłym roku port w Rotterdamie został nagle zalany zagraniczną marihuaną. Jednocześnie liczba przechwyceń kokainy w porcie znacząco spadła. Według dziennika AD handel konopiami okazuje się dla przestępczego półświatka niemal tak samo dochodowy jak kokaina, ale przy znacznie mniejszym ryzyku.
Używanie marihuany zwiększa ryzyko wystąpienia chorób psychicznych u młodzieży
Używanie marihuany przez nastolatki i młodych dorosłych ma związek z wyższym ryzykiem wystąpienia u nich chorób psychicznych, zwłaszcza psychozy i choroby afektywnej dwubiegunowej – wynika z badania, które publikuje czasopismo „JAMA Health Forum”.