Skoro komornik, to MUSIAŁEŚ mieć już prawomocny wyrok (mógł byś w trybie nakazowym). Pytanie czy masz aktualny adres do korespondencji, czy odebrałeś przesyłkę poleconą z banku/sądu. Czy odwołałeś się od wyroku (tzn wniosłeś o normalny tryb) itd... Wiele pytań. Zazwyczaj jest już niestety musztarda po obiedzie i skoro komornik skutecznie zajął środki, to znaczy że zrobił swoją robotę i odzyskał choć część środków, które komuś wisisz.
Tak się zapytam? Skąd to negatywne nastawienie do komornika? Wszak winny jesteś osobie/instytucji/państwu pieniądze? Uznajesz, że nie należy ich spłacić? Twój wierzyciel pewnie podobnie się wkurzył, gdy się okazało że nie spłacasz zobowiązań (zważywszy że najwidoczniej masz z czego je spłacić). Ty masz prawo się denerwować? Oni nie?
30 maja 2021niewiemczyistnieje pisze: Czy to jest kxrwa możliwe, że komornik z 2300 zabrał mi 1000??! chodzi o umowę o pracę, w historii internetowej żadnej informacji oprócz wpływu i aktualnego stanu konta, oczywiscie, że to wydrukuje i zapierdalam do banku, bo to po 1. chyba nielegalne a po drugie zero informacji KTO zwinął (no mam pare kanarówe etc), ale się zdenerwowałam jutro skoro świt zapierdalam bo banku czyli 9:00, nie wiem nazwa banku chyba nieistotna
Może być też tak, że komornik zajął część wypłaty bezpośrednio u pracodawcy. W takim razie pracodawca jest zobowiązany do poinformowania o zajęciu komorniczym. W tym przypadku na konto przychodzi kwota pomniejszona o zajęcie komornicze i bank nie ma żadnych informacji na temat tego ile zajęto, dlaczego i przez kogo. Po prostu dostał taką, a nie inną kwotę i tyle wykazuje dostępnych.
Zdarzają się pomyłki komornicze (wg izby to 0,021% wszystkich czynności komorniczych). Czy to dużo, czy mało, to już kwestia dyskusyjna. Ludzie popełniają błędy i czasami lenistwo lub specjalne niedopatrzenie może spowodować, że bogu ducha winna osoba zostanie skrzywdzona. Jednakże w tych ponad 99% zajęcia komornicze są jak najbardziej właściwe i poprawne. Wisisz komuś kasę, nie oddajesz jej, to od tego jest komornik, by wyegzekwować wierzytelność. Bardzo społecznie potrzebny zawód. Gdyby nie komornicy, to znając naszych rodaków wyegzekwowanie jakiejkolwiek wierzytelności nie byłoby możliwe, bo po co spłacać długi?
No tak nie ma takich długów, których nie trzeba spłacać, jednak czułam się odrobinę chroniona u.opr, sprawa wyjaśniona, dzięki za odpowiedzi!
Dlaczego ograniczenie marihuany do listy chorób to katastrofa dla pacjentów – historia Adriana
GIF: Nielegalny handel w sieci lekami narkotycznymi zaczyna się od legalnej recepty [WYWIAD]
Efekty terapii wspomaganej psychodelikami są zachwycające
Marihuana warta ponad milion upchana w Dacii. Szybka akcja CBŚP pod Warszawą
Niepozorna czerwona Dacia, a w niej ponad 20 kg marihuany upchanej w trzy kartonowe pudła! Przesyłki warte ponad milion złotych nadane zostały kurierem z Królestwa Hiszpanii. Przez Polskę przewoził je 51-letni Polak. Został zatrzymany w szybkiej akcji CBŚP w podwarszawskich Jankach.
Badanie naukowe, które porządkuje temat kiełkowania konopi
Wolne Konopie: "Od lat powtarzamy jedno, że wiedza jest lepsza niż strach, a odpowiedzialność lepsza niż czarny rynek. Nasze hasła „Zmień dilera na farmera” i „Nie kupuj jej, tylko siej” nigdy nie były zwykłą prowokacją. Chodziło nam o zmianę myślenia i w wielu przypadkach ta zmiana naprawdę się dokonała. Uważamy, że jeśli ktoś interesuje się konopiami, powinien robić to świadomie, rozumiejąc podstawową biologię rośliny, procesy jej wzrostu i mechanizmy funkcjonowania, zamiast opierać się na mitach czy czarnorynkowych schematach."
Najgroźniejsza tajemnica starożytnej Grecji? Napój z Eleusis mógł zawierać halucynogen spokrewniony
Toksyczny sporysz, pasożytniczy grzyb wytwarzający alkaloidy powiązane chemicznie z LSD, mógł po odpowiedniej obróbce stać się halucynogenem używanym podczas misteriów eleuzyjskich – wynika z badania opublikowanego 13 lutego 2026 roku w „Scientific Reports”.