Zauważ, że NORMALNĄ dawką tramadolu (nie retard) stosowaną w leczeniu onkologicznym jest 50mg. Tramadol retard o zastosowaniu 12h maksymalna dawka to tabletki 200mg. Najczęsciej pacjencji dostają 100mg max.
Przeciętny człowiek, nie mający doświadczenia z opio, dostający na poważne złamanie 37,5mg tramadolu jest zakręcony i ujebany jak kot.
Co do stosowania tramadolu na bóle migrenowe. Jest to tak szczególny ból, że i 200mg tego tramadolu może i być za mało. Znam kobietę, która doszła do 400mg morfiny p.o., a i tak nie działało. Natomiast dawka uderzeniowa 1000mg kwasu acetylosalicylowego i następnie po 300mg co 6h wystarczało w zupełności. Nie trzeba było opioidów.
No i na koniec. Stosowanie dawki 5mg u pacjentów onkologicznych ( nie wymagających leczenia chirurgicznego) jest obowiązującą, zalecaną dawką przez Polskie Towarzystwo Onkologiczne. Są jeszcze wytyczne NFZ odnośnie refundacji, zalecenia producenta itd itd.
Serio. Odróżnijmy zastosowanie medyczne, od zastosowania rekreacyjnego. Nie powiesz mi @hammerzeit , że stosujesz na to pierwsze? Prawda?
Tak mi się przypomniało apropos posta @DexPL o podejrzliwych lekarzach, gdyby powiedzieć, że 5 mg nie podziałało.
"Uuuuh, yea-e-yeah!" ~ Robert Plant
Pisząc na hexankova@yahoo.com, masz pewność, że odczytam wiadomość/odpiszę.
Poza tym myślę, że w ostatnich bólach mu ulżyli, bo mimo, że skurwiela nienawidzę, to straszne to było. OFC jak był już na stałe w szpitalu, ostatni etap... Terminalny.
Ale tutaj mamy zupełnie inną sytuację. Lekki OT, ale na to ciężko nie odpisać... @Hexe
wierzyli do końca i poszli na dno
teraz jeszcze przechylają moją łódź niepewną
odtrącam te sztywne dłonie okrutnie żywa
odtrącam rok za rokiem.
Co robić w takich przypadkach? Odebrać leki? Czy jednak wysłać pielęgniarkę 2x dziennie żeby dała tego tabsa? Skoro osoba jest terminalnie chora?
Podziel się posiłkiem, chamie
20 mg oxy i bodajże 10 mg naloksonu, czytalem ze dodają ten nalokson by oxy nie powodowalo zaparac.
Po podaniu po. naloksonu nie zbija dzialania oxy . Bo po sie nie wchlaniannic.
Ale czy mogę to podać iv?
Przecież wtedy nalokson by zadziałał i bym dostal skreta?
Czy nie?
Proszę zeby ktos wytlumaczyl.
Osoba, od ktorej to mam mowi ze sama podaje iv, ale ja się wolę upewnić.
Marihuana w psychiatrii. Dlaczego „nie leczy” nie oznacza „nie działa”?
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Badanie ścieków 2025: Marihuana dominuje w europejskich miastach, kokaina i ketamina w górę
Badanie ścieków to dynamicznie rozwijająca się dziedzina nauki. Pozwala ona naukowcom bardzo dokładnie oszacować, jakie narkotyki i w jakich ilościach spożywają mieszkańcy. Najnowsze badanie z 2025 roku miało ogromną skalę. Badacze sprawdzili ścieki w około 115 miastach na terenie Europy.
Norwegia wśród liderów Europy. Wszystko wyjawiły... dane z kanalizy
Norwegia pozostaje w europejskiej czołówce pod względem używania narkotyków. Najnowsze analizy ścieków pokazują jednocześnie spadek używania konopii w Oslo. Dane wskazują też na rosnące znaczenie innych substancji.
Holenderski eksperyment z regulowaną uprawą marihuany okazał się sukcesem
Minął dokładnie rok, odkąd holenderskie coffeeshopy w wybranych gminach zaczęły sprzedawać wyłącznie legalnie uprawianą marihuanę. Eksperyment, który miał uderzyć w czarny rynek, przynosi pierwsze wymierne efekty. Choć nie obyło się bez kar finansowych, ogólny bilans jest zaskakująco pozytywny.