• 13 / 1 / 0
Mam takie pytanie, kupiłem 3 COBy CXA3050 oraz zasilacz HLG-185H-C1400A. Chciałem gowłączyć na 60% i ogółem spodziewałem się jakiegoś pokrętła by sterować mocą i napięciemm. No ale ta wychodzi, że nic takiego nie ma. Więc jeśli chciałbym puścić te diody na 1500mA (ich max to 2500mA) to jak to mam zrobić? Mam na stanie jakiś potencjometr. To w ten sposób trzeba? I jak go podłączyć?
Newsy
Badanie ścieków 2025: Marihuana dominuje w europejskich miastach, kokaina i ketamina w górę

Badanie ścieków to dynamicznie rozwijająca się dziedzina nauki. Pozwala ona naukowcom bardzo dokładnie oszacować, jakie narkotyki i w jakich ilościach spożywają mieszkańcy. Najnowsze badanie z 2025 roku miało ogromną skalę. Badacze sprawdzili ścieki w około 115 miastach na terenie Europy.

Zanieczyszczenie wody kokainą zmienia zachowanie łososi na wolności

Pod wpływem zawartej w ściekach kokainy, a zwłaszcza jej metabolitu, młode łososie atlantyckie pływają dalej i rozprzestrzeniają się na większą odległość – informuje pismo „Current Biology”.

Nastolatek sprzedawał narkotyki kolegom. Pomagała mu 13-latka

Policjanci z Oruni rozpracowali sprawę, która zaczęła się od niepokojącego zgłoszenia o 13-latce handlującej narkotykami wśród rówieśników. Szybko okazało się, że dziewczynka nie działała sama. Jej "szefem" był 18-latek.