ODPOWIEDZ
  • 157 / 1 / 0
Po lekturze tego poradnika http://www.wiki.haszysz.com/index.php/P ... Bwietleniu dalej nie wiem w jakiego koloru światło się zaopatrzyć. Z tego co widze to każda barwa ma swoje zalety.
Lepiej kupić 3 "normalne" świetlówki (3700-4000), czy lepiej wziąć dla przykładu dwie po 5500 i jedną 2700(a może odwrotnie?-2 czerwone + 1 niebieska)?
  • 45 / / 0
Ja bym kupił 2 świetlówki o barwie ciepłej 2700Ki i jedną o barwię zimnej 5500K,
Uwaga! Użytkownik Edamski nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1444 / 76 / 0
Moja modeleczka sativa ładnie rosła, jak ją wystawiałem na balkon, ale wtedy dopiero zaczynała kwitnąć, choć mam wrażenie, że obecne oświetlenie jej nie zadowala. Stała pod CFL dual 250 W i rozwijała się ledwo co, teraz jest pod LED 250W (2 dzień dopiero), niestety CFL się potłukł.

Czy jest jakikolwiek sposób, żeby sprawdzić, czy dostaje właściwe spektrum? Kolor światła to jaskrawy róż, dokupione dwie małe lampki mają bardziej fioletową barwę.
Jednak może to wynikać ze stosunku niebieskich chipów (SMD 2835) do czerwonych.

Może po prostu wolno się rozwija, bo tak wygląda u niej (Grapefruit x Easy Sativa) kwitnięcie?
Naprawdę nie widzę prawie żadnych zmian od tygodnia, a automacik w ciągu 2-3 tygodni z takiego stanu, w jakim jest ona - małe włochate kulki - napuchł do konkretnych topików (outdoor, doskonała pogoda).
LSD - Piękna i Bestia
ODPOWIEDZ
Newsy
MZ: Nielegalna marihuana i legalny alkohol to balans pomiędzy zdrowiem publicznym, a innymi dziedzi

Do Ministerstwa Zdrowia trafiło zapytanie „Czy Ministerstwo uznaje, że alkohol jest substancją mniej szkodliwą niż marihuana? Czy też uznaje, że poziom szkodliwości nie jest jedynym kryterium regulacyjnym? A jeśli tak to jakie są te kryteria?”. Autor zapytania chciał się w ten sposób dowiedzieć, z czego faktycznie wynika status prawy marihuany w kontekście statusu alkoholu. W odpowiedzi resort zdrowia wyjaśnił w jaki sposób ocenia się szkodliwość danej substancji oraz przyznał, że szkodliwość używania konopi jest znacznie mniejsza od szkodliwości alkoholu i to na każdym polu – zarówno w przypadku wpływu bezpośrednio na użytkownika ale także na społeczeństwo. MZ w swoim piśmie przyznaje też, że nie o zdrowie publiczne tu chodzi. Oto więcej informacji.

Farmakoterapia przewlekłego bólu w USA – nowy i nie do końca bezpieczny wzorzec

Okryte złą sławą leki opioidowe przez lata stanowiły w USA. fundament farmakoterapii przewlekłych dolegliwości bólowych. Naukowcy z Uniwersytetu Michigan zdecydowali się sprawdzić czy opioidy są nadal tak często wykorzystywane w leczeniu chronicznego bólu.

Medyczna marihuana – brak dowodów, by pomagała w zaburzeniach i uzależnieniach?

Naukowcy z Australii i Wielkiej Brytanii przejrzeli kilka baz danych, poszukując w nich recenzowanych artykułów naukowych opublikowanych pomiędzy 1 stycznia 1980 roku a 13 maja 2025 roku, w których opisano wyniki badań dotyczących przede wszystkim wpływu leczenia kannabinoidami na zaburzenia psychiczne i neurorozwojowe oraz uzależnienia. W ten sposób znaleźli i przeanalizowali wyniki 54 randomizowanych badań obejmujących blisko 2500 uczestników. Wyniki metaanalizy, opublikowane właśnie w Lancet Psychiatry, są dość rozczarowujące dla entuzjastów medycznej marihuany.