Dział poświęcony harm reduction – metodom mającym na celu złagodzenie negatywnych konsekwencji zażywania środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 978 / 180 / 0
@unit1 beta ketony są źle używane bo w ciągach, złoty środek znalazłeś na to wszystko i powód 😁 Chyba dopiero wkraczasz w ten temat mi się wydaje.
  • 66 / 13 / 0
@tajemniczy25 nadal używanie tego sporadycznie nie ważne czy kokainy czy beta ketonów/katynonów na pewno zrobi jakieś poważniejsze skutki uboczne z układem krwionośnym na przykład lub też uciążliwe uszkodzenia śluzówki nosa, przegrody nosa, zatok.
Nie chce być wróżką ale uważam że jeśli kogoś nie stać na porządną diagnostykę i leczenie tego potem również prywatnie to niech zacznie odkładać $$ bo przy braniu na sportowo prędzej czy później zaczną się problemy.
  • 116 / 33 / 0
Znam chłopa, który zaczął wąchać koks już w liceum wieku 16/17 lat (bogaci rodzice, środowisko bananów, itp itd).
Do dnia dzisiejszego, czyli powiedzmy skończonych 40 lat, pewnie na palcach obu rąk można policzyć łączną ilość weekendów kiedy nie pił wódy i nie wąchał koksu. Byłem z nim na paru imprezach, to w jeden wieczór spokojnie zjadał sam ok 1,5 g. Chłop jest też dosyć aktywny sportowo. Nie utrzymuje z nim regularnych kontaktów, ale póki co, jedyne czym się wyraźnie odróżnia od reszty ludzi w podobnym wieku, którzy prowadzą nazwijmy to "zdrowy" tryb życia jest to, że w 90% osiwiał. Także ciekawy jestem jak to za 10 lat będzie u niego wyglądało.

Znam też dwóch takich, którzy zaczęli prowadzić taki tryb życia (koks i wóda co weekend) pod koniec studiów i dziś wyglądają na 15 lat więcej niż mają i są zdegenerowanymi tucznikami. Myślę, że jeżeli nie trafią wkrótce na odwyk, to pociągną jeszcze parę lat i serducho powie mam dość.

Morał z tego jest taki, że jak ktoś chce, to spokojnie może koks walić kilkanaście/dwadzieścia kilka lat co weekend łącząc go z wódą i będzie żył :świnia:
  • 9487 / 1865 / 2
@Bingb0ng heh. Opisujesz nam pozory. Co siedzi głębiej nie wiesz. Jak wygląda jego życie z partnerką ? Jak wygląda podejmowanie decyzji ? Czy jest "szczęśliwy" ? Ja też jak waliłem t osie zachowywałem w miarę normalnie ale jak przychodziły kryzysowe momenty to nie ogarnialem. Tak samo jak coś mnie pociągnęło np w pracy mieli o coś pretensje, charakter miałem wybuchowy, obrażałem się itd mógłbym wymieniać dużo więcej rzeczy których nie widzisz.
Do tego zmian w np w sercu czy trzustce nie zauważysz już tu i teraz. Nerki umierają w ciszy. Kiedyś tak rzuciłem hasłem "wszystko jest dobrze jak jest dobrze ale jak się spierdoli...". I taka jest prawda 🤷
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 116 / 33 / 0
@Stteetart Oczywiście, opisuję pozory, wierzchnią warstwę widoczną dla pobocznego obserwatora :) Dlatego dosyć cynicznie podsumowałem, że można to walić tyle lat i będzie się żyło. Pytanie co to za życie :) Można się tylko domyślać, kto ma jakiekolwiek doświadczenie w tym temacie, pewnie mniej więcej wie jak wyglądają odpowiedzi na pytania, które postawiłeś ;)

Porównując koks do mefa/beta-ketonów, które nie są aż tak długo na rynku, myślę, że szkodliwość koksu zarówno w strefie psychicznej jak i fizycznej jest jednak mniejsza. Co nie zmienia faktu, że zarówno to jak i to jest bardzo szkodliwe i toksyczne dla serca i reszty organów - zwłaszcza w połączeniu z alkoholem. O psychice nie wspominając.
  • 66 / 13 / 0
@Bingb0ng przecież katynon jest znany bardzo długo a od tego związku wywodzą się katynony. A ci co walą koks który pewnie ma z góra 20% o których wspominałeś lub też walą chuj wie co bo nie mają Liquid chromatography-mass spectrometry w oku a tak się właśnie testuje ten słynny cocaine as an analytical method.
  • 3 / / 0
Wydaje mi się mocno osobniczą kwestią szkodliwość jakichkolwiek używek. Po 20 latach ćpania picia i co tam sobie można w siebie władować, moje wyniki badań zrobione kilka miesięcy po odstawieniu uzywek są bardzo dobre. Spodziewałem się gnoju w organiźmie, okazało się inaczej.
  • 91 / 14 / 3
mef i analogi wydają się być dobre na imprezy, ale jak ktoś grubo leci i w wielu ciągach to może mu szybko rozjebać te receptory całe. A klef podobno jest nawet uznawany za neurotoksyczny tak więc

Jak na razie po trzech latach bycie wjebaną w wszystko (w tym b-ketony) wyniki mam bardzo dobre
kontakt i reszta: guns.lol/oooizneb

moje posty sprzed grudnia 2025 sa nieaktualne, ignorujcie je.

:liść: :wino: :papieros: :kreska: :strzykawka:
ODPOWIEDZ
Newsy
Rodacy odstawiają alkohol i papierosy. Sklepy na osiedlach już liczą straty

Jak podaje Polska Izba Handlu i CMR, w listopadzie 2025 r. całkowita wartość sprzedaży w sklepach małoformatowych spadła o 1 proc., natomiast łączna liczba transakcji w tym formacie sklepów obniżyła się o 4,6 proc. w porównaniu z analogicznym okresem rok wcześniej.

Trump uznał fentanyl za broń masowego rażenia. „Używają go, by zabijać Amerykanów”

Prezydent USA Donald Trump podpisał w poniedziałek rozporządzenie uznające fentanyl za broń masowego rażenia. W uzasadnieniu stwierdził, że „wrogowie USA używają go, by zabijać Amerykanów”. Oświadczył zarazem, że rozważa złagodzenie federalnych restrykcji obejmujących marihuanę.

"Pamiątka" z Tajlandii. Portugalczyk wpadł na warszawskim lotnisku

24 kg marihuany miał w swojej walizce Portugalczyk, zatrzymany na lotnisku Chopina w Warszawie. W bagażu 22-latka, który przyleciał z Bangkoku w Tajlandii, znaleziono 42 paczki suszu, których wartość na czarnym rynku oszacowano na niemal 1,2 mln zł. Mężczyźnie grozi grzywna i od 3 do 20 lat więzienia.