tak w ogóle, to wydaje mi się, że za szybko pojawiły się objawy, tzn jak na tak młodą roślinę, żeby to była choroba grzybowa, zresztą to , że plamka jest z obu stron również mi sugeruje, że jest to po prostu oparzona tkanka, która jest martwa i tyle, wiecej problemów z tego nie powinno być
no ale, jak mówię, obserwuj, bo jeżeli to rzeczywiście jakiś patogen i trzeba będzie chemie użyć, to lepiej wczesniej niz poźniej
ale rzuć okiem też tu, może to początkowe objawy:
Co to za świństwo mi zżera roślinkę?
Na łące jest często wilgoć, ale też sporo robactwa.
Nie wiem, czy to grzyb, czy może szkodniki (sprawdzałem pod liściem, ale byłem w nocy i nie widziałem).
Mam jeszcze jakieś pestycydy po ataku przędziorków kilka lat temu, ale wolałbym mieć pewność z czym walczę.
Nekroza występuje tylko pomiędzy żyłkami, w tych samych miejscach, gdzie są jasne przebarwienia - jakby wcześniejsze stadium. Idę jutro albo maks pojutrze.
Ten listek z lewej przypomina grzyba, ale postaraj się następnym razem złapać ostrość na roślinę, będzie łatwiej.
Moby Dick Auto kwitnie już 6 tydzień, do tej pory wszystko szło gładko, ale mam wrażenie, że od tygodnia wcale się nie rozwija. Wiem, że późne kwitnięcie jest powolne, ale serio nie widzę żadnych zmian.
Dostaje NPK w Terra Bloom, oraz PK 13-14. Uprawiam w ziemii, sprawdzam pH za każdym razem. Jednak coś jest nie tak.
Na zdjęciu nie widać tego tak dobrze, ale na górnych liściach są żółte plamy "marmurkowe" (chodzi o kształt).
Czy wiecie co to może być :)? Ma już 12 tygodni, więc bardzo bym chciał już ją doprowadzić do końca...
Wstaw jeszcze jakies zdj na którym te liście będzie wyraźnie widac xd
No i fajnie by bylo jak byś dał dodatkowe informacje bo łatwiej było by coś podpowiedzieć.
- wiek krzaka
- kiedy go wysadziles do ziemi
- jaka pogoda tam u Ciebie panuje tzn temperatura w nocy/dzień + określ intensywność nasłonecznienia.
- wilgotność ziemi
Hmm wstępnie ja bym powiedziała że ten liść po lewej to oparzenia słoneczne tzn wynik ostrego słoneczne połączonego z wodą, która była na liściu.
O pozostałych nic nie powiem bo zbyt ciulowo je widzę.
Nie mniej jednak jak na moje oko ten krzaczek ma z 2-3 tyg dopiero, jeśli się nie mylę to raczej za wcześnie na zaawansowaną infekcje grzybem, a sama faza wzrostu niezbyt wymagająca także i same niedobory tzn przynajmniej te zaawansowane i tak widoczne bym wykluczyła.
Zimne noce i spora ilość zachmurzenia + deszcze w ciągu ostatnich paru dni?
PS. Subiektywna opinia, bo sama jestem zielona i autorytet ze mnie żaden.
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Od 2019 roku trwa złota era medycyny psychodelicznej
Pacjenci szukają ulgi w bólu. Jak zmienia się podejście do medycznej marihuany w Polsce
Młodzi dorośli piją więcej alkoholu, gdy łączą go z marihuaną
Nowe badania wskazują, że wśród młodych osób dorosłych sięgających zarówno po alkohol, jak i marihuanę, dni, w których używają obu substancji, wiążą się z wypiciem większej ilości drinków. To właśnie ta zwiększona ilość alkoholu jest kluczowym mechanizmem prowadzącym do bardziej negatywnych konsekwencji.
Fernando i Horacio gotowali "metę", teraz grozi im 20 lat więzienia
Poszukujący pracy obywatele Meksyku trafili, przez Hiszpanię, do gminy Osielsko. Tak brzmiały tłumaczenia zatrzymanych. Teraz w sądzie rozpocznie się proces dwóch obcokrajowców i Marcina P., właściciela posesji, na której działała fabryka metamfetaminy.
CBŚP zlikwidowało nielegalne laboratorium narkotyków. Zabezpieczono ponad pół tony klofedronu
Skuteczne działania funkcjonariuszy Centralnego Biura Śledczego Policji doprowadziły do ujawnienia nielegalnej fabryki syntetycznych narkotyków na Dolnym Śląsku. Zatrzymano jedną osobę i zabezpieczono znaczne ilości wyjątkowo niebezpiecznej substancji.