Dział poruszający prawne kwestie użytkowania narkotyków. Legalizacja, kary, pytania do adwokata.
ODPOWIEDZ
  • 2 / / 0
Witam.

Znajomy zamawiał na pocztę (poste restance) paczkę zawierającą 5g 2MMC. A podobno jest opcja że paczki wysłane przez ko lka, przechwytuje policja. Czy znajony ma spodziewać się wizyty (paczka adresowana na prawdziwe danę). Czy w takim wypadku wyprzeć się że cokolwiek zamawiał czy lepiej powiedzieć że zamawiał legalny odczynnik na własny użytek(nadmieniam że paczki nie otrzymał, ale podejrzanie długo idzie, co daje przesłanki że mogą coś chwycić)? Od biedy mogą przybić usiłowanie wprowadzenia do obrotu? Proszę o szybką pomoc.
  • 67 / 4 / 0
  • 21 / / 0
Mam pytanie...i naprawdę nie wiedziałam gdzie go umieścić.

Pzypadek z zeszłego roku...policja wezwała mnie na przesłuchanie w charakterze świadka w sprawie zamawiania "dopalaczy"rcków, gdzie przedstawili mi moje przelewy i dwa maile z których zamawiałam (znaleźli mnie po bazie danych z 2 sklepów rc już zamkniętych). Miałam jeszcze trzeci mail w tym czasie którego nie mieli, ale z tego maila korzystałam na tym samym ID. Właśnie tego maila mam zarejestrowanego u gienk. Czy mogę bez przypału zamawiać z tej strony?Rejestracja zamknięta i nie wiem jak to jest z nowymi mailami.
  • 104 / 15 / 0
Świadek kłamać nie może,ale może zasłaniać się niepamięcią.Tego żaden lekarz nie zbada.Na twoim miejscu tak rozegrałbym sprawę.Na pytania sędziów(to jak pan nic nie pamięta?)odpowiadałem-no taką mam pamięć,jaką mam.Chuj,że sędzia wie ściemniasz,ale też nic nie zrobi.
ODPOWIEDZ
Newsy
92% czy 1,9%? Jak nagłówki zmieniają odbiór badań o marihuanie

W ostatnich tygodniach w medium Medonet pojawił się alarmujący nagłówek mówiący o „92% wyższym ryzyku poważnych zaburzeń psychicznych u młodych osób używających marihuany”. Taka liczba silnie działa na wyobraźnię i niemal automatycznie wywołuje emocjonalną reakcję czytelnika. Zanim jednak potraktujemy ją jako dowód nadciągającej katastrofy zdrowotnej, warto przyjrzeć się samemu badaniu, jego metodologii oraz temu, co w języku statystyki ta liczba faktycznie oznacza.

Holandia: Marihuana zastąpiła kokainę w liczbie przejęć

Holandia była kiedyś uważana za europejskie centrum konopi, jednak w ubiegłym roku port w Rotterdamie został nagle zalany zagraniczną marihuaną. Jednocześnie liczba przechwyceń kokainy w porcie znacząco spadła. Według dziennika AD handel konopiami okazuje się dla przestępczego półświatka niemal tak samo dochodowy jak kokaina, ale przy znacznie mniejszym ryzyku.

Spotkanie z MSWiA. Nadszedł czas na odpowiedzialność, a nie kolejne tragedie

Wczoraj oficjalnie złożyliśmy [tj. Wolne Konopie] w Ministerstwie Spraw Wewnętrznych i Administracji wniosek o pilne spotkanie z Ministrem Marcinem Kierwińskim. Równolegle przekazaliśmy list otwarty dotyczący tragicznej śmierci 19-letniego Aleksandra oraz innych dramatów, które w ostatnich latach wstrząsnęły opinią publiczną.