Jak jest z dawkowaniem, załóżmy że klepie mnie średnio 60mg majki IV to ile tego wziąć? Opłaca się brać tabletki 5mg normalnie, czy lepiej przerobić na IV?
Wikipedia mówi :
"The main advantage of this drug is that it has a fast onset of action when taken orally, and has a high bioavailability which means that oral dosing produces almost as much effect as injection.
Approximately three times more potent than morphine but shorter acting." Czyli 15-20mg na pierwszy raz doustnie byłoby git?
ogólnie nawet ja, co kocham fenta, jakbym miał do wyboru pomiedzy fenta a palfium, wybrałbym to drugie. z całym szacunkiem i moją miłością dla fnt :)
Ostatnio czytam sobie piękne dzieło Paula Janssena Synthetic Analgesics Part 1 gdzie opisane jest wiele z cudów tego niezwykłego wynalazcy opioidów. Czytam sobie o R-875 czyli właśnie dextromoramidzie, a tam sterdzenie iż:
(3) Tolerance to the analgesic effect of R 875 in man and in rats develops
very slowly or not at all.
(4) In man, constipation or antidiuretic effects during prolonged R 875-
treatment have not been observed.
Słyszałem, że przy podaniu tego leku dosyć gwałtownie spada ciśnienie, co może negatywnie wpływać na serducho. Czyżby jedyna wada, nie licząc oczywiście postępującego uzależnienia psychicznego które jest nierozłączne z przyjmowaniem takiego euforycznego opioidu?
Pozdrawiam!
Marihuana w psychiatrii. Dlaczego „nie leczy” nie oznacza „nie działa”?
Psychodeliki w szczepionkach i piwie. Ujawniono tajne dokumenty CIA
Coraz więcej Francuzów sięga po kokainę. Mafia silniejsza niż państwo?
Kokaina przestała być we Francji narkotykiem elit. Sięga po nią już około półtora miliona osób, a handel białym proszkiem stał się biznesem wartym nawet siedem miliardów euro rocznie. W siłę rosną mafie, Marsylia zmaga się z kolejną falą gangsterskich porachunków, a eksperci alarmują, że kraj mierzy się z kryzysem zdrowia publicznego.
Jad ropuch i grzyby halucynogenne. Big Pharma stawia na nowe preparaty
>Giganci rynku farmaceutycznego ruszają z inwestycjami w opracowanie leków bazujących na substancjach halucynogennych. Zielone światło dla nowych medykamentów daje administracja Donalda Trumpa - przekazała stacja CNBC.
Rok po częściowej legalizacji w Niemczech: młodzież nie sięga po marihuanę częściej
Federalny Instytut Zdrowia Publicznego przebadał ponad 7 tysięcy Niemców w wieku 12–25 lat rok po wejściu w życie ustawy konopnej. Wśród nastolatek, nastolatków i młodych kobiet nic się nie zmieniło. Jedyny istotny wzrost odnotowano u młodych mężczyzn — ale ten trend trwa nieprzerwanie od 2008 roku, czyli od szesnastu lat przed legalizacją.