Piszę Pierwszego posta więc niebedzie to najlepszy post na jaki trafisz ;D . I mam nadzieje ze ktos odpowie i podzieli sie swoją wiedzą.
Temat Isandia bo trochę tam mieszkałem, a że Islandia jest młoda wyspą i ma malutka populację, niecałe pół miliona w całym kraju, więc mogą być jakieś różnice w, co do tematu dragów, odwyków, prawa czy samego nastawienia do substancji.
Pierwsze co przychodzi na myśl to sezon na grzybki. Jest ich tu mnóstwo po pierwszych przymrozkach. Rosną doslownie wszedzie na trawnikach w środku miasta, polach gdzies na obżerzach miasteczek.
A ogołem Islandczycy nie sa grzybiarzami, zbieraja tylkonte chalucynogenne.
Drugie co mi sie nasówa na myśl to jak system tu traktują uzależnienie, jak chorobe. Wydaje mi sie że nie skreślaja tu czlowieka bo jest uzależniony. Odwyk po odtruciu jest płatny, ale panstwo ci go oplaci z zapomogi. Same odtrucie 14dni jest darmowe, leczenie farmaceutyczne od opiatów, blokerami w tabletkach albo w zastrzykach, po odwyku jest darmowe i bezterminowe. Nie że dostaniesz bupronorfine czy metadon przez 3 miesiace a potem radź sobie.
Czyste pompki sa w karzdej przychodni czy szpitalu. Do tego jeżdżą busy z czystymi sprzetami, jakims drobnym jedzeniem.
Ogòłem system woli leczyc niz karać.
Narazie nic mi wiecej do glowy nie przychodzi. Napisze w nastepnym poscie.
Pozdrawiam i z fartem 5
nie tworzymy nowych wątków jeśli już istnieje ogólny na ten sam temat - wyszukiwarka w lewym górnym rogu forum nie boli, naprawdę :) teleport do właściwego wątku /Merx
GIF: Nielegalny handel w sieci lekami narkotycznymi zaczyna się od legalnej recepty [WYWIAD]
Dlaczego ograniczenie marihuany do listy chorób to katastrofa dla pacjentów – historia Adriana
Młodzież i marihuana w Polsce – jak realnie minimalizować ryzyko?
CBŚP zlikwidowało kolejne laboratorium narkotyków. Zabezpieczono narkotyki o wartości ponad 28 mln
Funkcjonariusze CBŚP, przy wsparciu policjantów z KPP w Śremie, zlikwidowali na terenie powiatu śremskiego nielegalne laboratorium klofedronu. Zatrzymano dwóch podejrzanych i zabezpieczono znaczne ilości niebezpiecznych substancji.
Używanie marihuany zwiększa ryzyko wystąpienia chorób psychicznych u młodzieży
Używanie marihuany przez nastolatki i młodych dorosłych ma związek z wyższym ryzykiem wystąpienia u nich chorób psychicznych, zwłaszcza psychozy i choroby afektywnej dwubiegunowej – wynika z badania, które publikuje czasopismo „JAMA Health Forum”.
Funkcjonariusze zagarnęli ponad 60 kg narkotyków
Ponad 60 kg narkotyków - marihuany, kokainy i haszyszu, a także przedmioty przypominające broń, amunicję i ponad 16 tysięcy sztuk papierosów bez polskich znaków akcyzowych, nie trafi na rynek. To efekt intensywnej pracy policjantów z Wydziału Dochodzeniowo-Śledczego, dw. z Przestępczością Narkotykową Komendy Wojewódzkiej Policji w Rzeszowie, których wspierali funkcjonariusze KAS i CBŚP. Śledztwo w sprawie wewnątrzwspólnotowego obrotu narkotykami nadzorowane jest przez Prokuraturę Okręgową w Rzeszowie. Czarnorynkowa wartość zabezpieczonych substancji to ponad 3 miliony złotych.