Dział poświęcony wpływowi substancji psychoaktywnych na działalność człowieka.
Kim jest dla Ciebie Terence McKenna?
Bardzo mądrym naukowcem
25
14%
Prorokiem Nowego Eonu
16
9%
Hipisem i fajnym ziomkiem
42
23%
Wtajemniczonym
33
18%
Kompletnym idiotą
24
13%
Mam do niego mieszany stosunek
41
23%

Liczba głosów: 181

ODPOWIEDZ
  • 2235 / 5 / 0
Gdzie znajdę sekwencję króla Wen?
Uwaga! Użytkownik ..::Abli::.. jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2179 / 30 / 0
ni chuja nie rozumiem o czym wy tu gadacie %-D
Hidden mefedron User
  • 2235 / 5 / 0
Zapodaj mi jakieś olśnienie to zrozumiem.

No, dajesz
Uwaga! Użytkownik ..::Abli::.. jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2179 / 30 / 0
nie no serio pisze, że nie czaje tego ale nie dyskryminuje, nie napisałem tego w celach prześmiewczych. Po prostu nie rozumiem o czym wy tu piszecie ;]
Hidden mefedron User
  • 331 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Nirvana »
Abli, łap linka.
http://en.wikipedia.org/wiki/King_Wen_sequence Sekwencja Króla Wen

Chaotka, w pracy szamana naćpanie się jest akurat najmniej istotnym aspektem.
W takim razie podaj mi naukowe potwierdzenie sigilizacji, tworzenia serwitorów i inwokacji Choronzona. Potęga podświadomości nie wchodzi w grę, gdyż nie jest potwierdzona naukowo.
Odmienne stany świadomości akurat są całkiem ładnie wytłumaczone przez naukę jaką jest psychologia.
Ostatnio zmieniony 12 lutego 2010 przez Nirvana, łącznie zmieniany 2 razy.
  • 54 / 2 / 0
Chaotka pisze:

podaj mi naukowe potwierdzenie sigilizacji, tworzenia serwitorów i inwokacji Choronzona. Potęga podświadomości nie wchodzi w grę, gdyż nie jest potwierdzona naukowo.

Sceptycy i naukowcy to nie tylko ludzie z tego fajnego wydawnictwa, które polecałeś. Jest mnóstwo racjonalistów, którzy traktują paradygmat naukowy jak jedyną, słuszną prawdę. Kiedyś w focusie czytałam artykuł wyśmiewający myślenie magiczne. (Ale i tak lubię tę gazetę ;) ).
Nie zrobię tego, jestem za cienki :-) To co mówię opieram na kilku książkach. Zrobiłem rekonesans akceptowalności przedstawianych teorii w ryzykownych środowiskach, akademickich... Wychodzę z założenia, że wszystkie koncepcje okultystyczne/ ezoteryczne można podzielić na dwie kategorie - idące razem z nauką i przeczące jej w jakiś sposób. Tandetną ezoterykę można znaleźć np. w Nieznanym Świecie albo w Nexusie, tam są tony przykładów. Z kolei ta lepsza ezoteryka, sięgająca głównie filozofii szamańskich, da się przetłumaczyć na język psychologii. Z kolei te teorie psychologiczne, które przetrwały próbę czasu, można wyjaśnić metajęzykiem cybernetyki - a cybernetyka jest idealną matrycą wszystkich nauk... Sorry, jeśli to brzmi zbyt zaciemniająco, to też nie jest forum na taką dyskusję, ale każda osoba zajmująca się cybernetyką potwierdzi jej uniwersalny status, który brutalnie weryfikuje spójność wszystkich ideologii, koncepcji psychologicznych i religijnych. Dzięki cybernetyce - spece od teologii, rzetelnie ustalają kategorie spójności wszystkich sekt religijnych, dopiero na ich podstawie drukowane są wywody w różnych encyklopediach religii i sekt. Szamanizm na tle współczesnej nauki ma się całkiem nieźle, wystarcza mi świadomość, że sigile, inwokacje choronzonów i innych gówien można wytłumaczyć tłumacząc je na inny język, przede wszystkim język cybernetyki. To już jest PRAWIE matematyka. Inwokacje różnych bóstw można też tłumaczyć jako niezbędne projekcje psychologiczne, niezbędne do osiągniecia konkretnych celów - a wtedy autentyczne (empiryczne) istnienie choronzona jest pozbawione znaczenia. Liczy się efekt końcowy - myślę, że na tym też może polegać wiele rytuałów szamańskich.

Co do podejścia wielu racjonalistów to niestety masz rację, ale może klucz właśnie leży w odpowiednim języku. Gdyby te same koncepcje przedstawić im je bez używania słów "magia", a polegać raczej na psychologii, to może nie śmialiby się tak szybko. Rozumiem, że to też może być za mało, ale ostatecznie nie upieram się tu wcale, że mówię prawdę i tylko prawdę. Przed ludzkością pewnie jeszcze nie jedna rewolucja naukowa w postrzeganiu rzeczywistości, więc może wypada mieć świadomość, co dostecznie logicznie zostało już przez logikę zanegowane.
Uwaga! Użytkownik narkoziom30 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2235 / 5 / 0
Ok, dzięki, złapałem.

Czyli pochodną rozrysuje...
A co z jej odwrotnością? Odbicie lustrzane? Czy obrót o 180'?

Ok, dzięki, złapałem.

Czyli pochodną rozrysuje...
A co z jej odwrotnością? Odbicie lustrzane? Czy obrót o 180'?
  • 123 / / 0
Nieprzeczytany post autor: r0galik »
Abli, przecież napisałem, że wszystko jest w drugim linku z mojego długiego postu (jeśli rozumiesz po angielskiemu). Ten z derivation.
Co cię nie zabije, to cię osłabi.
  • 2235 / 5 / 0
Nie rozumiem po angielsku - pierwsze.
Drugie - nie mam na razie jak tego obejrzeć bo korzystam z neta mobilnego i mam ostatnie grosze na koncie.
Trzecie - czyli początek pochodnej Wena będzie taki ciąg: 6, 2, 4, 4, 4, 4, 2 ? Zgadza się?
  • 123 / / 0
Nieprzeczytany post autor: r0galik »
6-2-4-4-4-3-2... To co później wyczyniał jest naprawdę dosyć skomplikowane, więc jeśli chcesz odtworzyć timewave to przetłumacz sobie tą stronę w duckduckgo czy coś ;)
Ostatnio zmieniony 12 lutego 2010 przez r0galik, łącznie zmieniany 1 raz.
Co cię nie zabije, to cię osłabi.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
policjanci zabezpieczyli ponad 100 kg kokainy ukrytej w naczepie ciężarówki

Policjanci z Wałcza przejęli ponad 100 kilogramów narkotyków. Nielegalny towar przemycany był w ładunku, w którym były części samochodowe. W związku ze sprawą zatrzymane zostały dwie osoby. Są już po zarzutach i może grozić im nawet 20 lat pozbawienia wolności.

Musk zażywał narkotyki w Białym Domu? Trump "ma nadzieję, że nie"

Donald Trump, komentując doniesienia "New York Timesa", wyraził nadzieję, że Elon Musk nie zażywał narkotyków w Białym Domu. Amerykański przywódca zdradził także, co zrobi z zakupioną od miliardera teslą. Od momentu odejścia Muska z administracji pomiędzy prezydentem a jego byłym doradcą trwa spór.

Medyczna marihuana. Przerwa tolerancyjna – prosty sposób, by konopie znów działały lepiej

Choć powszechnie uważa się, że jeśli dawka przestaje działać, należy ją zwiększyć – nie zawsze jest to właściwe podejście. U niektórych osób większa dawka działa wręcz odwrotnie, ponieważ ich organizm rozwinął zbyt wysoką tolerancję. Zwiększanie dawki może osłabić działanie terapeutyczne i zwiększyć koszty leczenia. Przerwa tolerancyjna (tzw. tolerance break) oraz zmniejszenie dawek po jej zakończeniu może zwiększyć korzyści terapeutyczne i obniżyć potrzebne ilości konopi nawet o 60%.