uprawa na dworze lub w szklarni poprzez użycie specjalnych technik
ODPOWIEDZ
  • 12771 / 2470 / 0
Byłem dziś sprawdzić, jak sobie poradziły i przy okazji przygotować trzecią doniczkę.
Siewki wyraźnie nabrały masy i idą wzorowo - nie ma żadnych wątpliwości, jak to już bywało, ale też start mają bardzo dobry - bez skrajnych warunków - jest właściwie idealnie i ma być jeszcze do środy, kiedy będzie małe zamieszanie z pogodą - deszcz i ochłodzenie. Na szczęście 2 dni.
Uzupełniłem perlitem wierch doniczki, dla której wczoraj zabrakło - ostrożnie wokół tego, co wczoraj wstawiłem w środek. Podsypałem też obie cienką warstwą tej ziemi BIO z kompostem i perlitem.

Trzecia doniczka przygotowana w większości z taniej uniwersalnej (ale innej - ze słonecznikiem na etykiecie), która w sumie też ma fajną strukturę oraz jakieś 4 L BIO. Do tego dużo perlitu.

W osłonkach zrobiłem po 5 nowych dziurek w ściankach, żeby wpuścić więcej powietrza. Jest tam wilgotno, ale na tym etapie to nie problem, a lepszej ochrony nie wymyśliłem. Dodatkowo nad ranem pewnie odrobinę cieplej.

Mam 2 kiełki więc jeden trafi jutro na spot do tej doniczki, a drugi do kubeczka, żeby przeczekać załamanie pogody. Być może trafi do 30L po zeszłorocznym sezonie ze starą ziemią + trochę świeżej, albo zamówię dla niej 16L, jak dla innych.

Szukam najbardziej optymalnej mikoryzy, ale żeby była też trichoderma i bakterie. Chyba kupię Organic Nutrients Mycorrhiza premium 100g, bo ma pełen zestaw i kosztuje 68zl i teoretycznie ma więcej szczepów, niż Great White za 73zł. Wprawdzie GW to chyba najbardziej rozpoznawalny produkt tego typu, ale jednak wybieram więcej szczepów.
Podobno to działa tak, że różne szczepy preferują różne warunki więc kolonizują pewne obszary więc więcej szczepów to większa szansa na lepsze skolonizowanie i lepszą bryłę korzeniową
Dodatkowo trichoderma zwalcza różne patogeny w tym szkodliwe grzyby, a bakterie przerabiają pokarm na przyswajalny.

A 2 nowe kiełki to auto GG oraz auto Mazar, tylko naturalnie bardzo szybko pojebałem, co jest co... Na szczęście widziałem Mazar'a już 2 razy więc wiem, czego się spodziewać.

Swoją drogą nie wiem, czemu właściwie już zacząłem swoją relację w ogólnym i na zeszły rok.
  • 1045 / 91 / 0
A jest na nowy rok?
Ja pozdejmowałem hełmy za radami powyższymi.
  • 12771 / 2470 / 0
Wystarczy założyć %-D (w sensie temat nie hełmy)
  • 623 / 70 / 0
Kiedyś z jedną rośliną czekałem aż samo coś się stanie. Stanęła w rozwoju i tyle, chyba tylko się wyciągała, ale już nie pamiętam. Mógłbym się założyć, że wkrótce by zdechła. Musiałem interweniować, bo szkoda opóźniać proces i męczyć roślinę.
Jeden plus, że ta powłoka chłonie wodę super szybko, i po namoczeniu po 5-10 min można przystępować do operacji. Spokojnie, przy biureczku. Dobrze nawilżony hełm schodzi jak kondon, a tym białym czymś co jest w środku nie trzeba się przejmować.
ODPOWIEDZ
Newsy
Mentzen radzi młodym, by pili alkohol i palili. "Nie piją (...), nie ma z tego dzieci"

Zdaniem Sławomira Mentzena młodzi ludzie powinni robić tylko trzy rzeczy: uczyć się, pracować i... pić alkohol. Swoimi przemyśleniami prezes Nowej Nadziei i lider Konfederacji podzielił się w środę, 20 maja, podczas spotkania z mieszkańcami Świebodzina.

Palenie marihuany zmniejsza chęć na alkohol? Nowe badania kliniczne przynoszą zaskakujące wnioski

Coraz więcej osób na świecie eksperymentuje z zastępowaniem alkoholu konopiami indyjskimi, a trend ten zyskał w popkulturze miano „California sober”. Choć do tej pory opieraliśmy się głównie na niejednoznacznych obserwacjach, najnowsze badanie opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry rzuca nowe światło na ten fenomen. Kontrolowany eksperyment udowadnia, że doraźne zapalenie marihuany znacząco zmniejsza ilość spożywanego alkoholu i opóźnia moment sięgnięcia po pierwszego drinka.

Powiedziała policji, że ktoś ją śledzi. Została zatrzymana za... posiadanie narkotyków

Zaalarmowała policję, że ktoś ją śledzi – usłyszała zarzuty za posiadanie narkotyków. 31-latka z Dobroszyc poprosiła funkcjonariuszy o pilną pomoc. Jak się okazało, jej zachowanie mogło mieć związek z działaniem substancji psychoaktywnych. Oleśniccy policjanci zostali postawieni na nogi przez 31-letnią kobietę z Dobroszyc. Spanikowana zgłaszająca poinformowała funkcjonariuszy, że śledzą ją podejrzani mężczyźni. Na dodatek grożą jej i wyzywają. Kobieta wyraźnie obawiała się o swoje bezpieczeństwo i prosiła o natychmiastową pomoc.