Każdym uzależnieniem kierują takie same mechanizmy - tylko objawy różnią się między sobą...
Nikt tutaj się nie wykłóca - dyskutujemy : )
fuko pisze:Byłam uzależniona od amfetaminy
Dla terapeutów znajomość konkretnych substancji ma raczej nikły wpływ na prowadzoną terapię - bo tak jak już tu mówiono, chodzi o mechanizmy uzależnienia, które są zawsze takie same. Wydaje mi się, że na ten moment nie znajdziesz w Polsce placówki, która specjalizuje się w nowych dragach albo ma pracowników mogących pochwalić się wiedzą na ten temat. Wszystko leci po fecie i heroinie, ale co w tym złego tak właściwie? Szukasz ziomków czy pomocy?
Ćpuńskie wymagania...
I tak, można przestać być uzależnionym od amfetaminy - czemu nie? Wcześniej przez pół roku tłukłam fetę i zrobił się z tego taki trochę styl życia. Ale od lipca 2013 przez ponad rok nie brałam, a później zostałam poczęstowana dwa razy w odstępie kilku miesięcy i nie miałam z tym zupełnie żadnego problemu, żeby do tego nie wrócić. ;)
I wargi mi spierzchły od suszy
w duszy.
47828580/missiv@protonmail.com - napisz mi coś miłego
Co do Monaru, o którym mówisz: myślę, że jest to kwestia tego, że taka grupa spotykająca się na leczeniu ambulatoryjnym nie jest w stanie stworzyć odpowiedniego klimatu do jakichkolwiek rozmów i szumne nazywanie tego "terapią" jest nie na miejscu. Ta terapeutka też jakaś taka... :-/
A generalnie to grupy ambulatoryjne ssą. Nie ma to jak dobry ośrodeczek :-D
ps. temat "dopalaczy" w świadomości społecznej to już w ogóle inna sprawa, mnie też to wkurwia
Mam taki problem: podwójną diagnozę i dwa nieudane pobyty: w Gliwicach i Dorenie. Chciałbym wrócić do Dorenu ale powiedzieli mi, że nie mają hostelu, wcześniej mi na nim nie zależało. Dlatego chciałbym się leczyć w Nowym Dworku.
Mam takie pytania
czy idzie tam wytrzymać
czy łatwo wylecieć stamtąd
o której pobudka
czy plan dnia jest znośny i praca nie jest ciężka czy jest do przejścia
czy jest obowiązek golenia się codziennie
czy jedzenie jest dobre?
Z góry dzięki
#mops
Od 2019 roku trwa złota era medycyny psychodelicznej
Młodzież i marihuana w Polsce – jak realnie minimalizować ryzyko?
Polacy a marihuana w 2025 roku: Co mówią najnowsze badania?
"Pamiątka" z Tajlandii. Portugalczyk wpadł na warszawskim lotnisku
24 kg marihuany miał w swojej walizce Portugalczyk, zatrzymany na lotnisku Chopina w Warszawie. W bagażu 22-latka, który przyleciał z Bangkoku w Tajlandii, znaleziono 42 paczki suszu, których wartość na czarnym rynku oszacowano na niemal 1,2 mln zł. Mężczyźnie grozi grzywna i od 3 do 20 lat więzienia.
Premie za alkohol w Biedronce. Związki zawodowe są oburzone
Związki zawodowe alarmują w sprawie nowego programu motywacyjnego w sieci Biedronka. Jak wynika z wewnętrznego dokumentu, pracownicy najlepszych sklepów mają otrzymać premie finansowe za najwyższe wyniki w sprzedaży alkoholu. Sprawa — zdaniem związkowców — budzi poważne wątpliwości prawne i etyczne, dlatego zamierzają oni podjąc poważne kroki.
Maroko stawia na legalne konopie. Ulga dla tysięcy farmerów
Największy na świecie producent konopi indyjskich stawia na legalizację upraw. Po dekadach działania w cieniu, rolnicy z regionu Rif mogą wreszcie pracować bez obaw o aresztowanie. Legalizacja przynosi nowe możliwości, ale też wyzwania — nielegalny rynek wciąż ma się dobrze, a rolnicy narzekają na problemy z wypłatami za plony.