...czyli jak podejść do odstawienia i możliwie zminimalizować jego konsekwencje
ODPOWIEDZ
  • 138 / 1 / 0
Wiecie może jak wyglądają takie spotkania? na czym one polegają? czym sie charakteryzują? czy komus pomogły? chętnie dowiem sie jakis informacji najlepiej od osób które miały stycznosc z ową terapią która mnie czeka od Maja i będe ją mial przez jakis okres czasu.
„Szlachetne zdrowie, nikt się nie dowie, jako smakujesz, aż się zepsujesz”
  • 3182 / 369 / 0
Ja taką miałem i uważam że jest skuteczna ale nie we wszystkich przypadkach. Trzeba mieć spory wgląd we własny umysł, nie każdy to potrafi. Polega generalnie z jednej strony na modyfikacji zachowań tak by pozytywnie wzmacniać te które odciągają od brania i wygaszać te zbliżające do dragów. Z drugiej strony szuka się błędnych przekonań / myśli u pacjenta, które legły u podstaw powstania nałogu i stara się pokazać mu że są nielogiczne lub szkodliwe.

Spotkanie polega na rozmowie tak w skrócie, opowiadasz o swoim życiu, analizujesz z terapeutą różne zachowania, myśli, uczucia po to żeby zyskać wgląd w siły które podświadomie nami kierują i pchają do brania.
  • 171 / 8 / 0
Terapia poznawcza jest uznawana za najskuteczniejszą psychoterapie :-) Główne jej założenie opiera się na tym ,że wszelakie zaburzenia są spowodowane poprzez zniekształcone myślenie. Np. Zniekształcona myśl " Nic nie jestem wart" mimo ,że każdy człowiek posiada jakaś wartość , wywołuje stany depresyjne.
Polecam książkę "Radość życia" David D. Burns. Coś o terapi poznawczej ;]
ODPOWIEDZ
Artykuły
Polski narkobiznes zwiększa zasięgi. Czarny rynek domaga się towaru

Newsy
Legalizacja marihuany ogranicza problematyczne używanie i poprawia kondycję psychiczną

Badacze analizują, jak legalny dostęp do marihuany wpływa na konsumpcję i zdrowie psychiczne uczestników. W pierwszej akademickiej publikacji zespół badawczy przedstawił bezpośrednie porównanie legalnego i nielegalnego pozyskiwania tej substancji. Badanie rozpoczęto w styczniu 2023 r. jako wspólne przedsięwzięcie Departamentu Uzależnień w Bazylei, Uniwersytetu w Bazylei, Uniwersyteckiej Kliniki Psychiatrycznej w Bazylei (UPK) oraz Służb Psychiatrycznych Aargau.

Medyczna marihuana kontra bezdech senny

Według danych opublikowanych przez badaczy z Minnesota Office of Cannabis Management, 40 proc. pacjentów z obturacyjnym bezdechem sennym (OSA) uczestniczących w stanowym programie medycznej marihuany doświadczyło znaczącej i trwałej poprawy jakości snu po rozpoczęciu terapii konopiami.

Cudowne "koktajle" i narkotyki. Nieznane oblicze złotej ery Hollywood

Narkotyki, używki i magiczne koktajle, które miały utrzymać największe gwiazdy ekranu w dobrej kondycji, zdolne pracować na planie przez trzy doby bez przerwy, były w Hollywood na porządku dziennym...