Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 15 / / 0
Ja osobiście zamiast Bupropionu łykam Wenlę i jest dla mnie wystarczająca na deprechy, nie ma tego wystrzału dopaminowego. Osobiście bupropion nie dawał mi tego, co chciałam, pokochałam go, ale i znienawidziłam. Te nie tyle lęki, co taki niepokój w tle. bupropion jest dla osób, co nie czują nigdy lęku raczej, bo bupropion może nasilić na maxa lęki, lepiej jeżeli macie mocną psychikę, to wtedy brać się za buprę, tak to lepiej Wenla...
  • 1641 / 414 / 2
09 marca 2026Heavenscape pisze:
@Merx Nie wiem, może masz rację z tymi lękami, ale bywa bardzo różnie – czasem wywoła lęki, czasem je zmniejszy. Jeśli ktoś nie reaguje na SSRI (jakże niecodzienne zjawisko!), bupropion może być opcją wartą stestowania niezależnie od współwystępujących lęków.
słowo klucz - neuroróżnorodność :)
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 114 / 16 / 0
@Heavenscape dzięki za odp. No ta, odpuszczam ten bupropion. Dupa blada, ten brain fog jest nieakceptowalny, trza szukać dalej. Dobrze chociaż, że wiosna idzie, to neuroprzekaźniki trochę przyspieszą
  • 262 / 87 / 0
Mnie też w bupropionie najbardziej przeszkadzał ten antagonizm receptorów nikotynowych. Brain fog, lęki nawet na rozkręconym SSRI i brak przyjemności z zażywania nikotyny co doprowadziło do tego, że vapowałem dosłownie cały czas żeby choć trochę poczuć tego nikotynowego rauszu. O wiele lepiej jako dodatek do SSRI sprawuje się reboksetyna w małej dawce (1-2mg). Łagodnie acz wyraźnie podnosi poziom energii i koncentracji a jedynym skutkiem ubocznym jaki odczuwam jest lekko zwiększona potliwość (biorę razem z escitalopramem). Natomiast nie polecam wyższych dawek bo wtedy jest podobna sytuacja co z bupropionem, czyli pozytywne działanie jest przykrywane skutkami ubocznymi, choć o nieco innym charakterze. Ale rebo jest w postaci o natychmiastowym uwalnianiu więc jest tu większe pole do manewru jeśli chodzi o dawkowanie niż w przypadku bupro.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Liczba recept na medyczną marihuanę znów rośnie. Rzecznik Praw Pacjenta reaguje

Ponownie wzrosła liczba recept wystawianych na opioidy i marihuanę medyczną. Wcześniejszy spadek był efektem zmiany prawa mającego uniemożliwić wystawianie recept na wspomniane substancje w drodze teleporady. O sprawie pisze Rynek Zdrowia.

Holandia: Marihuana zastąpiła kokainę w liczbie przejęć

Holandia była kiedyś uważana za europejskie centrum konopi, jednak w ubiegłym roku port w Rotterdamie został nagle zalany zagraniczną marihuaną. Jednocześnie liczba przechwyceń kokainy w porcie znacząco spadła. Według dziennika AD handel konopiami okazuje się dla przestępczego półświatka niemal tak samo dochodowy jak kokaina, ale przy znacznie mniejszym ryzyku.

Endometrioza, opioidy i droga do macierzyństwa

Kamila mówi wprost, że gdyby nie terapia konopna, prawdopodobnie zdecydowałaby się na histerektomię (usunięcie macicy) jako ostateczne rozwiązanie. W jej ocenie poprawa jakości życia pozwoliła jej podjąć inne decyzje terapeutyczne i odzyskać nadzieję. Dziś uważa, że bez tej zmiany nie byłoby ciąży i nie byłoby Gabrysia.