Proponowałbym ich nie zimować tylko jednak przez całą zimę odrobine podlewać. Mogą byc za małe ażeby przetrwac pare miesiecy suszy
Właśnie dostałem kilka kaktusów bridgesii. Myślałem, że przyjadą w małych doniczkach z ziemią, która pozwoli poczekać do następnej wiosny na przesadzenie do odpowiedniej mieszanki. Niestety dotarły bez doniczek. Czy mam je po prostu od razu wrzucić do docelowych doniczek (3-4 dni były owinięte papierem, zamknięte w paczce, w celu transportu)? Czy w takim wypadku mam je zimować, czy odpuścić w tym roku?
Kaktusy mają ~ 12 cm, 7 cm i 5 cm - ile mogą mieć już lat/miesięcy?
Zdjęcie:
https://imgur.com/2e5ZVcr
Przymierzam sie do kupna San Pedro. Wysokosc jaka sklep podaje to 12cm lub wiecej.
Podejrzewam, ze kaktus przyjdzie w malej doniczce, mam go przesadzic do czegos wiekszego? Jesli tak to jakie wymiary doniczki docelowej?
02 października 2018ilovemuskrats pisze: Cześć
Właśnie dostałem kilka kaktusów bridgesii. Myślałem, że przyjadą w małych doniczkach z ziemią, która pozwoli poczekać do następnej wiosny na przesadzenie do odpowiedniej mieszanki. Niestety dotarły bez doniczek. Czy mam je po prostu od razu wrzucić do docelowych doniczek (3-4 dni były owinięte papierem, zamknięte w paczce, w celu transportu)? Czy w takim wypadku mam je zimować, czy odpuścić w tym roku?
Kaktusy mają ~ 12 cm, 7 cm i 5 cm
- ile mogą mieć już lat/miesięcy?
Zdjęcie:
https://imgur.com/2e5Z]Vcr
Mam 3 małe kaktusy odmiany bridgesii. Niestety, w moim miejscu zamieszkania mam dostęp do dwóch parapetów. Najlepszy jest ten na południowo-wschodniej stronie. Niestety, Budynki zasłaniają Słońce podczas samego wschodu, potem na jakieś 3 godziny świeci bezpośrednio na kaktusy, a potem chowa się za kolejnym budynkiem. Nic lepszego nie znajdę i póki co nie zależy mi na prędkości wzrostu. Po prostu chcę żeby sobie spokojnie rosły. Podejrzewam że w środku lata będą miały dużo więcej bezpośredniego Słońca, ale nie wiem czy ich nie zamęczę. No i czy jest sens w takich warunkach próbować wysiewu? Jak mówię, nie idę na ilość - chcę je hodować hobbistycznie.
Ciemna strona zieleni: Wszystko, co musisz wiedzieć o negatywnych skutkach nadużywania konopi
Rekordowe konsultacje: Polacy mają dość karania za roślinę.
Ministerstwo Rolnictwa alarmuje. Chodzi o nową akcyzę na alkohol
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wystąpiło do Ministerstwa Finansów o wycofanie planowanej podwyżki podatku akcyzowego na alkohol.
Nastolatki używające marihuany mają podwojone ryzyko poważnych zaburzeń psychicznych
Nastolatki używające marihuany mogą mieć w przyszłości aż dwukrotnie wyższe ryzyko rozwoju zaburzeń psychotycznych i choroby afektywnej dwubiegunowej - wynika z dużego badania opublikowanego w „JAMA Health Forum”.
Marihuana medyczna w wywiadzie stomatologicznym. Pytanie, którego nie warto pomijać
Jeszcze kilka lat temu marihuana medyczna kojarzyła się przede wszystkim z leczeniem przewlekłego bólu lub łagodzeniem dolegliwości u pacjentów onkologicznych. Dziś coraz częściej mówi się o jej stosowaniu także w depresji, zaburzeniach lękowych czy zespole stresu pourazowego. Nie oznacza to jednak, że skuteczność takiego postępowania została potwierdzona. Wyniki najnowszej metaanalizy wskazują, że dowody naukowe są w tym zakresie ograniczone, a w przypadku depresji brakuje dowodów z randomizowanych badań klinicznych.