Proponowałbym ich nie zimować tylko jednak przez całą zimę odrobine podlewać. Mogą byc za małe ażeby przetrwac pare miesiecy suszy
Właśnie dostałem kilka kaktusów bridgesii. Myślałem, że przyjadą w małych doniczkach z ziemią, która pozwoli poczekać do następnej wiosny na przesadzenie do odpowiedniej mieszanki. Niestety dotarły bez doniczek. Czy mam je po prostu od razu wrzucić do docelowych doniczek (3-4 dni były owinięte papierem, zamknięte w paczce, w celu transportu)? Czy w takim wypadku mam je zimować, czy odpuścić w tym roku?
Kaktusy mają ~ 12 cm, 7 cm i 5 cm - ile mogą mieć już lat/miesięcy?
Zdjęcie:
https://imgur.com/2e5ZVcr
Przymierzam sie do kupna San Pedro. Wysokosc jaka sklep podaje to 12cm lub wiecej.
Podejrzewam, ze kaktus przyjdzie w malej doniczce, mam go przesadzic do czegos wiekszego? Jesli tak to jakie wymiary doniczki docelowej?
02 października 2018ilovemuskrats pisze: Cześć
Właśnie dostałem kilka kaktusów bridgesii. Myślałem, że przyjadą w małych doniczkach z ziemią, która pozwoli poczekać do następnej wiosny na przesadzenie do odpowiedniej mieszanki. Niestety dotarły bez doniczek. Czy mam je po prostu od razu wrzucić do docelowych doniczek (3-4 dni były owinięte papierem, zamknięte w paczce, w celu transportu)? Czy w takim wypadku mam je zimować, czy odpuścić w tym roku?
Kaktusy mają ~ 12 cm, 7 cm i 5 cm
- ile mogą mieć już lat/miesięcy?
Zdjęcie:
https://imgur.com/2e5Z]Vcr
Mam 3 małe kaktusy odmiany bridgesii. Niestety, w moim miejscu zamieszkania mam dostęp do dwóch parapetów. Najlepszy jest ten na południowo-wschodniej stronie. Niestety, Budynki zasłaniają Słońce podczas samego wschodu, potem na jakieś 3 godziny świeci bezpośrednio na kaktusy, a potem chowa się za kolejnym budynkiem. Nic lepszego nie znajdę i póki co nie zależy mi na prędkości wzrostu. Po prostu chcę żeby sobie spokojnie rosły. Podejrzewam że w środku lata będą miały dużo więcej bezpośredniego Słońca, ale nie wiem czy ich nie zamęczę. No i czy jest sens w takich warunkach próbować wysiewu? Jak mówię, nie idę na ilość - chcę je hodować hobbistycznie.
Marihuana w psychiatrii. Dlaczego „nie leczy” nie oznacza „nie działa”?
Od daru bogów do codziennej ucieczki. Co antropologia mówi o naszym związku z alkoholem
Marihuana pod kontrolą czy na sprzedaż? Badanie pokazuje różnicę
Debata o marihuanie zwykle sprowadza się do prostego pytania: legalizować czy nie? Analiza opublikowana w The Lancet Psychiatry wskazuje jednak, że ważniejsza jest odpowiedź na pytanie, jak wprowadzona jest legalizacja.
Jest wyrok za sprzedawanie dopalaczy. "Brak pobłażania dla sprawców tego typu przestępstw"
Dwa lata więzienia za handel dopalaczami. Taki wyrok wydał lubelski sąd ws. Jakuba G. - właściciela sklepu, w którym sprzedawano „Cząstkę Boga”. Na 1,5 roku więzienia w zawieszeniu na 4 lata została natomiast skazana ekspedientka Patrycja M.
Naukowcy ostrzegają: „pożycza energię” kosztem nocnej regeneracji i napędza błędne koło
Kofeina wpływa na jakość nocnego wypoczynku i może skracać sen lub utrudniać zasypianie - wynika z badań. Jednak nawet przy pozornie prawidłowej długości snu może zmniejszać aktywność wolnofalową i przesuwać obraz EEG w stronę bardziej czuwającego mózgu – oceniła ekspert prof. Donata Kurpas.