Więcej informacji: Ayahuaska w Narkopedii [H]yperreala
[ external image ]
[ external image ]
Oliwnik baldaszkowy ma szersze liście, a na lato ich wierzchnia warstwa gubi srebrne włoski. Oba gatunki mają jadalne owoce z czego ten pierwszy ma miąższ o konsystencji suchej papy i nie jest zbyt smaczny, ten drugi ma okrągłe czerwone owoce i są ponoć smaczne, ale niestety nie widziałem by u nas kwitnął, ani owocował.
[ external image ]
[ external image ]
Nazbierałem jakiś tydzień temu liście z dwóch drzewek; jedno to był na pewno oliwnik wąskolistny, drugie prawdopodobnie baldaszkowy, ale nie jestem tego do końca pewien, ponieważ nie miał kwiatów, ani owoców.
E: Okazuje się, że oliwnik baldaszkowy kwitnie między majem, a czerwcem, a owocuje we wrześniu. Więc mogłem tych owoców po prostu nie zauważyć ;-).
Pozdrawiam
Alkaloidy:
[ external image ]
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996
O polskim systemie leczenia uzależnień opioidowych - z perspektywy pacjenta po dziewięciu ośrodkach.
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Ponad miliard euro w kokainie. Rekordowy transport przechwycony
Hiszpańskie służby przejęły statek towarowy Arconian, który mógł transportować od 30 do 45 ton kokainy wartej ponad miliard euro. Jednostka wystartowała z portu w Sierra Leone, gdzie zbiegł znany holenderski król przemytu narkotyków Bolle Jos Leijdekkers. Dla hiszpańskiej policji to największy udaremniony przemyt w historii.
Lepsza dostępność do terapii dla osób uzależnionych od opioidów
Rada Ministrów przyjęła nowelizację ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii oraz niektórych innych ustaw. Nowe rozwiązania zwiększają dostęp do leczenia osób uzależnionych, upraszczają procedury dla instytucji publicznych oraz umożliwiają skuteczniejsze udzielanie pomocy medycznej.
Magiczne grzyby w walce z uzależnieniem od nikotyny - przełom czy obiecujący eksperyment?
Nowe badania sugerują, że psylocybina - substancja psychoaktywna zawarta w tzw. "magicznych grzybach" - w połączeniu z psychoterapią może znacząco zwiększyć skuteczność rzucania palenia. Choć wyniki są obiecujące, naukowcy podkreślają potrzebę dalszych badań.