ChryzantemyDMT pisze: Tanim domowym sposobem upewnienia sie, ze badana próbka składa się tylko z jednej substancji jest chromatografia cieńkowarstwowa, ang.: Thin Layer Chromatography (TLC).
Wiecej szczegolow znajdziesz w moich postach powyzej.
ChryzantemyDMT pisze: A jezeli masz, czyste kryształki MDxx (tylko czyste substancje się krystalizują) to mozesz nawet okreslic czy są to krysztalki MDMA, MDEA czy MDA, tylko za pomoca wagi miligramowej, wody i tego testu o ktorym pisałes.
UWAGA: Testy Marquis czy Immunoassay nie sa w staie wykryc szkodliwych domieszek do MDxx, takich jak PMA, DOM, czy falszywych domieszek (adulterants) takich jak mCPP, 2-CB, TFMPP, Amfetaminy, Kofeina, Kokaina.
Ale, mozna to zrobic w domu tanią metoda TLC, o ktorej pisalem powyżej (na poprzedniej stronie).
Poczytałem trochę o tym na wiki (tu) oraz w pracy Pani Bogumiły Makuch (tutaj) ale wciąż mam wątpliwości na ile 'prosto' da się to zrobić w domu, zakładając że nie mam żadnych odczynników, akcesoriów i szkła laboratoryjnego ;)
Z drugiej strony szukałem gotowych marquesów do kupienia w Polsce, oczywiście wszytko poupadało, kiedyś można było kupić m.in w Magicznym Ogrodzie, czy nawet na specjalnie w tym celu powstałej stronce, teraz w ogóle brak śladu po tym, kategorie ze sklepów pousuwane, cisza jak makiem zasiał... wtf?
czy nikomu już nie chce się badać piguł, czy młode pokolenie to sami chemicy i każdy robi marquesa w domu z odczynników?
jedynie zagraniczny EZ TEST się trzyma, ale 6 jednorazowaych testów za 16€ + wysyłka z Holandii to trochę słabo.
no jest jeszcze NARKO-2 za 1800zł ale tak zdesperowany to nie jestem ;p
pfu pisze:no właśnie, zainteresowała mnie ta domowa chromatografia cienkowarstwowa, tylko nie bardzo rozumiem jak miałaby ona wyglądać w przypadku wyodrębniania tych amin.
pfu pisze:czy nikomu już nie chce się badać piguł, czy młode pokolenie to sami chemicy i każdy robi marquesa w domu z odczynników?
ptfu pisze:no jest jeszcze NARKO-2 za 1800zł ale tak zdesperowany to nie jestem ;p
https://www.youtube.com/watch?v=LB13AFNYKrw
ChryzantemyDMT napisał(a)
Za to Marquis wcale nie rozroznia tych trzech zwiazkow - po prostu robi sie czarny/fioletowy w obecnosci jekiejkolwiek grupy MetylenoDioksy na pierscieniu aromatycznym.
grupa metylenodioksy nie ma w tej rekcji żadnego wpływu na jej przebieg, r. Marquisa polega na kondensacji aminy IIrz z formaldehydem w obecności kwasu siarkowego, w wyniku kondensacji tworzy się barwna zasada Schiffa
;] napisał(a)
z 6ciomolowego Siarkowego VI da się zrobi marqiusa??
nie, musi być stężony. rola kwasu siarkowego jako katalizatora w tej reakcji to wiązanie wody która jest produktem, jeśli w odczynniku znajduje się woda to staje się on bezużyteczny bo reakcja nie zajdzie.
pfu napisał(a)
a test Marquis jest niestabilny, nie powinien być długo przechowywany i powinien być przygotowany tuż przed badaniem.
odczynnik jest stabilny bez dostępu do powietrza (para wodna) i w brązowym szkle :-) ja korzystam z Marquisa który ma ponad miesiąc i wszystko jest jak powinno
stonedfox pisze: Marqiusem można wykryć MDMA, jak najbardziej, tak samo jak każdą inną IIRZ aminę np. 5-MAPB, które da taką samą pozytywną reakcję także nie sugerował bym się tym odczynnikiem w wykrywaniu MDMA.
Co do przyrządzenia testu to użyłem 95% (nie 96%) kwasu siarkowego ale jak mniemam zbyt wielkiej różnicy ten jeden procent nie zrobi (?).
reakcja - bardzo gwaltowna - zmiana koloru błyskawiczna
szczerze to nie widziałem jeszcze zeby MDMA tak gwaltownie reagowalo...
Typkowi oczywiście przybiłem pionę i powiedziałem, że spoko tylko żeby nie kłamał kolejnym razem.
ps a sam marquis jak dla mnie jest mega stabilny.Używam jednego +10 lat i nadal daje radę choć czas reakcji się oczywiście zwolnił.
Na marginesie. 6-APB czy 5-MAPB ma jakiś specyficzny zapach, czy od sortu zależy, bo jeśli chodzi o smak to gorzkie pewnie jest wszystko.
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
MZ: Nielegalna marihuana i legalny alkohol to balans pomiędzy zdrowiem publicznym, a innymi dziedzi
Do Ministerstwa Zdrowia trafiło zapytanie „Czy Ministerstwo uznaje, że alkohol jest substancją mniej szkodliwą niż marihuana? Czy też uznaje, że poziom szkodliwości nie jest jedynym kryterium regulacyjnym? A jeśli tak to jakie są te kryteria?”. Autor zapytania chciał się w ten sposób dowiedzieć, z czego faktycznie wynika status prawy marihuany w kontekście statusu alkoholu. W odpowiedzi resort zdrowia wyjaśnił w jaki sposób ocenia się szkodliwość danej substancji oraz przyznał, że szkodliwość używania konopi jest znacznie mniejsza od szkodliwości alkoholu i to na każdym polu – zarówno w przypadku wpływu bezpośrednio na użytkownika ale także na społeczeństwo. MZ w swoim piśmie przyznaje też, że nie o zdrowie publiczne tu chodzi. Oto więcej informacji.
My palimy nasze rośliny, wy palicie nasze pieniądze! 13 godzin policyjnego etatu za pyłek marihuany
Wydawało Wam się, że państwo racjonalnie zarządza Waszymi podatkami? No to usiądźcie wygodnie. Komenda Powiatowa Policji w Głogowie właśnie przysłała Wolnym Konopiom kolejną odpowiedź w trybie dostępu do informacji publicznej, która czarno na białym pokazuje, jak wygląda „wojna z narkotykami” w lokalnym wydaniu za 0,06g marihuany.
"Narcos z Podlasia" skazani. Ich narkotyki miały zalać polski rynek
Meksykańscy narcos, którzy produkowali metamfetaminę na Podlasiu, zostali skazani przed sądem w Białymstoku. To pierwszy przypadek w Polsce, który pokazuje zmianę modelu działania karteli - zamiast szmuglować narkotyki do Europy, wysyłają "kucharzy". Tylko w Polsce toczą się procesy jeszcze dwóch innych grup z Meksyku.