Więcej informacji: Morfina w Narkopedii [H]yperreala,Heroina w Narkopedii [H]yperreala
29 lutego 2020Ariada pisze: @taurinnn nie miałam wtedy dostępu, ale wczoraj wzięłam hydroksyzynę. Pomogła, ale w minimalnym stopniu, następnym razem spróbuję tej lewocetyryzyny.
Lewocetyryzyna to akurat lek najnowszej generacji, więc nie nasila ani sedacji, ani euforii - za to efekt antyhistaminowy ma jeden z silniejszych wśród leków przeciwalergicznych. Małe opakowanie (np. Lirra Gem czy ZyxBio) kupisz również bez recepty.
@Mefistofeles1945, potwierdzam - 300 mg kodeiny nikogo nie powinno porobić bardziej od 100 mg morfiny doustnie, bo przeciętnie z 300 mg kody wychodzi ok. 30 mg majki. Oczywiście dożylna M działa 3-4 razy mocniej ze względu na biodostępność, jednak nawet doustne 100 mg zdecydowanie powinno zadziałać wyraźnie mocniej od 300 mg kody, chyba że jesteś wyjątkowym przypadkiem ultrametabolizera.
@Blendzior72 w zadnym przypadku nie jest bezpieczne gdyz :
- grozi wjebaniem
- wjebanie podporzadkowuje sobie twoje zycie
- witaj rozjebane zycie!
Pierdol to, bedziesz mial tym razem wieczna psychoze, glos w glowie bedzie cie klamal ze bez tego juz se nie poradzisz :p
ja latam
Po za tym jeżeli przyjmiemy, że dla "świeżaka" morfina wchłania się w 30% i 10% dawki kodeiny konwertuje do morfiny (splaszczając westie enzymów wątrobowych) to
M: 100 mg * 0,3 = równowartość 33,3(3) mg
K: 300mg * 0,1 = równowartość 30 mg
= różnica niewielka
Osobiście to sam nie wiem, nie brałem morfiny p.o. (nielicząc tej znajdującej się w PST)
01 marca 2020taurinnn pisze: ale opioidy nie ruszają receptorów dopaminowych
Z pracy licencjackiej jednego userów z forum:
Układ nagrody jest siecią neuronalną, obejmującą część układu limbicznego. Jego głównym ośrodkiem jest pole brzuszne nakrywki wysyłające sygnały do jądra półleżącego, przegrody, ciała migdałowatego. Do VTA dochodzą zwrotne połączenia z wymienionych struktur. VTA jest miejscem interakcji neuronów dopaminergicznych i opioidowych. Nagradzające działanie morfiny związane jest z działaniem na ten właśnie obszar.
01 marca 2020taurinnn pisze: @Blendzior72, morfina działa na receptory opioidowe (mi, kappa, delta), naśladując działanie endogennych opioidów (m.in. endorfin). Wpływa to oczywiście na układ nerwowy, ale opioidy nie ruszają receptorów dopaminowych ani jej wychwytu zwrotnego (jak chociażby stymulanty), więc nie mają potencjału do wywołania psychozy. morfina nie jest nawet przeciwwskazana w schizofrenii czy schizotypii.
nie mam pojęcia skąd wytrzasnęłaś powyższe trzy stwierdzenia, ale nie są to w żadnym wypadku fakty - tylko opinie
1) nigga please... na logikę, jeśli coś merda w układzie nagrody to równocześie z definicji merda w dopaminie - zresztą nie chce mi się tak z miejsca czegokolwiek szukać, ale jeśli wpiszesz w gugl opioid dopamine to znajdziesz od groma prac naukowych
2) u niektórych osobników opioidy (w momencie odstawienia jest to najbardziej widoczne) mogą wywołać psychozę, lub chociażby irracjonalny lęk bądź paranoje - a te oparte są o sofizmatyczne urojenia ergo są w pewnym sensie formą psychozy + do tego możemy dodać zmiany charakterologiczne, jak np. drug-seeking behaviour, zanik instynktu samozachowawczego czy też uzależnienie będące formą obsesywnie kompulsywnego zachowania opartego o rytuały+z pewnością znajdziesz od groma artykułów guglując opioid induced psychosis
Zresztą opierasz się o dość starą i niepotwierdzoną naukowo dopaminową teorią schizofrenii,trochę faux pass... (zwłaszcza, że naukowcy z izraela jakiś czas temu zidentyfikowali kilkaset wariacji genowych które mogą być markerami występowania / predyspozycji do schizofrenii)
3) w dawkach leczniczych nie; jednakże nawet w terapeutycznym dozowaniu opioidów przez x czasu nie jest nazbyt racjonalne
Tak sobie myślę, ktoś brał strzała z majki przed jakimś ważnym, stresującym wydarzeniem? Obrona, rozmowa kwalifikacyjna, egzamin praktyczny na prawo jazdy? Najbardziej interesuje mnie ostatnie, czy morfina mocno zaburza sprawność umysłową przy prowadzeniu? Albo spowalnia reakcję? Pytam czysto teoretycznie, żeby nikt na mnie zaraz nie wszedł.
Aczkolwiek np po takiej kodeinie bardzo lubiłem jeździć po mieście.
Wszystko zależy od osoby i od dawki.
Licencjata też broniłem porobiony ale akurat na GBL, obronilem na 5!
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/a12a216cf97460608e37260bc2663020f9aa0a82.jpg)
Dlaczego Portugalia może być europejską stolicą medycznej marihuany?
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/nowenarkogis.jpg)
Coraz więcej Polaków przedawkowuje nowe narkotyki. Raport GIS
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/uecocaine.jpg)
UE alarmuje: coraz więcej Europejczyków zażywa kokainę i inne ciężkie narkotyki
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/kierowcyhiszpanscy.jpg)
Hiszpania: obowiązkowe testy na alkohol i narkotyki dla kierowców zawodowych?
Hiszpańska scena polityczna podzieliła się wokół nowej propozycji Partii Ludowej (Partido Popular), która chce wprowadzenia obowiązkowych corocznych testów na obecność alkoholu i narkotyków dla kierowców zawodowych. Projekt ustawy zmieniający hiszpańskie prawo o ruchu drogowym, zgłoszony kilka tygodni temu, trafił już pod obrady Kongresu Deputowanych, wywołując ostry spór między rządem a opozycją.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/cannatobacov.png)
Marihuana a zdrowie jamy ustnej: Nowe badania kontra nikotyna i snus. Co szkodzi bardziej?
Największe jak dotąd badanie długofalowego wpływu marihuany na zdrowie wykazało… tylko pogorszenie stanu dziąseł – a i to w mniejszym stopniu niż przy używaniu tytoniu czy snusa! Nie zaobserwowano innych poważnych negatywnych skutków zdrowotnych.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/metaukropol.jpg)
CBŚP i ukraińska Służba Bezpieczeństwa rozbiły grupę przestępczą produkującą metamfetaminę
Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji z Zarządu w Poznaniu, we współpracy z jednostką śledczą Służby Bezpieczeństwa Ukrainy z obwodu zaporoskiego, pod nadzorem Prokuratury Okręgowej w Poznaniu oraz prokuratury ukraińskiej, przeprowadzili skoordynowaną operację wymierzoną w zorganizowaną grupę przestępczą, która zajmowała się nielegalnym wywozem z Polski do Ukrainy leków zawierających pseudoefedrynę, które następnie były wykorzystywane do produkcji metamfetaminy.