Alkohol etylowy pod każdą postacią.
Więcej informacji: Etanol w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 56 / / 0
Nieprzeczytany post autor: hounsi »
Jak już sam napisałeś jest to eksperyment i naprawdę trudno powiedzieć, co z tego wyniknie. Sam pomysł na wino wydaje mi się dość ciekawy, ale kupaż troszkę ryzykowny. Z tym olejem w wiórkach kokosowych to prawda, i mógłby on nienajlepiej wpłynąć na kondycje wina(można by próbować filtracji).Jeśli chodzi o aromat to niekoniecznie przebije się zapachem przez samo wino (trzeba by więcej tego zrobić) Prawdopodobnie w większości twoich składników użytych do produkcji wina znajdują się konserwanty i poprawiacze, co w rezultacie źle wpłynie na środowisko w baniaku. A w takich sytuacjach nie ciężko o chorobę wina. Przedeszystkim doradziłbym dodanie soku z 2 albo 3 cytryn, zakwasi dość słodkie środowisko i zapobiegnie zglutowaceniu. Cierpliwości poczekaj aż sknczy się fermentacja, popróbujesz i będziesz wiedział czy coś trzeba dodawać czy nie.
Uwaga! Użytkownik hounsi nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 749 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: korkorio »
Wiórki kokosowe nie są czasem zaolejone mocno?
Masz rację, ale tu znalazłem patent na usunięcie iekszej części tłuszczu. Z forum wino.org by Craz Cat:

"Proponuję tym, co gotują wiórki, aby po odcedzeniu zostawić ciecz na 1-2 doby w chłodnym miejscu bez zadawania drożdżami. Cały tłuszcz wytrąci się w postaci skorupki na wierzchu. Trzeba tylko ściągnąć ciecz ze spodu i wtedy dodać drożdży. Ja tak robiłem i zero problemów z tłuszczem podczas fermentacji, a klarowanie też OK."
Obawiam sie ze zamiast esencji moglbys wtedy miec oleista plame a pod nia spirt.
A tłuszcz czasem nie rozpuściłby się w spirytusie?
Tak tylko teoretuzyję. Na chuj mi tłusty spirol w winie.
Cierpliwości poczekaj aż sknczy się fermentacja, popróbujesz i będziesz wiedział czy coś trzeba dodawać czy nie.
No właśnie.
I'm broken.
  • 140 / / 0
Ja nie wiem co to było, ale ze 2 lata temu postanowiłam z koleżanką zrobić 'wino' xD Posiekałyśmy jabłka, włożyłyśmy do butli po soku, zalałyśmy ciepłą wodą i posłodziłyśmy, po czym szczelnie zamknełyśmy %-D Owy wytwór stał ok. miesiąca. Po otworzeniu go rozlał się jak szampan, że prawie nic nie zostało. To co zostało jebało jak najgorszy jabol, ale za to smakowało jak redds :-D
  • 56 / / 0
"redds" :-p Malinowa może to pierwsze tchnienie domowego winiarza . Gorąco polecam przygodę z własnym winkiem , i jak trzeba służże pomocą .
Uwaga! Użytkownik hounsi nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 140 / / 0
A czego by nie spróbować :-D Tylko musiałabym jakąś miejscówkę mieć. Nie jestem pełnoletnia, także w moim domu ani też w piwni nie dałoby rady. Może kiedyś.. :-)
  • 56 / / 0
Do wstawienia wina nie musisz być pełnoletnia, do picia musisz. Wino ma to do siebie, że lubi poczekać, myślę że nie będzie miało nic przeciwko żeby poczekać do twojej osiemnastki.
  • 749 / 5 / 0
Cierpliwości poczekaj aż sknczy się fermentacja, popróbujesz i będziesz wiedział czy coś trzeba dodawać czy nie.

No właśnie.
No i winko zakończyło pracę. 4 litry z kawałeczkiem tego wyszło. No i dodałem... 0,5 rumu. Lux!
I'm broken.
  • 56 / / 0
"No i winko zakończyło pracę. 4 litry z kawałeczkiem tego wyszło. No i dodałem... 0,5 rumu. Lux!"

Rum to jedyny kupaż? A organoleptyczne doznania, coś więcej niż lux?
  • 749 / 5 / 0
Winko bardzo ładnie wygląda. Klarowna rozcieńczona herbatka.
Słodkie w sam raz jak dla mnie. Nie jest mdlące. Z mocą było trochę cienko, ale rum dał radę i dobrze się wkomponował w smaki.
Ty co byś proponował dodać to takiego winka jeszcze? Tak teoretycznie, wiadomo.
I'm broken.
  • 56 / / 0
Pogościł bym się przy tym winku, to i może bym miał jakieś uwagi. A tak to strzelanie na oślep. Ale co eksperyment się na tyle udał, że będziesz wracał do przepisu? Czy szkoda zachodu?
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Limburg: mąż przez dziesięć lat podawał żonie narkotyki i wykorzystywał seksualnie

Izba w Hasselt skierowała do sądu okręgowego sprawę 50-letniego mieszkańca Zonhoven, oskarżonego o wieloletnie podawanie żonie narkotyków oraz wykorzystywanie jej seksualnie. Sprawa odsłania jedną z najbardziej skrajnych form przemocy domowej, opartą na nadużyciu zaufania w związku małżeńskim.

Bruksela: rekordowy wzrost natychmiastowych mandatów za narkotyki

Prawie jedna czwarta propozycji natychmiastowych mandatów karnych (PTI) w Belgii (24,5 proc.) dotyczy Regionu Stołecznego Brukseli – poinformowało we wtorek 30 września 2025 r. Federalne Ministerstwo Sprawiedliwości (SPF Justice). To ogromny skok w porównaniu z zaledwie 0,1 proc. w 2024 r. i 1,7 proc. w 2023 r. Tak gwałtowny wzrost to efekt decyzji prokuratury brukselskiej, która w tym roku postawiła na intensywniejsze zwalczanie handlu narkotykami, szczególnie poprzez kierowanie PTI do osób posiadających nielegalne substancje.

Rzeszów: policjant zawiódł zaufanie dilera, który proponował mu zioło i zwyczajnie go aresztował

Strzyżowski funkcjonariusz w czasie wolnym od służby ujął 18-letniego dilera, który zaoferował mu marihuanę w zamian za sprawdzenie, czy w pobliżu nie ma policji. Do zdarzenia w Rzeszowie, gdzie policjant przebywał wraz ze swoim krewnym.