Dyskusja na temat grzybów halucynogennych, m.in. łysiczki lancetowatej i muchomora czerwonego.
Więcej informacji: Grzyby w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 11 / / 0
Nieprzeczytany post autor: wodnik »
@mcbth
Oczywiście miałem na myśli uprawę w pudełku :D
Uwaga! Użytkownik wodnik nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 920 / 164 / 0
a ja z innej strony :) wydaje mi sie ze na mojej łace spotkalem sie niejednokrotnie z lysiczka czeska. jednakze w internecie jest na tyle malo informacji bym mogl potwierdzic to na sto procent w tym momencie. gdy wybiore sie na lake na jesieni pozbieram okazy przypominajace mi lysiczke czeska sfotografuje i pokaze razem rozwiejemy moje watpliwosci :) zreszta w watku "czy to to" spotkalem sie z kilkoma zdjeciami niestandardowych łysic ktore podobne sa do czeskiej lysicy. dziekuje za uwage.

rowniez Psilocybe Azurescens wpadl mi w oko na naszych rodzimych lakach a przynajmniej bardzo podobny grzyb ba nawet zebralem kilka okazow bez wiekszego przekonania i ostatecznie nie wyprobowalem dzialania tych ze grzybow ... :) tez sa zdjecia w "czy to to"

"Jednak zdarza się, że słabo zorientowane osoby zbierające halucynogenne grzyby ulegały zatruciu przez omyłkowe spożycie innych „małych brązowych grzybów” (MBG) w szczególności z rodziny zasłonakowatych. Ryzyko fatalnej pomyłki jest szczególnie duże u osób podejmujących próbę znalezienia bardzo rzadkich lub nie występujących w Polsce halucynogennych gatunków z kręgu łysiczki siniejącej (Psilocybe cyanescens) np. łysiczki czeskiej (Psilocybe bohemica). Rozpoznanie gatunków z tej grupy jest wyzwaniem nawet dla specjalistów. " wiec chyba podziekuje za testy ;]

edit cos dla tych ktorzy czekaja na muchomory: Strzępiak ziemisty, Lejkówka odbielona: "Grzyb trujący: silnie trujący dla człowieka. Zawiera dość dużo muskaryny, trucizny działającej na nerwy. Objawy zatrucia występują po upływie 1/4-4 godzinach od zjedzenia. Grzyb powoduje silne pocenie się, zaburzenia widzenia, mdłości połączone z wymiotami, kolki żołądkowo-jelitowe; w skrajnych przypadkach także śmierć na skutek ustania krążenia."

edit 2 najczesciej rosna na konskich kupach takie grzyby :) http://www.psilosophy.info/species.php?big=40
fotki nr: 1,2,3,4,5,6,7, 8, 9,10,11,13,15,16,17,18 19, 20, 21,22,23, 24,27, 34,35,36, 37.38, 39, 40,41, 42,43,45,46, 47,49,52, i do konca. ktos widzial ktos wie chociaz jaki grzyb przypomina tego? choc na 99% jestem pewny ze to te grzyby odstraszala mnie zawsze grubosc ich nogi, i jasne w miare blaszki. no i dosc spory rozmiar oraz fakt rosnieia na konskim nawozie :)

edit 3 zdjecie z czy to to: http://img24.imageshack.us/i/img0610ze.jpg/ made by akodin, koment pokolenia Łk: "A na moje to łysice być mogą, obadaj jak będę wyglądać ususzone, albo przeprowadź kwaśny test ;-) Nóżki takie, gdy grzyb wyrasta na odpowiednim podłożu jak najbardziej się trafiają. " bamboclat twierdzi : " Akodeen - znalazłeś to czego każdy szuka! Łysiczki jak chuj! Ten kto sądzi że to nie łysiczki to znaczy że mało jeszcze łysiczek widział :)"
Ostatnio zmieniony 06 czerwca 2010 przez wonszgrzybojad, łącznie zmieniany 3 razy.
Uwaga! Użytkownik wonszgrzybojad nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3127 / 27 / 0
Nieprzeczytany post autor: chusajn »
Azurki są chyba drewnolubne, więc szansa na znalezienie ich na łące jest raczej zerowa, chyba, że ktoś je sobie tam "zasadził".
High, how are you?
  • 1387 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: pindyjski »
@smoke, ale ma być muscimol a nie muskaryna ;)
– Chodź. Czeka nas długa podróż.
– Jestem przyzwyczajona do długich podróży... Kiedyś wybrałam się nawet do Piekła – wyjaśniła.
– Jak zdołałaś wrócić?
Przyglądała mi się długo i uważnie.
– Wrócić? Wrócić? Ja tu zostałam...
  • 4 / / 0
Ooo czyli Azurescen też posiadają moc a nie chciałem ich zbierać rok temu :wall: Pogoda w tym roku do pomidorków hujowa chociaż garby będą wielkie :diabolic:
  • 11 / / 0
ja już w tym roku zebrałem, czekam tylko na wolną chatę w celu konsumpcji %-D %-D %-D %-D %-D %-D %-D %-D %-D %-D
  • 9 / / 0
OsterdamMlody pisze:
Ooo czyli Azurescen też posiadają moc a nie chciałem ich zbierać rok temu :wall: Pogoda w tym roku do pomidorków hujowa chociaż garby będą wielkie :diabolic:
Chłopie, P. Azurescen są najbardziej zasobnymi w psylocybinę grzybami (znanymi) na świcie. Owocują także na jesieni i jeśli je widziałeś w Polsce to chyba je sobie ktoś tam uprawia bo nie są u nas rozpowszechnione (o ile w ogóle wystepują), mimo, że generalnie odmiana ma spore szanse przystosować się do naszych warunków (kolonizacja grzybni 20-24 stopnie, owocnikowanie 9-15 bodajże).
  • 4 / / 0
Kurde pojawiły się na takiej jak by ścieżce obok moich kochanych kępek nie wiem czy to akurat te ale na zdjeciach takie same a uwierz mi że rozpoznaje te dobre :-p Kurde już się nie mogę doczekać września :yay: Jadłem już w tym roku jak byłem w pracy w NL zjadłem pakę trufli i 4 duże mexicana :nuts: i wylądowałem w szpitalu ( nie wiedziałem że jestem uczulony na trufle :wall: Popuchłem ja skurwysyn zamiast R przyjachały po mnie 2 radiowozy i wyjebali mnie na koniec z roboty wracałem bez siana ludzie mi się na transport ściepneli :wall: :wall: :wall: :emo: :emo: :emo: God Bless Good
  • 116 / / 0
Mieszkam na podlasiu. Przedwczoraj kosiłem trawnik przed domem i w pewnym momencie przerwał mi grzybek w moim ogródku, po zerwaniu i analizie jestem 100% pewny, że była to Łysiczka Lancentowata. Niestety tylko jeden okaz, i niestety nie zrobiłem fotki, bo nie chcialo mi się szukać aparatu. Zjadłem go :nuts:
  • 4024 / 375 / 953
Fajnie. Ogólnie - jesteś doświadczonym zbieraczem i Twoja 100% pewnosć wynika z osobistego obcykania, tak?
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Za "przekąski" z Kalifornii grozi mu 20 lat więzienia

W paczce z Kalifornii do Polski miały być przekąski. Funkcjonariusze Służby Celno-Skarbowej w Warszawie otworzyli puszki i znaleźli susz roślinny. Okazało się, że to była marihuana. Zarzut związany z przemytem usłyszał 22-latek.

Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem

Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.

Jad ropuch i grzyby halucynogenne. Big Pharma stawia na nowe preparaty

>Giganci rynku farmaceutycznego ruszają z inwestycjami w opracowanie leków bazujących na substancjach halucynogennych. Zielone światło dla nowych medykamentów daje administracja Donalda Trumpa - przekazała stacja CNBC.