Więcej informacji: Salvia Divinorum w Narkopedii [H]yperreala
salvia.PL
http://talk.hyperreal.info/viewtopic.php?t=21124 <== psilocybe s. [80x]
http://talk.hyperreal.info/viewtopic.php?t=21804 <== psilocybe s. [80x] outdoor
[ external image ]
[ external image ]
[ external image ]
[ external image ]
moze to byc niedobor magnezu? dosypywal ktos z was dolomitu do ziemi dla salvi?
[ external image ]
[ external image ]
[ external image ]
zaraz dodam wiecej fot
Edit:
[ external image ]
[ external image ]
jak widac tego gówna nie ma w łodydze.
[ external image ]
[ external image ]
Ktoś wie co może być przyczyną ? (czy te małe, skaczące larwy 2-3 mm to ziemiórki? Rok temu też miałem je w doniczkach i nic złego roślinkom nie robiły, oprócz egzystencji w doniczce)
tyle ze u mnie nic sie nie rusza :huh:
przejde sie do ogrodnika popytam o coś na grzyby horoby wirusowe i pasożyty a dzis zastosuje pałeczki na robale.
Osobiście radziłbym:
1. Trzymać rośliny tak, aby miały możliwie najwięcej światła - to hamuje rozwój grzybów.
2. Utrzymywać przewiew (ale oczywiście i odpowiednią wilgotność) - uwaga j. w.
3. W ostateczności opryskać jakimś preparatem grzybobójczym. Jeżeli nie chcecie używać chemii, to można do opryskiwania użyć wywaru z pokrzywy i skrzypu polnego. Dodatkowo można dodać wrotycza, czosnku albo tytoniu - będzie działał wtedy owadobójczo.
newbe pisze:(czy te małe, skaczące larwy 2-3 mm to ziemiórki? Rok temu też miałem je w doniczkach i nic złego roślinkom nie robiły, oprócz egzystencji w doniczce)
iwil pisze:Ziemiórki rozwijają się w starym, zwietrzałym podłożu. Białe pełzające larwy przekształcają w malutkie czarne muszki które uciekają kiedy podlewamy roślinkę. Te robaczki o których mówisz to skoczogonki. Skaczą podczas podlewania i cholernie się roznoszą. Jedzą korzenie powodując więdnięcie i ogólne niedomagania roślinek - głowy nie dam, ale możliwe że to właśnie one powodują plamy na Twojej roślince. Rozważyłbym podlanie wszystkich kwiatków w domu (a przynajmniej w pokoju, ale jeśli są w pokoju obok to mogą przyjść znów) jakimś owadobijem.newbe pisze:(czy te małe, skaczące larwy 2-3 mm to ziemiórki? Rok temu też miałem je w doniczkach i nic złego roślinkom nie robiły, oprócz egzystencji w doniczce)
Z "roślin matek" jedna rozwija się znakomicie (ta mniejsza matka) z druga (ta większa) po tym jak mój kochany braciszek przypadkiem wyrwał jej najgłówniejsze odgałęzienie w zasadzie nie rośnie... Tj powolutku coś tam zaczyna puszczać.
Najgłówniejsza odłamana gałąź rośnie na razie w systemie pseudo hydroponicznym, bo nie chce mi sie dupy do ogrodniczego ruszyć a ziemia mi się skończyła xD
[ external image ]
Sadzonki marnieją coraz bardziej... no zima jest, czas na boxa :)
[ external image ]
A tu mamuśki, dla ciekawych w galerii jest zdjęcie jak wyglądały przed opitoleniem hehe ;) Wyszło z nich 50g suszu
I to enigmatyczne coś zabijające rośliny to nie jest ani grzyb, ani wirus tylko mało godzin światła, dzień trwa teraz jakieś 9 godzin przy czym takiego naprawdę fajnego światełka będzie może 7 i jak tu sie nie pochorować? A jak do tego rzeczywiście złapią jakiegoś grzyba lub robactwo to już zupełna kaszana.
Od 2019 roku trwa złota era medycyny psychodelicznej
Dlaczego ograniczenie marihuany do listy chorób to katastrofa dla pacjentów – historia Adriana
Badanie: Brak dowodów na resztkowe efekty marihuany w prowadzeniu pojazdów
"Pamiątka" z Tajlandii. Portugalczyk wpadł na warszawskim lotnisku
24 kg marihuany miał w swojej walizce Portugalczyk, zatrzymany na lotnisku Chopina w Warszawie. W bagażu 22-latka, który przyleciał z Bangkoku w Tajlandii, znaleziono 42 paczki suszu, których wartość na czarnym rynku oszacowano na niemal 1,2 mln zł. Mężczyźnie grozi grzywna i od 3 do 20 lat więzienia.
Maroko stawia na legalne konopie. Ulga dla tysięcy farmerów
Największy na świecie producent konopi indyjskich stawia na legalizację upraw. Po dekadach działania w cieniu, rolnicy z regionu Rif mogą wreszcie pracować bez obaw o aresztowanie. Legalizacja przynosi nowe możliwości, ale też wyzwania — nielegalny rynek wciąż ma się dobrze, a rolnicy narzekają na problemy z wypłatami za plony.
USA: Donald Trump usunie marihuanę z listy najcięższych narkotyków?
Stało się to, o czym spekulowano od miesięcy. Donald Trump, mimo oporu konserwatywnego skrzydła własnej partii, ma sfinalizować proces reklasyfikacji marihuany. Konopie mają trafić z surowego Wykazu I (gdzie są traktowane na równi z heroiną) do łagodniejszego Wykazu III substancji kontrolowanych.