Z tym przebywającym dłużej miałem lepszy kontakt (sporo herbaty sie przepaliło dawniej) poza tym i kiedyś relacjonował, że jest ok (, ma żonę polkę, mówiącą biegle po fr i 2-kę dzieci), ale mam też kontakt z jego braćmi to mówią, ze wesoło nie jest izastanawiał się, czy by nie wrócić i odsiedzieć swoje (na marginesie żaden ćwok, ani frajer, typ pakera i w wiezieniu radził sobie dobrze nie ma mowy, że ktoś sie nad nim znęcał itp jak to różnie bywa - tak na marginesie celem lepszego przybliżenia sprawy, a i ma inne czynniki, wskazujące , że to ktoś inny tak na prawdę jest nim obecnie) Kropka
Z człekiem przebywającym w UK nie mam kontaktu wcale, bo to taki kolega-znajomy co najwyżej, ale jednak szacunek jest i trzeba będzie podzwonić trochę, bo coś mu zawdzięczam i pewnie jak sobie wyobrażam nawet drobny tel od osoby z ojczyzny będzie nawet trochę krzepiąco-pomocny psychicznie).
Jak widzicie taki wyjazd ucieczkowy za granicę przed więzieniem jak do odsiadki jest okres typu 3-5 lat?
Przedawnienie wyroku ulega po 20 latach? Dobre mam info? Czyli trzeba siedzieć 20 lat za granicą zanim wróci się do PL bez stresu.
Pytanie czysto teoretyczne, chcę się wczuć w rolę powyżej wspomnianych osób A że jestem człekiem sentymentalnym (żyję czasami okresem nastoletnim/bardzo młodzocianym i lubię czasami robić przejściówki po dawnym polu manewru , że tak napiszę..dawne dziecięce ziemlanki-bazy hehe, pierwsze spotkania z dziewczynami , też pierwsze fazowe miejscówki psycho faz typu cipacz z dxm-emem itp itd., oprócz tego więksszość pozostało lokalnej lovkslixscji bo tak na prawdę nieliczni wybrali stałą emigrację...
Warto? Bo jednak to jest życie chyba w przynajmnniniej minimalnym , ale ciągłym stresie.
Poza tym ciężko wczuć się w stan emocjonalny rodziców, których dziecko jest przestępcą , który musi uciekać za granicę prawie bez możwliości powrotu.
Najzwyczajniej próbuję wczuć się w ich sytuację, może komuś innemu też się przyda taki plus i minus...a wieloktrotnie ludzie popełniają błędy którch później serdeczenie żałują
MA ktoś znajomych "przymusowych emigrantów" ? Może przytoczyć ich relacje?
Ja czekam na wage jak mi przypierdolą duży wyrok to też wypierdalam zagranice. Chyba ze krótka odsiadka to pójde na wakacje.
za jakie przestępstwa będą nas szukać pomimo, że wyjechaliśmy z kraju gdzie coś przeskrobaliśmy? słyszałem że teraz jak pobierają Ci odciski palców to idzie to do bazy danych dostępnej nie tylko w polsce ale ogólnoeuropejskiej czy jakoś tak, więc granice sie zacierają.. dlatego pytam:)
Coś mało postów...a jestem pewny, że środowisko związane z hyperrealnym spojrzeniem na rzeczywistość ma wielu imigrantów..
Gdzieś czytałem, że wyspy nie są zbyt dobrym miejscem na ucieczkę bo dużo tam spierdala i UK-police jest nawet trochę wyczulona na wyłapywanie.
Najbardziej polecane były południowe włochy, ale trochę cieżko mi wyobrazić co mozna tam robić heh..
hess pisze:Tylko, że u mnie jest pewna niejasność odnośnie przedawnienia: czy powiedzmy po 20 latach przedawania przestępstwo, które zostało popełnione, ale nie było wyroku skazującego, czy przedawnia się prawomocny wyrok skazujący po tych 20 latach?
To czas ten jest następujący:
30 lat - lat zbrodnia zabójstwa
20 lat - lat inna zbrodnia np: udostępnianie narkotyków nieletnim w celu osiągnięcia korzyści majątkowej.
15 lat - występek zagrożony karą pozbawienia wolności większą niż 5 lat np: udzielanie narkotyków w celu osiągnięcia korzyści majątkowej osobom pełnoletnim.
10 lat - gdy stanowi występek zagrożony karą przekraczającą 3 lata pozbawienia wolności.
5 lat - za inne występki czyli np; posiadanie narkotyków. ( Po za przypadkiem posiadania znacznej ilości)
Jeśli postępowanie przeciwko Tobie zostało wszczęte ale nie zostałeś skazany to:
10 lat - zbrodnia zabójstwa, inna zbrodnia, występek zagrożony karą pozbawienia wolności większą niż 5 lat
5 lat - występek zagrożony karą pozbawienia wolności większą niż 5 lat/ 3 lata, inny występek.
Jeżeli zostałeś skazany prawomocnym wyrokiem sądu to:
30 lat - w razie skazania na karę pozbawienia wolności przekraczającą 5 lat albo karę surowszą,
15 lat- w razie skazania na karę pozbawienia wolności nie przekraczającą 5 lat,
10 lat- w razie skazania na inną karę.
Ucieczka do Anglii jest ryzykowna bo możesz zostać zatrzymany na podstawie Europejskiego nakaz aresztowania,
który w przez Polskę jest wystawiany nagminnie.
" Europejski nakaz aresztowania wydany w przypadku danego przestępstwa musi być wykonany niezależnie od tego, czy definicja przestępstwa jest taka sama w obu państwach, pod warunkiem że przestępstwo jest ciężkie, a minimalne ustawowe zagrożenia karą pozbawienia wolności wynosi co najmniej trzy lata."
Najbardziej polecane były południowe włochy, ale trochę cieżko mi wyobrazić co mozna tam robić heh..
Na przykład moja siostra to obojętnie gdzie by nie wyjechała długo bez rodziny by nie wytrzymała. Ja znowu w takiej Wielkiej Brytanii czy Niemczech długo bym nie wytrzymał bo mi jakoś te kraje nie pasują. Ale daj mi gwarancje w miarę dobrego zatrudnienia i zakwaterowania w jakimś egzotycznym kraju to jutro będę gotowy do wylotu.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/aptekadyzurna.jpg)
Rewolucja w receptach na opioidy przyniosła skutek? Przepisy miały uderzyć w receptomaty
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/germancannaclubs.jpg)
Niemiecki ekspert: trudno dostrzec w legalizacji konopi cokolwiek pozytywnego
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/chimpanzees-sharing-fruit.jpg)
Szympansy biesiadują? Sfilmowano je, gdy dzieliły się owocami zawierającymi alkohol
Ludzie od dawna spożywają alkohol i od tysiącleci odgrywa on rolę we wzmacnianiu więzi społecznych. Nowe badania wskazują, że nasi najbliżsi krewni – szympansy – mogą wykorzystywać alkohol w podobnym celu. Po raz pierwszy udało się sfilmować szympansy, które dzielą się sfermentowanymi owocami, w których stwierdzono obecność alkoholu.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/f5.large_.jpg)
Ulubiona muzyka uruchamia układ opioidowy mózgu
Słuchając ulubionej muzyki odczuwamy przyjemność, niejednokrotnie wiąże się to z przeżywaniem różnych emocji. Teraz, dzięki pracy naukowców z fińskiego Uniwersytetu w Turku dowiadujemy się, w jaki sposób muzyka na nas działa. Uczeni puszczali ochotnikom ich ulubioną muzykę, badając jednocześnie ich mózgi za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Okazało się, że ulubione dźwięki aktywują układ opioidowy mózgu.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/jrt-treated-cortical-neuron.jpg)
Nowa nadzieja dla pacjentów ze schizofrenią. Opracowano przełomowy lek inspirowany LSD
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis stworzyli nową cząsteczkę o nazwie JRT, która może zrewolucjonizować leczenie schizofrenii i innych chorób mózgu. Lek działa podobnie do LSD, ale nie wywołuje halucynacji. Dodatkowo, wykazuje silniejsze działanie niż stosowana obecnie ketamina.