Produkty medyczno-farmaceutyczne opatrzone nazwami generycznymi.
ODPOWIEDZ
  • 14 / 5 / 0
Tropicamide.png
(RS)-N-etylo-3-hydroksy-2-fenylo-N-(pirydyn-4-ylometylo)propanamid
https://pl.wikipedia.org/wiki/Tropikamid

Ostatnio dowiedziałem się od znajomego z Ukrainy, ze u nich królują głównie w swiecie narkotyków dwie substancje: buprenorfina i tropikamid.
Poczytałem trochę o tym i są to krople do oczu..
Podobno po podaniu IV tropikamidu koniecznie z jakimś opioidem (ponoć nie można tego samego pukać, bo będzie nieprzyjemnie) doznaje się niesamowitego odlotu. Z jego opisów przypominało to fazę po połączeniu jakiegoś dysocjantu, LSD oraz świadomego snu. Podkreślał jesscze, ze po strzale koniecznie trzeba zatkać uszy zatyczkami i zamknąć oczy.
Wątpię, ze ktoś o tym słyszał, bo szukałem wszędzie, ale spytam.
W rosyjskim internecie o tej substancji jako narkotyku jest bardzo głośno a u nas nie ma żadnych informacji.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 07 lipca 2020 przez surveilled, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: dodano strukturę, nazwę systematyczną i link do Wikipedii
  • 3491 / 573 / 1
To w kontekście krokodyla bylo na dokumecie vice'a. Jakoby pukają to razem. Wpisz vice, crocodil. Fajna laska to prowadziła a region, no coz-rosyjskie komunalki
"Które dragi brać, żeby nie musieć brać żadnych dragów?"

"Rutyna to rzecz zgubna "
  • 125 / 23 / 0
J.w., natknąłem się całkiem niedawno na wzmianki o stukaniu kropli ocznych zaw. Tropikamid razem z opio, stymulantami, także speedballami (połączeniem obu). Rzeczywiście popularne za Bugiem i dalej. Silne efekty antycholinergiczne, ale też, wedle doniesień, substancja bardzo i szybko niszcząca fizycznie. Tutaj artykuł, gdyby ktoś chciał się dokształcić: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9561840/
"mojej wolności dowodem błąd"
  • 295 / 52 / 3
Stosował ktokolwiek? Jak z dostępnością w Polsce? Chętnie przepisują? Poza tym wyczytałem, że niekorzystnie działa u osób wrażilywych na belladonnę. Nie znam się zbytnio na roślinkach niestety, ale jak ktoś coś wie to chętnie poczytam
  • 125 / 23 / 0
^Up Co do dostępności - to "zwykłe" krople oczne na "zwykłą" receptę. Belladona czyli "wilcza jagoda" jest źródłem alkaloidów z których najważniejszym jest atropina - silny cholinolityk (lek anty-cholinergiczny, jak tropikamid, tylko ten drugi działa krócej). Nie wiem, czy ktoś to używa w Pl, podobno lubiane w krajach b. ZSRR, ale czego tam biedni ludzie nie strzelają...
"mojej wolności dowodem błąd"
  • 2569 / 532 / 0
Co do podawania IV z opioidem, jest to najwidoczniej bardziej rekreacyjne podejście do "twilight sleep", czyli stanu wywoływanego podaniem morfiny ze skopolaminą; z tego co pobieżnie wyczytałem, tropikamid działa podobnie właśnie do alkaloidów tropanowych. Różnica jest taka, że wspomniany stan był wywoływany przez lekarzy celem zmniejszenia bólu przy porodzie, a nie przez narkomanów celem naćpania się. Analogicznie jak to zostało opisane w pierwszym poście, procedura wymagała ograniczenia bodźców zewnętrznych; była przeprowadzana w ciemnym, cichym pomieszczeniu. Bardzo ciekawe, bo twilight sleep to coś, co interesowało mnie od dłuższego czasu i nie miałem pojęcia, że gdzieś ludzie jeszcze wprowadzają się w taki stan.
Uwaga! Użytkownik Vetulani44 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Ulubiona muzyka uruchamia układ opioidowy mózgu

Słuchając ulubionej muzyki odczuwamy przyjemność, niejednokrotnie wiąże się to z przeżywaniem różnych emocji. Teraz, dzięki pracy naukowców z fińskiego Uniwersytetu w Turku dowiadujemy się, w jaki sposób muzyka na nas działa. Uczeni puszczali ochotnikom ich ulubioną muzykę, badając jednocześnie ich mózgi za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Okazało się, że ulubione dźwięki aktywują układ opioidowy mózgu.

10 lat więzienia dla producenta metamfetaminy. Legnicki sąd wydał wyrok

Przestępstwa narkotykowe to coraz większy problem. W jednej z takich spraw zapadł właśnie wyrok. Sąd Okręgowy w Legnicy skazał na 10 lat więzienia 34-letniego Jakuba C., który na przemysłową skalę produkował metamfetaminę. Wytwórnia działała w garażu na terenie prywatnej posesji w Niemstowie pod Lubinem.

To nie zgniłe mandarynki. 24-latek niósł w torbie tak zapakowane narkotyki. Wpadł, bo spanikował

"Dzięki czujności, doświadczeniu i doskonałemu rozpoznaniu terenu, policjanci z Wydziału Wywiadowczego Komendy Miejskiej Policji w Szczecinie kolejny raz skutecznie uderzyli w przestępczość narkotykową."