Syntetyczny opioid o niewybiórczym działaniu na receptory opioidowe.
Więcej informacji: Tramadol w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 1196 / 10 / 0
Co masz na myśli? Generyki mają działać tak samo - tzn. substancja czynna taka sama, w takiej samej formie.

Kolega musiał coś zjebać przy ekstrakcji, niestety.
Uwaga! Użytkownik Ugh nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 111 / / 0
Lek oryginalny i lek zamienny nie działają identycznie.
To, że substancja czynna jest z reguły taka sama - przy dawkach leczniczych nie powinno mieć znaczenia (co innego moim zdaniem dawki rekreacyjne). Gdzieś czytałem, że różnice w działaniu oryginał-generyk mogą odbiegać o około 2-3% - nie wiem, jak to zmierzyli, ilością metabolitów może (?) bo wątpię, żeby to były badania naukowe robione na podstawie subiektywnych odczuć u ludzi testowanych - mniejsza o to. Te 2-3% jest ponoć nawet w normie jeśli chodzi o jedną partię leku - co tłumaczyłoby fakt, że czasem coś poszło nie tak mimo doświadczenia w ekstrakcji i stąd coś boli, czasem nawet bardzo...
Z tego co zdążyłem wyszukać na necie, to obie tabletki mają tę samą sól tramadolu, więc niby ok (a to nawet nie jest regułą w przypadku leków zamiennych - tzn. mogą być różne sole - więc i różne substancje czynne).
Ja bym jednak Doretę brał w ostateczności, jak to ktoś ładnie ujął - od biedy na skręta może być :)
Ostatnio zmieniony 13 lipca 2012 przez Epiornis, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 364 / 3 / 0
Epiornis pisze:
Ja bym jednak Doretę brał w ostateczności, jak to ktoś ładnie ujął - od biedy na skręta może być :)
Oj bajki opowiadasz... Jak wszystko zrobisz ok, to nie ma opcji, żeby zadziałało słabiej niż retardy.
Uwaga! Użytkownik mlodymechanik nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 4 / / 0
Epiornis pisze:
To prawda - generyki nie nadają się do ćpania :/
Ja nie zauważyłem żadnej różnicy w działaniu między doreta a zaldiarem... Tym bardziej, że 60 tab dorety kosztuje u mnie 13 zł... A 50 zaldiaru 35... Rożnica znaczna :D
  • 2878 / 21 / 0
Wszystkie leki muszą spełniać normy. W EU nie ma czegoś takiego jak 'jakość leku' - rozmawiałem o tym z farmaceutami.
Oczywistym jest więc, że między doretą, a zaldiarem różnicy nie uświadczysz, chyba że miałeś na myśli ew. wpływ wypełniaczy- te z reguły są takie same.
And I guess that I just don't know.
*                       *                      *
Kiedy spoglądam wstecz, widzę siebie pozostającego za mną daleko w tyle.
  • 111 / / 0
What are generic drugs?

A generic drug is identical -- or bioequivalent -- to a brand name drug in dosage form, safety, strength, route of administration, quality, performance characteristics and intended use.

Żródło - strona FDA; Q&A; pierwsza linijka.

bioequivalent - nie podoba mi się ta nazwa. Działa tak samo, ale w innym stężeniu i z inną reakcją na organizm :/
Ostatnio zmieniony 13 sierpnia 2012 przez Epiornis, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 3309 / 21 / 0
Zamienniki mogą się różnić działaniem, jednak to rzadkie przypadki. Nie chodzi o same wypełniacze.
sqrt(666)
  • 373 / 3 / 0
angor animi pisze:
Zamienniki mogą się różnić działaniem, jednak to rzadkie przypadki. Nie chodzi o same wypełniacze.

Wyjaśnij więc co ma na to wpływ bo sam jestem ciekawy :)
  • 3309 / 21 / 0
Akurat z tej dziedziny nie jestem dobry, było to kilka razy wyjaśnione na forum. Trochę też tu jest:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8905248
http://www.sciencedirect.com/science/ar ... 5004001659 - tu mogła zadziałać świadomość pacjenta, a nie chce mi się załatwiać pełnej wersji
http://www.sciencedirect.com/science/ar ... 1803803405

http://en.wikipedia.org/wiki/Generic_dr ... quivalence
sqrt(666)
  • 373 / 3 / 0
Nie chce być złośliwy ale miałem nadzieję, że opiszesz własnymi słowami, a nie zarzucisz 5 linków i to po ang. Równie dobrze ja mogę znaleźć 50 linków które zapewniają, że zamiennik działać identycznie co oryginał.
Wkleję sobie i robota odwalona hehe

Cytat pewnej osoby z forum
"Leki generyczne MUSZĄ działać tak samo lek referencyjny i MUSZĄ mieć zbliżony skład. Zbliżony oznacza, że musi być identyczny skład, jeśli chodzi o substancję czynną i substancje pomocnicze mające wpływ na wchłanianie leku. Jeśli chodzi o substancje pomocnicze, które mają funkcję "wypełniacza", bądź stanowią o walorach smakowo-zapachowych, mogą być w leku oryginalnym i odtwórczym w różnych ilościach.
Leki z tą samą substancją czynną mają te same skutki uboczne. Jedynie osobnicza wrażliwość na substancje pomocnicze może jedynie mieć znaczenie, ale tu nie istotne, czy to oryginał czy generyk.
Polecam nie obawiać się polskich leków odtwórczych. Jesteśmy w UE i leki muszą być rejestrowane zgodnie z wytycznymi europejskimi, które są restrykcyjne. Firma produkująca generyk MUSI wieloma badaniami fizyko-chemicznymi (i czasami biorównoważności) udowodnić, że leki są takie same.
Co zabawne, lek generyczny nie może być lepszy, np. uwalniać się szybciej, niż lek oryginalny
I jeszcze jedno. Zważywszy, że jest ograniczona liczba firm produkujących substancje czynne, niezależnie czy kupisz lek A czy B, źródło pochodzenia substancji może być identyczne. "

Ta wypowiedź wydaję mi się zgodna z prawdą.

A tutaj przedstawię jakieś farmazony:

"Niestety prawdą jest, że aby zarejestrować generyk w naszym kraju wystarczy przedstawić badania na 20-30 pacjentach, poza tym często są to zdrowi pacjenci. Zastanówcie się proszę czy tańszy odpowiednik to na pewno to samo bo nie jest tak. Tylko na oryginalnym leku przeprowadzone były badania na tysiącach chorych pacjentów i tylko stosując oryginał macie pewność jak ten lek zadziała. Jeśli chodzi o generyki to oprócz tego, że często mają dodatkowe substancje pomocnicze, którego działania do końca nie znamy na dłuższy okres czasu (np przy lekach na serce, nadciśnienie, cholesterol) to dodatkowo ilość substancji czynnej może różnić się o 20-25% . Dokładniej mówiąc mając lek oryginalny w dawce np 40mg biorąc odpowiednik może w nim być 32mg czyli lek ten nie będzie chronił tak jak powinien. Jeśli będzie więcej substancji czynnej wtedy dawka może być za duża i powodować zwiększenie wystąpienia działań niepożądanych."

Nawet żal mi komentować typka który napisał to co znajduje się w cytacie drugim hahaha
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Aresztowano kobietę, która częstowała dzieci czekoladkami z marihuaną w parku w Wheeling

Aresztowano kobietę, która częstowała dzieci słodyczami z THC – psychoaktywnym składnikiem marihuany – w niedzielę po południu w parku w Wheeling na północno-zachodnich przedmieściach Chicago. Dzieci trafiły do szpitala.

Zaskakujące słowa Tomasza Lisa. "Odrobina amfy by Rafałowi nie zaszkodziła"

Zaskakujące słowa Tomasza Lisa! W swoim internetowym programie, w którym dyskutował na temat kampanii wyborczej, nagle stwierdził, że "odrobina amfy [amfetaminy - dop. red.]" Rafałowi Trzaskowskiemu by "nie zaszkodziła".

Nie mógł pogodzić się z rozstaniem, rozsypał "biały proszek" na dachu auta byłej partnerki

36-latek dobijał się w gminie Giby (Podlaskie) do drzwi swojej byłej partnerki. Awanturował się i krzyczał, a na koniec rozsypał na dachu jej samochodu amfetaminę. Został zatrzymany przez policję. Był tak pijany, że nie był w stanie dmuchnąć w alkomat.