...czyli jak podejść do odstawienia i możliwie zminimalizować jego konsekwencje
  • 1 / / 0
Na wstępie - nie znam tego silnika forum i możliwe, że coś robię źle - nie jest ono dla mnie intuicyjne w obsłudze. Proszę od razu nie banować, gdybym coś mówiąc kolokwialnie sp...liła.

Znalazłam się w sytuacji, gdy po wypisaniu 4 recept na Medazepam (wszystkie od tego samego lekarza) mój dotychczasowy lekarz dwie z nich lekarz mi anulował, gdy lek był jeszcze dostępny. Zostałam z dokumentacją medyczną stwierdzającą, że posiadam leki do około stycznia 2023 (w postaci recept) gdy faktycznie recept już nie mam i mam zapas leku do sierpnia 2022 z tą dodatkową trudnością, że lek został po drodze wycofany w związku z wybuchem pewnej wojny. Po prostu producent musi zmienić miejsce produkcji i zajmie mu to około rok, a zamiennika jest brak.

Normalnie brałam 2 razy dziennie 5mg leku. Próbowałam co trzeci dzień zamienić 1 dawkę na 2.5 mg ale dostawałam dnia kolejnego (nie tego samego) okropnych zawrotów i lęków + napadów szybkiego tętna. Tak się nie da funkcjonować. Po 4 takich próbach postanowiłam rozsunąć dawki z 12h (niestety wbrew zaleceniu lekarza, że leki mam przyjmować regularnie, ale sam mi to uniemożliwił anulując receptę) do 13,5 godziny. Jestem drugi dzień po tej próbie. Niestety są lęki i chwilami zawroty. Rozsunięcie dawki o średnio 3 godziny na dobę ma na celu zejście z 10mg Madezepamu do ok. 9mg (dokładnie 8.89mg), czyli znana zasada redukcji dawki o 10% na 1 etap.

Mam w związku z tym pytania:
1) Czy ktoś z Was schodził z trudno podzielnego leku metodą wydłużania odstępów między dawkami?
2) Co zrobić w sytuacji, gdy dokumentacja medyczna stwierdza nieprawdę w drodze późniejszego anulowania recept i braku adnotacji w dokumentacji? Kontakt z lekarzem - nie odpisuje. RzPP kazał pisać do kierownika przychodni, który wciąż nie odpowiedział. Mam świadomość że leku nie starczy mi na odstawienie, a każdy lekarz powie, że mam przecież e-receptę (która się nie otwiera i poświadczył mi to na wydruku farmaceuta).
3) Jak radzić sobie z napadami lęku i zawrotów oraz napadami biegunki w wyniku odstawiania?
4) Ile dni trwały u Was sensacje odstawienne przy pojedynczej etapie redukcji dawki metodą o 10%?
5) Czy znacie lekarza który przepisze lek na papierowych receptach (ze stemplem i podpisem)? Tylko takie realizowane są za granicą - nie uznają e-recept.

Preparat możliwy obecnie do zakupu w Czechach lub Słowacji jest tylko w dawkach 10mg - jeżeli się nie mylę (Ansilan 2mg dostępny w Niemczech zawiera zupełnie coś innego).

Jeżeli znasz odpowiedzi na część pytań lub chociaż na jedno - też będę wdzięczna.
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Mnisi szmuglowali narkotyki. Ukryli je za fałszywymi ściankami

22 buddyjskich mnichów zostało aresztowanych na międzynarodowym lotnisku w Kolombo w Sri Lance. W ich bagażach znaleziono łącznie około 110 kilogramów marihuany.

MZ: Nielegalna marihuana i legalny alkohol to balans pomiędzy zdrowiem publicznym, a innymi dziedzi

Do Ministerstwa Zdrowia trafiło zapytanie „Czy Ministerstwo uznaje, że alkohol jest substancją mniej szkodliwą niż marihuana? Czy też uznaje, że poziom szkodliwości nie jest jedynym kryterium regulacyjnym? A jeśli tak to jakie są te kryteria?”. Autor zapytania chciał się w ten sposób dowiedzieć, z czego faktycznie wynika status prawy marihuany w kontekście statusu alkoholu. W odpowiedzi resort zdrowia wyjaśnił w jaki sposób ocenia się szkodliwość danej substancji oraz przyznał, że szkodliwość używania konopi jest znacznie mniejsza od szkodliwości alkoholu i to na każdym polu – zarówno w przypadku wpływu bezpośrednio na użytkownika ale także na społeczeństwo. MZ w swoim piśmie przyznaje też, że nie o zdrowie publiczne tu chodzi. Oto więcej informacji.

Tak kawa wpływa na emocje. Badacze: efekt nawet bez kofeiny

Kawa nie działa wyłącznie przez kofeinę – i nie tylko „pobudza”. Nowe badanie opublikowane w prestiżowym czasopiśmie Nature Communications pokazuje, że regularne picie kawy zmienia skład bakterii jelitowych, wpływa na metabolizm, a także emocje i zachowanie. Co ważne, część tych efektów utrzymuje się nawet wtedy, gdy sięgamy po kawę bezkofeinową.kawa, badania naukowe, publikacje3 naukowe