...czyli jak podejść do odstawienia i możliwie zminimalizować jego konsekwencje
  • 1 / / 0
Na wstępie - nie znam tego silnika forum i możliwe, że coś robię źle - nie jest ono dla mnie intuicyjne w obsłudze. Proszę od razu nie banować, gdybym coś mówiąc kolokwialnie sp...liła.

Znalazłam się w sytuacji, gdy po wypisaniu 4 recept na Medazepam (wszystkie od tego samego lekarza) mój dotychczasowy lekarz dwie z nich lekarz mi anulował, gdy lek był jeszcze dostępny. Zostałam z dokumentacją medyczną stwierdzającą, że posiadam leki do około stycznia 2023 (w postaci recept) gdy faktycznie recept już nie mam i mam zapas leku do sierpnia 2022 z tą dodatkową trudnością, że lek został po drodze wycofany w związku z wybuchem pewnej wojny. Po prostu producent musi zmienić miejsce produkcji i zajmie mu to około rok, a zamiennika jest brak.

Normalnie brałam 2 razy dziennie 5mg leku. Próbowałam co trzeci dzień zamienić 1 dawkę na 2.5 mg ale dostawałam dnia kolejnego (nie tego samego) okropnych zawrotów i lęków + napadów szybkiego tętna. Tak się nie da funkcjonować. Po 4 takich próbach postanowiłam rozsunąć dawki z 12h (niestety wbrew zaleceniu lekarza, że leki mam przyjmować regularnie, ale sam mi to uniemożliwił anulując receptę) do 13,5 godziny. Jestem drugi dzień po tej próbie. Niestety są lęki i chwilami zawroty. Rozsunięcie dawki o średnio 3 godziny na dobę ma na celu zejście z 10mg Madezepamu do ok. 9mg (dokładnie 8.89mg), czyli znana zasada redukcji dawki o 10% na 1 etap.

Mam w związku z tym pytania:
1) Czy ktoś z Was schodził z trudno podzielnego leku metodą wydłużania odstępów między dawkami?
2) Co zrobić w sytuacji, gdy dokumentacja medyczna stwierdza nieprawdę w drodze późniejszego anulowania recept i braku adnotacji w dokumentacji? Kontakt z lekarzem - nie odpisuje. RzPP kazał pisać do kierownika przychodni, który wciąż nie odpowiedział. Mam świadomość że leku nie starczy mi na odstawienie, a każdy lekarz powie, że mam przecież e-receptę (która się nie otwiera i poświadczył mi to na wydruku farmaceuta).
3) Jak radzić sobie z napadami lęku i zawrotów oraz napadami biegunki w wyniku odstawiania?
4) Ile dni trwały u Was sensacje odstawienne przy pojedynczej etapie redukcji dawki metodą o 10%?
5) Czy znacie lekarza który przepisze lek na papierowych receptach (ze stemplem i podpisem)? Tylko takie realizowane są za granicą - nie uznają e-recept.

Preparat możliwy obecnie do zakupu w Czechach lub Słowacji jest tylko w dawkach 10mg - jeżeli się nie mylę (Ansilan 2mg dostępny w Niemczech zawiera zupełnie coś innego).

Jeżeli znasz odpowiedzi na część pytań lub chociaż na jedno - też będę wdzięczna.
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Legalizacja marihuany a młodzież: Nowy raport z USA obala mity

Czy legalizacja marihuany dla dorosłych sprawi, że nastolatki zaczną masowo po nią sięgać? To jeden z najczęstszych argumentów przeciwników zmian w prawie. Najnowszy, obszerny raport federalny ze Stanów Zjednoczonych pokazuje coś zupełnie innego. Użycie marihuany przez młodzież nie tylko nie rośnie, ale w niektórych grupach nawet spada. Czas przyjrzeć się faktom.

Milion dawek heroiny w jednym bagażu na lotnisku w Lizbonie. "Niezwykle starannie ukryte"

Milion indywidualnych dawek heroiny zarekwirowali funkcjonariusze portugalskiej policji w porcie lotniczym im. Humberto Delgado w Lizbonie. Narkotyki znaleziono w bagażu jednej z pasażerek.

Szajka z Mississaugi kradła mleko dla niemowląt by kupić narkotyki. 11 osób aresztowanych

Peel Regional Police poinformowała, że po czteromiesięcznym dochodzeniu udało się rozpracować zorganizowaną grupę przestępczą, która zajmowała się kradzieżą produktów dla niemowląt i ich wymianą na narkotyki. W sprawie postawiono zarzuty 11 osobom.