Znalazłam się w sytuacji, gdy po wypisaniu 4 recept na Medazepam (wszystkie od tego samego lekarza) mój dotychczasowy lekarz dwie z nich lekarz mi anulował, gdy lek był jeszcze dostępny. Zostałam z dokumentacją medyczną stwierdzającą, że posiadam leki do około stycznia 2023 (w postaci recept) gdy faktycznie recept już nie mam i mam zapas leku do sierpnia 2022 z tą dodatkową trudnością, że lek został po drodze wycofany w związku z wybuchem pewnej wojny. Po prostu producent musi zmienić miejsce produkcji i zajmie mu to około rok, a zamiennika jest brak.
Normalnie brałam 2 razy dziennie 5mg leku. Próbowałam co trzeci dzień zamienić 1 dawkę na 2.5 mg ale dostawałam dnia kolejnego (nie tego samego) okropnych zawrotów i lęków + napadów szybkiego tętna. Tak się nie da funkcjonować. Po 4 takich próbach postanowiłam rozsunąć dawki z 12h (niestety wbrew zaleceniu lekarza, że leki mam przyjmować regularnie, ale sam mi to uniemożliwił anulując receptę) do 13,5 godziny. Jestem drugi dzień po tej próbie. Niestety są lęki i chwilami zawroty. Rozsunięcie dawki o średnio 3 godziny na dobę ma na celu zejście z 10mg Madezepamu do ok. 9mg (dokładnie 8.89mg), czyli znana zasada redukcji dawki o 10% na 1 etap.
Mam w związku z tym pytania:
1) Czy ktoś z Was schodził z trudno podzielnego leku metodą wydłużania odstępów między dawkami?
2) Co zrobić w sytuacji, gdy dokumentacja medyczna stwierdza nieprawdę w drodze późniejszego anulowania recept i braku adnotacji w dokumentacji? Kontakt z lekarzem - nie odpisuje. RzPP kazał pisać do kierownika przychodni, który wciąż nie odpowiedział. Mam świadomość że leku nie starczy mi na odstawienie, a każdy lekarz powie, że mam przecież e-receptę (która się nie otwiera i poświadczył mi to na wydruku farmaceuta).
3) Jak radzić sobie z napadami lęku i zawrotów oraz napadami biegunki w wyniku odstawiania?
4) Ile dni trwały u Was sensacje odstawienne przy pojedynczej etapie redukcji dawki metodą o 10%?
5) Czy znacie lekarza który przepisze lek na papierowych receptach (ze stemplem i podpisem)? Tylko takie realizowane są za granicą - nie uznają e-recept.
Preparat możliwy obecnie do zakupu w Czechach lub Słowacji jest tylko w dawkach 10mg - jeżeli się nie mylę (Ansilan 2mg dostępny w Niemczech zawiera zupełnie coś innego).
Jeżeli znasz odpowiedzi na część pytań lub chociaż na jedno - też będę wdzięczna.
Psychodeliki w szczepionkach i piwie. Ujawniono tajne dokumenty CIA
Grzybki zmieniają połączenia w mózgu. Czy to dobrze?
Heroina ukryta w cegłach. Ponad tona zatrzymana w Porcie Gdynia
Wspólne działania Centralnego Biura Śledczego Policji (CBŚP) oraz Krajowej Administracji Skarbowej (KAS) doprowadziły do przejęcia ponad tony heroiny o czarnorynkowej wartości blisko 220 milionów złotych. To największe zabezpieczenie narkotyków w takiej ilości od dekady na terytorium Polski, a szczegóły tej spektakularnej akcji przedstawili na specjalnej konferencji prasowej minister spraw wewnętrznych i administracji Marcin Kierwiński oraz minister finansów i gospodarki Andrzej Domański.
My palimy nasze rośliny, wy palicie nasze pieniądze! 13 godzin policyjnego etatu za pyłek marihuany
Wydawało Wam się, że państwo racjonalnie zarządza Waszymi podatkami? No to usiądźcie wygodnie. Komenda Powiatowa Policji w Głogowie właśnie przysłała Wolnym Konopiom kolejną odpowiedź w trybie dostępu do informacji publicznej, która czarno na białym pokazuje, jak wygląda „wojna z narkotykami” w lokalnym wydaniu za 0,06g marihuany.
Powiedziała policji, że ktoś ją śledzi. Została zatrzymana za... posiadanie narkotyków
Zaalarmowała policję, że ktoś ją śledzi – usłyszała zarzuty za posiadanie narkotyków. 31-latka z Dobroszyc poprosiła funkcjonariuszy o pilną pomoc. Jak się okazało, jej zachowanie mogło mieć związek z działaniem substancji psychoaktywnych. Oleśniccy policjanci zostali postawieni na nogi przez 31-letnią kobietę z Dobroszyc. Spanikowana zgłaszająca poinformowała funkcjonariuszy, że śledzą ją podejrzani mężczyźni. Na dodatek grożą jej i wyzywają. Kobieta wyraźnie obawiała się o swoje bezpieczeństwo i prosiła o natychmiastową pomoc.