Dział poświęcony zapytaniom użytkowników wobec ich spraw bieżących.
ODPOWIEDZ
  • 460 / 59 / 0
siemanko, sprawa wygląda tak - kumpel został zatrzymany do kontroli w Holandii, zabrano go na krew, wykryto amfetamine i thc.
prawka fizycznie nie miał, więc mu go nie zatrzymali. zeznał, że spożywał kilka dni temu amph i dzien wczesniej trawę(gdzie było to tego dnia), zażywa regularnie.
wypuszczony do domu, ma czekać na wyniki z laboratorium. czy ktoś może miał tutaj podobną sytuację, wie czego może się spodziewać?
nie spowodował żadnej kolizji, po prostu wzbudził podejrzenia. słyszałem, że poza grzywną można iść siedzieć w tym przypadku - moze ktos wypowiedziec sie na ten temat?
będę wdzięczny w imieniu kumpla za odpowiedzi, nieznajomosc obcego prawa nie zwalnia z jego przestrzegania a bez potrzeby martwic sie na zapas
  • 70 / 9 / 0
Jeśli to był pierwszy raz z takim wybrykiem, to dostanie grzywnę, w najgorszym wypadku grzywnę + godziny społeczne + ew. zakaz w zawiasach. Ogólnie od 6 miesięcy zawiasy do 5 lat bez zawiasów (bezwględne), jeśli chodzi o zakaz prowadzenia pojazdów na terenie NL. Jak recydywa - w końcu można trafić też do puchy, ale raczej traktowałbym to na luzie, bez żadnego innego wykroczenia to w większości przypadków nie przejdzie.
  • 460 / 59 / 0
@corleoNe
czy recydywa bedzie obowiazywac jesli kolega ma w polsce wyrok za jazde po pijaku? słyszałem, że to nie działa w ten sposób. to jego pierwszy taki wybryk w nl
  • 70 / 9 / 0
teoretycznie nie, praktycznie ktoś bardzo musiałby chcieć się do tego przyczepić, ale i tak nie ma to żadnych podstaw prawnych.

za to zastanowiłbym się nad wsadzaniem ziomeczka za kierownicę %-D
  • 460 / 59 / 0
Myślę że ziomeczek wyciągnie nauczkę z tej sytuacji, to jego pierwszy konflikt z prawem poza granicami. W Polsce miał cofnięte prawko za alkohol i byl karany za posiadanie, ale kilka lat temu. Pozostaje chyba czekać na wyniki badan, sam nie wiem czy to dobrze że przyznał się do brania kilka dni temu - wydaje mi się że zadziała to na jego korzyść
ODPOWIEDZ
Artykuły
Marihuana? Nie taka straszna, jak ją malowali.

Polski narkobiznes zwiększa zasięgi. Czarny rynek domaga się towaru

Newsy
Rozbita grupa narkotykowa. Marcin K. odpowie za handel heroiną i kokainą wartą miliony

Przed Sądem Okręgowym w Gdańsku stanie mężczyzna oskarżony o udział w zorganizowanej grupie przestępczej zajmującej się międzynarodowym obrotem heroiną i kokainą oraz praniem pieniędzy. Śledztwo w tej sprawie, pod nadzorem prokuratora Prokuratury Regionalnej w Gdańsku, prowadzili funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji w Gdańsku.

THC i rozwój mózgu nastolatków – co pokazują najnowsze badania?

Używanie marihuany może prowadzić do ścieńczenia kory mózgowej u nastolatków – wynika z najnowszego badania prowadzonego przez Gracielę Piñeyro i Tomáša Pausa, naukowców z CHU Sainte-Justine oraz profesorów Wydziału Medycznego Uniwersytetu w Montrealu. Współpraca dwóch laboratoriów badawczych, korzystających z uzupełniających się podejść, wykazała, że THC – czyli tetrahydrokannabinol, substancja aktywna w konopiach – powoduje kurczenie się arborescencji dendrytycznej, czyli „sieci anten” neuronów, które odgrywają kluczową rolę w komunikacji między nimi. Skutkuje to zanikiem (atrofią) pewnych obszarów kory mózgowej – co jest szczególnie niepokojące w wieku, w którym mózg się rozwija.

Nastolatki z województwa łódzkiego najrzadziej w Polsce sięgają po używki

Nastolatki z województwa łódzkiego rzadziej, niż ich rówieśnicy w innych częściach Polski, sięgają po alkohol i narkotyki. Wynika to z najnowszych badań przeprowadzonych na zlecenie Regionalnego Centrum Polityki Społecznej w Łodzi. Wyniki zaprezentowano w Międzynarodowym Dniu Zapobiegania Narkomanii.