Dział poświęcony wpływowi substancji psychoaktywnych na działalność człowieka.
ODPOWIEDZ
  • 0 / / 0
Hej, to pytanie nurtuje mnie już wiele lat i nikt nie umiał mi na nie odpowiedzieć. X lat temu byłam na posiadówce 3 dniowej z towarem ( mefa). Było tego od cholery,każdy był porobiony jak nigdy. W pewnym momencie zaczęłam z inną osobą widzieć w tym samym czasie, te same rzeczy, których rzecz jasna nie było. Halucynacje zaczeliśmy widzieć na tarasie i nie wchodziły one na terytorium posesji. Jak wyszliśmy na spacer to widzieliśmy dużo ludzi spacerujących i zwierząt, ale w chwili minięcia ich znikali. Wyglądali dokładnie tak samo i robili to samo a nie mówiliśmy sobie tego. To co widzieliśmy byłoby w pełni normalne gdyby nie fakt, że była noc. Np: sasiad zrywał jabłka, pani szła z wózkiem,pary spacerowały, dzieci biegały itp.
Czy ktoś potrafi wytłumaczyć dlaczego mieliśmy takie same zwidy?jak to możliwe?
Z góry dziękuję za pomoc ;)
  • 13 / 9 / 0
Wytłumaczenie jest proste. Nie mieliście takich samych halucynacji tylko podobne sugestie. Na końcu po tripie zinterpretowaliście to wspólnie i tak samo dlatego w waszej świadomości istnieje teraz ujednolicona interpretacja tego co widzieliście, a co na początku różniło się od siebie.
Mówiąc prościej. Byliście w podobnym towarzystwie, prowadziliście podobne rozmowy, mogliście widzieć podobne halucynacje, jednak raczej były odmienne. Na końcu wspólnie o tym rozmawialiście i odpamiętując podobne przeżycie dodaliście do niego te same szczegóły, stworzone wspólnie. Dlatego coś co było na początku całkiem różne od siebie, teraz w waszej pamięci jest "takie same" chociaż nadal jest inne. Tak działają zniekształcenia poznawcze ;) Mózgi nas oszukują, stąd między innymi biorą się rzekome halucynacje zbiorowe czy inne efekty związane ze świadomością zbiorową.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Narkofabryka w dawnej stadninie

Funkcjonariusze CBŚP i SG zlikwidowali w województwie śląskim nielegalne laboratorium narkotyków syntetycznych. Podczas realizacji zatrzymano na gorącym uczynku dwóch mężczyzn, a także zabezpieczono ponad 44 kilogramy gotowego narkotyku Alfa-PVP o czarnorynkowej wartości szacowanej na 3,5 mln zł oraz tysiące litrów substancji wykorzystywanych do jego produkcji.

Cyfrowe klony ludzkiego umysłu. Naukowcy testują psychodeliki na wirtualnych mózgach

Wyobraź sobie, że lekarze mogą przetestować wysoce eksperymentalną terapię na Twoim mózgu, w ogóle nie podając Ci leku.

Norwegia wśród liderów Europy. Wszystko wyjawiły... dane z kanalizy

Norwegia pozostaje w europejskiej czołówce pod względem używania narkotyków. Najnowsze analizy ścieków pokazują jednocześnie spadek używania konopii w Oslo. Dane wskazują też na rosnące znaczenie innych substancji.