Więcej informacji: Opioidy w Narkopedii [H]yperreala
Poszukałem trochę ale jakoś nic konkretnego nie znalazłem, dlatego zwracam się do Was moi drodzy z takim pytaniem.
Czy badanie na obecność heroiny we krwi da nam wynik pozytywny w sytuacji, gdy używamy morfiny i oksykodonu?
Jaki jest realny czas według Waszych doświadczeń wykrywalności heleny przy szpitalnym badaniu krwi? Okres półtrwania wynosi teoretycznie 12 godzin ale ciekaw jestem wypowiedzi użytkowników mających okazję to sprawdzić.
Interesuje mnie również jak ma się sprawa w przypadku moczu zakładając, że polecimy sobie jakiś jeden dzień tygodnia - bez żadnego ciągu.
Dziękuję za merytoryczne odpowiedzi. Bez gdybania
Pozdrawiam
W listopadzie mam wizytę u hematologa (spec od krwi). Nie wiem, jakie tam mi wymyśli parametry do zbadania, ale czy jeśli regularnie zażywam majkę, będzie to miało jakiś wpływ na wyniki badań? W sensie, po nadmiarze czy tam niedoborze czegoś tam lekarz jest w stanie jednoznacznie stwierdzić, że walę opio? xd
Wizytę przełożyłam w czasie, ale przyda mi się na pewno ta rada na przyszłość.
Dzięki za pomoc! :)
Z góry dziękuje i życze wszystkiego dobrego w nowym roku.
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Marihuana po reklasyfikacji: wciąż daleka droga do federalnej legalizacji w USA
Administracja Donald Trump ogłosiła wykreślenie marihuany z najbardziej restrykcyjnej kategorii federalnych substancji kontrolowanych. To ważna decyzja dla branży i inwestorów. Nie oznacza jednak, że Stany Zjednoczone zalegalizowały marihuanę rekreacyjną na poziomie federalnym. Do tego droga pozostaje długa i politycznie trudna. Po reklasyfikacji, zgodnie z zasadą „kupuj plotki, sprzedawaj fakty”, akcje firm z branży najpierw silnie wzrosły, a potem mocno spadły.
Marihuana i tytoń zmniejszają objętość mózgu. Te konkretne obszary ulegają zmianom
Marihuana i tytoń wpływają niekorzystnie na mózg. Analiza ponad 103 badań z udziałem ponad 72 tys. osób pokazuje, że używanie marihuany i palenie tytoniu wiąże się ze zmniejszeniem objętości mózgu. Naukowcy wskazują konkretne obszary, takie jak ciało migdałowate, hipokamp i istota szara, które ulegają zmianom.
MZ: Nielegalna marihuana i legalny alkohol to balans pomiędzy zdrowiem publicznym, a innymi dziedzi
Do Ministerstwa Zdrowia trafiło zapytanie „Czy Ministerstwo uznaje, że alkohol jest substancją mniej szkodliwą niż marihuana? Czy też uznaje, że poziom szkodliwości nie jest jedynym kryterium regulacyjnym? A jeśli tak to jakie są te kryteria?”. Autor zapytania chciał się w ten sposób dowiedzieć, z czego faktycznie wynika status prawy marihuany w kontekście statusu alkoholu. W odpowiedzi resort zdrowia wyjaśnił w jaki sposób ocenia się szkodliwość danej substancji oraz przyznał, że szkodliwość używania konopi jest znacznie mniejsza od szkodliwości alkoholu i to na każdym polu – zarówno w przypadku wpływu bezpośrednio na użytkownika ale także na społeczeństwo. MZ w swoim piśmie przyznaje też, że nie o zdrowie publiczne tu chodzi. Oto więcej informacji.