Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
ODPOWIEDZ
  • 1174 / 228 / 23
Witam. W dniu dzisiejszym zostało mi przepisane Morfeo (zaleplon) 30 tabletek. Na recepcie były dwie nazwy pod sobą "Morfeo 10 i Morfeo 20" (czy coś takiego). Okazało się, że nie istnieje Morfeo 10 i tylko są 20 tabletkowe opakowania. Wydano mi więc jedno opakowanie i skserowano mi dane recepty. Czy mogę pójść jutro do przychodni i bez rejestracji i czekania dostać np. ulepszoną receptę na ten lek gdy nie mam wykorzystanych 10 tabletek np. gdybym podszedł do recepcji albo pielęgniarek? (zamiana na 20tabletkowe opakowanie)
  • 13 / / 0
Może tak, a może nie...wszystko zależy od lekarza więc zamiast pytać na forum udaj się do przychodni i zapytaj.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Coraz więcej Francuzów sięga po kokainę. Mafia silniejsza niż państwo?

Kokaina przestała być we Francji narkotykiem elit. Sięga po nią już około półtora miliona osób, a handel białym proszkiem stał się biznesem wartym nawet siedem miliardów euro rocznie. W siłę rosną mafie, Marsylia zmaga się z kolejną falą gangsterskich porachunków, a eksperci alarmują, że kraj mierzy się z kryzysem zdrowia publicznego.

Policjanci z warszawskiej Woli udaremnili przemyt narkotyków z Hiszpanii do Polski

Policjanci z warszawskiej Woli udaremnili międzynarodowy przemyt narkotyków i zabezpieczyli ponad 10 kg czystej kokainy ukrytej w specjalnych skrytkach pojazdu. Dzięki funkcjonariuszom narkotyki nie trafią na warszawski rynek, a osoby biorące udział w tym procederze, usłyszały zarzuty w prokuraturze i zostały tymczasowo aresztowane. Zatrzymanym mężczyznom może grozić kara do 20 lat więzienia.

Rok po częściowej legalizacji w Niemczech: młodzież nie sięga po marihuanę częściej

Federalny Instytut Zdrowia Publicznego przebadał ponad 7 tysięcy Niemców w wieku 12–25 lat rok po wejściu w życie ustawy konopnej. Wśród nastolatek, nastolatków i młodych kobiet nic się nie zmieniło. Jedyny istotny wzrost odnotowano u młodych mężczyzn — ale ten trend trwa nieprzerwanie od 2008 roku, czyli od szesnastu lat przed legalizacją.