Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
ODPOWIEDZ
  • 1174 / 228 / 23
Witam. W dniu dzisiejszym zostało mi przepisane Morfeo (zaleplon) 30 tabletek. Na recepcie były dwie nazwy pod sobą "Morfeo 10 i Morfeo 20" (czy coś takiego). Okazało się, że nie istnieje Morfeo 10 i tylko są 20 tabletkowe opakowania. Wydano mi więc jedno opakowanie i skserowano mi dane recepty. Czy mogę pójść jutro do przychodni i bez rejestracji i czekania dostać np. ulepszoną receptę na ten lek gdy nie mam wykorzystanych 10 tabletek np. gdybym podszedł do recepcji albo pielęgniarek? (zamiana na 20tabletkowe opakowanie)
  • 13 / / 0
Może tak, a może nie...wszystko zależy od lekarza więc zamiast pytać na forum udaj się do przychodni i zapytaj.
ODPOWIEDZ
Newsy
Diler z Anglii przyjmował nietypową walutę. Uzależnieni spłacali długi rzadkimi kartami Pokemon

Nietypowa waluta w narkotykowym biznesie pod lupą angielskich śledczych. Podczas przeszukania domu 26-letniego dilera policjanci zabezpieczyli nie tylko kokainę, marihuanę i gotówkę, ale także pudełko z rzadkimi kartami Pokemon. Szybko wyszło na jaw, że służyły one uzależnionym do spłacania długów u przestępcy.

Bezpieczna likwidacja nielegalnych laboratoriów – specjalistyczne CBŚP

Na terenie Centrum Szkolenia Policji w Legionowie, w ośrodku ITCCCL (International Training Center for Combating Clandestine Laboratories) prowadzonym przez CBŚP, policjanci wzięli udział w szkoleniu dotyczącym likwidacji nielegalnych laboratoriów narkotyków syntetycznych z wykorzystaniem zespołów specjalnych CBŚP i kontrterrorystów. Przedsięwzięcie zorganizował Wydział do Zwalczania Zorganizowanej Przestępczości Narkotykowej Centralnego Biura Śledczego Policji.

Rozebrali LSD na części. Zostało działanie bez wizji

Zespół z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis podszedł do LSD tak, jak inżynier podchodzi do urządzenia, którego nie rozumie: rozłożył je na części i sprawdził, bez których nadal działa. Praca ukazała się we wrześniu 2026 roku w „Proceedings of the National Academy of Sciences”, a jej autorem korespondencyjnym jest David E. Olson, dyrektor Institute for Psychedelics and Neurotherapeutics.