twoja roślina jest widocznie osłabiona, żółknie lub więdnie? Napisz, a uzyskasz pomoc
ODPOWIEDZ
  • 3 / / 0
Screenshot_20190712-123708~3.png
. Pomóżcie, wydaje mi się że pod liśćmi są jajeczka. Jaki to może być szkodnik i jak go usunąć?
Screenshot_20190712-123538~2.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 12565 / 2435 / 0
Szkoda, że nie zrobiłeś fotki tym jajeczkom. Jesteś w ogóle 100% pewny, że to jajka, a nie np piasek z ziemi?
Po samych dziurkach ciężko będzie komuś tutaj zidentyfikować, co konkretnie podgryza Ci krzaka.

Możesz zrobić wywar z czosnku i opryskać nim krzaka. Nie wiem czy i na jakie szkodniki to działa, ale na pewno nie zaszkodzi.
  • 1100 / 273 / 0
to bardziej wygląda na chorobę niż insekta
Uwaga! Użytkownik 3ldritch nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3 / / 0
jezus_chytrus jednak to jakaś choroba i szkodnik jednocześnie, szkodnika już się pozbylem wywarem z tytoniu bo zauważyłem że jajeczka robią się brozowe i łatwo je zdrapac. Natomiast dziurki z brozowymi plamami to jakaś choroba niestety nie wiem jaka.
  • 12565 / 2435 / 0
Jajka mogły zrobić się brązowe od wywaru z tytoniu - za kilka dni się okaże, czy pozbyłeś się intruza, czy nie.

Bardzo chciałbym stworzyć kiedyś coś w stylu algorytmu diagnozującego problem z konopiami na podstawie listy pytań z odpowiedziami do wyboru. Problemem nie są kwestie programistyczne, bo to akurat dość proste. Potrzebna jest szeroka i rzetelna wiedza. Ja ją próbuję zdobywać online, ale dość ciężko znaleźć coś wiarygodnego i pewnego. Do tego trzeba lat doświadczeń w uprawie zarówno indoor, jak i outdoor. Kogoś, kto wprowadziłby człowieka w temat w sposób profesjonalny.

Na podstawie 10 minutowej analizy podobnych zdjęć, nie ustaliłem absolutnie nic. Niestety te rośliny mają to do siebie, że na większość problemów reagują brązowiejącymi plamami.

Czy ten problem jest globalny i występuje na całej roślinie? Jeśli nie, to gdzie? (dół, góra, centrum)? Znasz pH ziemi w której uprawiasz i wody, którą podlewasz? Jakiego / jakich nawozów używasz i jak często?

Gdyby to były moje rośliny, zacząłbym od ustalenia pH ziemi i wody. W większości przypadków problemem jest raczej zbyt kwaśne pH więc nie zaszkodzi podlać wodą z dolomitem (nawet jeśli pH jest zbyt zasadowe, to dolomitem nie podbijesz go już bardziej).
  • 3 / / 0
Plamy występują na kilku liściach na gorze. pH ziemi to 6.5 a wody nie znam, podlewam odstaną kranówką. Nawozu nie dawalem, tzn tylko raz podlałem gnojówką z pokrzywy ale to na początku czerwca
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Zaburzenia odżywiania: marihuana i psychodeliki pomagają skuteczniej niż konwencjonalne leki

Pionierskie badanie osób żyjących z zaburzeniami odżywiania wykazało, że marihuana i substancje psychodeliczne, takie jak grzyby czy LSD, najlepiej łagodzą objawy u respondentów, którzy leczyli się za pomocą leków bez recepty.

CBŚP zlikwidowało laboratorium narkotykowe. Zabezpieczono ponad 800 kilogramów klefedronu

Policjanci Centralnego Biura Śledczego Policji, działając pod nadzorem Prokuratury Krajowej, przeprowadzili skoordynowaną akcję w powiecie pruszkowskim. Na terenie posesji odkryto kompletną linię produkcyjną do wytwarzania narkotyków oraz zabezpieczono setki kilogramów niebezpiecznej substancji psychotropowej w postaci klefedronu o czarnorynkowej wartości ponad 4 mln PLN.

Konopie skuteczne w leczeniu migreny – pierwsze badanie kliniczne z placebo!

Według danych z badań klinicznych przedstawionych na dorocznym spotkaniu American Headache Society, inhalacja kwiatów konopi zawierających THC i CBD zapewnia skuteczniejszą ulgę w migrenie w porównaniu z placebo.