Dział poświęcony zapytaniom użytkowników wobec ich spraw bieżących.
ODPOWIEDZ
  • 1 / / 0
Witam was serdecznie. Rok temu zamówiłem paczkę od jednego z popularnych vendorów która została zatrzymana przez organy ścigania. W paczce były legalne wówczas substancje 1plsd i inny podobny środek, łącznie kilkanaście sztuk. Była to druga paczka jaką w życiu zamawiałem, pierwsza od tego vendora. Przez rok nic się nie działo, natomiast pare dni temu dostałem poleconym pismo z sanepidu o wszczęciu postępowania administracyjnego w sprawie wprowadzania do obrotu środków zastępczych oraz żebym się stawił na złożenie zeznań w wymienionym terminie. I mam kilka pytań.
1.Zamawiałem to tylko i wyłącznie dla siebie. Nigdy nikomu nie miałem w planach tego udostępnić, taka jest prawda, więc nie ma żadnych dowodów które by wskazywały na coś innego. Nigdy nie miałem też żadnych wyroków czy problemów z prawem.
2.Zamawialem na swoje prawdziwe dane, przelewem. Teraz wiem, że to było głupie i jestem idiotą, ale myślałem, że skoro to legalne środki więc nie ma z tym problemu.
3.W ciągu 7 dni mogę się stawić celem zapoznania z aktami sprawy i materiałem dowodowym. Iść? Czy poczekać na termin składania zeznań i wtedy pójść i wyjaśniać.
4.Co mi grozi za coś takiego? Postępowanie jest w sprawie wprowadzania do obrotu środkow zastepczych, a tak jak pisalem - nigdy nie miałem zamiaru tego nikomu udostępnić. Czy mam się bać? Co mi grozi? Jestem studentem i nie pracuję.
5.Co mówić i co zawrzeć w zeznaniach? Powiedzieć prawdę, że chciałem je sam przetestować, bo to legalne środki? Czy udawać że nic nie wiem? Nie chciałbym kłamać, bo raczej nie umiem i nie chciałbym być przyłapany na kłamstwie.
6.Czy załatwić sobie adwokata? Prawdę mówiąc wolałbym nie, bo mnie nie stać, a moi rodzice też nie mają pieniędzy.
Liczę na waszą pomoc, bo bardzo się stresuję. Może ktoś był w takiej sytuacji już? Próbowalem szukać informacji na forum i trochę znalazłem, ale niektore były ze sobą sprzeczne. Co robić?
Bardzo dziekuje i pozdrawiam.
  • 415 / 54 / 0
@Kamillos

Ad 3. Pewnie, że iść. Zobacz co mają i pod jakie paragrafy masz to podciągnięte. Zawsze będziesz wiedział co masz mówić na przesłuchaniu.

Ad 6. Idź z kserem akt do adwokata. Obecnie są darmowe porady prawne dla każdego. Musisz się tylko zorientować gdzie znajduje się punkt w którym możesz porozmawiać z prawnikiem.

Dzięki temu dowiesz się na czym stoisz!
ODPOWIEDZ
Newsy
THC i rozwój mózgu nastolatków – co pokazują najnowsze badania?

Używanie marihuany może prowadzić do ścieńczenia kory mózgowej u nastolatków – wynika z najnowszego badania prowadzonego przez Gracielę Piñeyro i Tomáša Pausa, naukowców z CHU Sainte-Justine oraz profesorów Wydziału Medycznego Uniwersytetu w Montrealu. Współpraca dwóch laboratoriów badawczych, korzystających z uzupełniających się podejść, wykazała, że THC – czyli tetrahydrokannabinol, substancja aktywna w konopiach – powoduje kurczenie się arborescencji dendrytycznej, czyli „sieci anten” neuronów, które odgrywają kluczową rolę w komunikacji między nimi. Skutkuje to zanikiem (atrofią) pewnych obszarów kory mózgowej – co jest szczególnie niepokojące w wieku, w którym mózg się rozwija.

Narkotyki w bloku rysunkowym dla dzieci. Z piłkarzami reprezentacji Polski na okładce

Wrocławskie służby znalazły je w paczkach kurierskich

Marynarka wojenna Salwadoru skonfiskowała ponad 6 ton kokainy

Prezydent Salwadoru, Nayib Bukele, ogłosił w piątek przejęcie 6,3 tony kokainy i aresztowanie 17 podejrzanych handlarzy narkotyków podczas czterech „bezprecedensowych” operacji marynarki wojennej kraju na Oceanie Spokojnym.