Uprawa tytoniu w domowym zaciszu

Dyskusja na temat rodziny roślin (Solanaceae) z rzędu psiankowców.

Moderatorzy: Wszyscy moderatorzy, Magiczny Ogród

Posty: 13 Strona 1 z 2
Rejestracja: 2017
  • 12 / / 0


Siemanko, chciałem zapytać ludzi którzy się bardziej znają o jakieś sztuczki, porady związane z uprawą tytoniu. Chodzi mi o m.in rodzaj gleby i nawozów jakie należy stosować. Ale także sprawy k których mogłem zapomnieć. Fermentator mam w planach. Chciałbym mieć ogólny zarys tego co trzeba zrobić bo nie ma co ukrywać jestem dość zielony, a uprawa tytoniu zainteresowała mnie nie dawno. Za każdą próbę pomocy z góry dzięki :D
Rejestracja: 2018
  • 38 / 3 / 0


Nie ma akcyzy na taka uprawe? :)
Rejestracja: 2017
  • 12 / / 0


cut

Z tego co sie zorientowalem to jesli się nie sprzedaje to nie
Nie cytujemy posta, pod postem.Lobo87
Rejestracja: 2017
  • 220 / 11 / 0


Generalnie podobnie jak zioło. Liście zbierasz od dołu gdy zaczynają żółknąć, najmocniejsze są te na końcu zbioru. Suszysz około tygodnia w temp 35-65 do 70. To tak z grubsza.
Co konkretnie chcesz wiedzieć?
Chcesz to sadzić outdoor?



Rejestracja: 2018
  • 314 / 50 / 0


paliłem kilka takich samoróbek i zawsze było to siano pokroju korsarza, na pewno istotne jest, jaka odmianę sie uprawia
Rejestracja: 2017
  • 12 / / 0


Zamówiłem 3 rodzaje virgine burley NICOTINA RUSTICA. Może przesyluszyles tyton w czasie fermentacji bądź źle aromatyzowałeś? Pytam bo chciałbym uniknąć tego błędu.
Rejestracja: 2018
  • 46 / / 0


Żeby kilogram tytoniu mieć dla siebie ile trzeba roślinek?
Rejestracja: 2017
  • 12 / / 0


Gdzies przeczytalem że z jednej rośliny jest ok 15dkg
Rejestracja: 2018
  • 314 / 50 / 0


29 listopada 2018MatiSmokPL pisze:
Zamówiłem 3 rodzaje virgine burley NICOTINA RUSTICA. Może przesyluszyles tyton w czasie fermentacji bądź źle aromatyzowałeś? Pytam bo chciałbym uniknąć tego błędu.
nie ja byłem producentem, nie wiem, był po prostu słaby i sianowaty, nie wiem na ile moc i smak tytoniu zależy od odmiany a na ile od fermentacji w sumie
Rejestracja: 2017
  • 12 / / 0


Moc od odmiany zapach I smak jest wynikiem fermentacji
Dla innych osób które chciały by się pobawić w uprawę podlinkowywyje fora na których można coś znaleźć w związku z budową fermentatora I samych początków

Fermentator:
https://trawka.org/topic/36271-fermenta ... nie-tylko/

Informacje o uprawie
http://www.tytonie.fora.pl/uprawa-tyton ... a,422.html

Dalej zachęcam do wymiany zdań I stworzenia swego rodzaju pomocnika dla ludzi którzy się tym zainteresowali ;)
Posty: 13 Strona 1 z 2
Wróć do „Psiankowate”
Na czacie siedzi 56 uczestników Wejdź na czata

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości