Dział poruszający prawne kwestie użytkowania narkotyków. Legalizacja, kary, pytania do adwokata.
ODPOWIEDZ
  • 6 / / 0
Witam, mialem wypadek w pracy, problem jest jednak taki, ze bylem na kacu i nie wiem czy nie wyszło na karcie szpitalnej, że był alkohol we krwi, ponieważ dostałem wyniki, jednak jest to oznaczone jakimiś symbolami i nie bardzo łapie o co chodzi. Wie ktoś może jak oni oznaczają stężenie alkoholu na karcie informacyjnej ze szpitala? Gdzie tego szukać? Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.
  • 12465 / 2423 / 0
Widnieje jako liczba promili we krwi. Jeśli zbadaliby obecność alko, to na pewno nie miałbyś problemu z odczytaniem wyniku - zapewne nie zbadali.
  • 641 / 98 / 0
@jezus_chytrus to nie jest w promilach, a wagowo.
  • 12465 / 2423 / 0
Nie wiem, jaka jest procedura, ale kiedyś widziałem wypis z pogotowia pewnego delikwenta, który trafił tam właśnie z powodu alko (ale akcja bez udziału policji) i na nim wynik był w promilach.
A co to znaczy w ogóle, że "wagowo"?
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
CBD znacznie obniża głód alkoholu – pierwsze badanie kliniczne ICONIC

Alkoholowy zespół uzależnienia (AUD) jest powszechny, a skutecznych leków wciąż brakuje. Kannabidiol (CBD) zapowiadał się na obiecującego kandydata w modelach zwierzęcych – niniejsze randomizowane badanie ICONIC dostarcza pierwszych dowodów klinicznych u ludzi z AUD.

Powracająca moda na dopalacze. RPD apeluje o sprawną interwencję

W sprawie edukacji dzieci i młodzieży na temat substancji psychoaktywnych zwróciła się Rzeczniczka Praw Dziecka do Ministry Edukacji. – Z rosnącym niepokojem odnotowuję kolejne doniesienia medialne alarmujące o powracającej wśród dzieci i młodzieży modzie na dopalacze. Prawdopodobnie szeroka dostępność tych nielegalnych substancji – sprzedawanych m.in. poprzez Internet – oraz ich relatywnie niska cena sprawiają, że środki zastępcze oraz nowe substancje psychoaktywne zyskują coraz większą popularność, także wśród młodych ludzi – wskazała Monika Horna-Cieślak w piśmie do MEN z 2 czerwca.

Fabryka narkotyków zlikwidowana

Policjanci Zarządu w Poznaniu Centralnego Biura Zwalczania Cyberprzestępczości wspólnie z Zarządem w Łodzi Centralnego Biura Śledczego Policji, przy współpracy z prokuratorami wielkopolskiego pionu Przestępczości Zorganizowanej Prokuratury Krajowej, rozbili zorganizowaną grupę przestępczą, której członkowie wytwarzali środki psychotropowe. W działaniach polegających na likwidacji laboratorium narkotykowego udział brali także funkcjonariusze KAS i pracownicy Wydziału Zwalczania Przestępczości Środowiskowej WIOŚ w Olsztynie.