Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
  • 4 / / 0
Heban
Nieprzeczytany post autor: THConeser »
Siemanko, wpadłem dzisiaj na informacje o dosyć ciekawej roślince, mianowicie oglądałem sobie film o tajemnicach Ziemi (:V) i w pewnym momencie narrator nawija coś o miksturze z wody i hebanu, która ponoć wyostrza zmysły. Tak przynajmniej mówią Indianie, którzy używają owej mikstury przed polowaniem (można to nazwać ich rytuałem, tak wywnioskowałem z filmu xD). Tak więc ktokolwiek widział, ktokolwiek wie, może a nóż ktoś, kiedyś natknął się na jakieś ciekawe informacje.

Dla potwierdzenia podsyłam link do filmiku, 23:15 zaczyna się wzmianka o tej substancji :D - https://www.youtube.com/watch?v=93NJfDha1oY
Artykuły
Newsy
DNA w powietrzu. Wykrywają tak narkotyki i patogeny

Przełomowe badanie naukowców z Uniwersytetu Florydy wykazało, że środowiskowe DNA (eDNA) zasysane prosto z powietrza może dostarczyć szczegółowych informacji o otaczającym nas świecie. Od identyfikacji zagrożonych gatunków i śledzenia ludzkich patogenów, po wykrywanie alergenów i nielegalnych substancji.

Bochnia. Policja ujęła dilerów narkotyków. W garażach przy KN-2 urządzili „biuro” i magazyn

Małopolscy policjanci zlikwidowali „przedsiębiorstwo” zajmujące się handlem narkotykami. Wynajmowane garaże przy jednej z ulic w Bochni spełniały rolę biura oraz magazynu ze środkami odurzającymi. Zabezpieczono duże ilości środków odurzających oraz zatrzymano 4 osoby.

Rozbita grupa narkotykowa. Marcin K. odpowie za handel heroiną i kokainą wartą miliony

Przed Sądem Okręgowym w Gdańsku stanie mężczyzna oskarżony o udział w zorganizowanej grupie przestępczej zajmującej się międzynarodowym obrotem heroiną i kokainą oraz praniem pieniędzy. Śledztwo w tej sprawie, pod nadzorem prokuratora Prokuratury Regionalnej w Gdańsku, prowadzili funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji w Gdańsku.