Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
  • 7 / / 0
Heban
Nieprzeczytany post autor: THConeser »
Siemanko, wpadłem dzisiaj na informacje o dosyć ciekawej roślince, mianowicie oglądałem sobie film o tajemnicach Ziemi (:V) i w pewnym momencie narrator nawija coś o miksturze z wody i hebanu, która ponoć wyostrza zmysły. Tak przynajmniej mówią Indianie, którzy używają owej mikstury przed polowaniem (można to nazwać ich rytuałem, tak wywnioskowałem z filmu xD). Tak więc ktokolwiek widział, ktokolwiek wie, może a nóż ktoś, kiedyś natknął się na jakieś ciekawe informacje.

Dla potwierdzenia podsyłam link do filmiku, 23:15 zaczyna się wzmianka o tej substancji :D - https://www.youtube.com/watch?v=93NJfDha1oY
Artykuły
Newsy
Medyczna marihuana – brak dowodów, by pomagała w zaburzeniach i uzależnieniach?

Naukowcy z Australii i Wielkiej Brytanii przejrzeli kilka baz danych, poszukując w nich recenzowanych artykułów naukowych opublikowanych pomiędzy 1 stycznia 1980 roku a 13 maja 2025 roku, w których opisano wyniki badań dotyczących przede wszystkim wpływu leczenia kannabinoidami na zaburzenia psychiczne i neurorozwojowe oraz uzależnienia. W ten sposób znaleźli i przeanalizowali wyniki 54 randomizowanych badań obejmujących blisko 2500 uczestników. Wyniki metaanalizy, opublikowane właśnie w Lancet Psychiatry, są dość rozczarowujące dla entuzjastów medycznej marihuany.

Ucieczka zakończona w jeziorze

Próba uniknięcia odpowiedzialności doprowadziła do serii niebezpiecznych i irracjonalnych zachowań. 31-letni mieszkaniec powiatu chodzieskiego nie zatrzymał się do kontroli drogowej, porzucił samochód a następnie kontynuował ucieczkę pieszo. Finalnie wskoczył do jeziora i próbował pozbyć się narkotyków. Policjanci z Chodzieży zatrzymali sprawcę, który w ujawnionym pakunku posiadał ponad 50 gramów narkotyków.

Mentzen radzi młodym, by pili alkohol i palili. "Nie piją (...), nie ma z tego dzieci"

Zdaniem Sławomira Mentzena młodzi ludzie powinni robić tylko trzy rzeczy: uczyć się, pracować i... pić alkohol. Swoimi przemyśleniami prezes Nowej Nadziei i lider Konfederacji podzielił się w środę, 20 maja, podczas spotkania z mieszkańcami Świebodzina.