Dział, w którym omawiane są konkretne kondycje, oraz ich wpływ na i współzależności z efektami środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 451 / 14 / 0
------------------------------------------------------------------------------------------
Padaczka (inaczej epilepsja, historycznie kaduk), w klasycznym języku greckim: ἐπιληψία (epilēpsía) – choroba o złożonej, różnej etiologii, cechująca się pojawianiem napadów padaczkowych. Napad padaczkowy zaś jest wyrazem przejściowych zaburzeń czynności mózgu, polegających na nadmiernych i gwałtownych, samorzutnych wyładowaniach bioelektrycznych w komórkach nerwowych. Biochemicznymi przyczynami pojawiania się tych wyładowań mogą być:

zaburzenia równowagi pomiędzy neuroprzekaźnikami pobudzającymi i hamującymi;
obniżony próg pobudliwości neuronów spowodowany np. zaburzeniami elektrolitowymi;
zaburzenia pracy pompy sodowo-potasowej, wynikające z niedoboru energii.

14 lutego obchodzony jest Dzień Chorego na Padaczkę, a patronem chorych na padaczkę jest św. Walenty.

Dziedzina neurologii poświęcona diagnostyce i leczeniu padaczek to epileptologia.

Rodzaje napadów padaczkowych (podział Gastaut)

Padaczki uogólnione:
pierwotnie uogólnione,
wtórnie uogólnione,
nieokreślone uogólnione;
Padaczki częściowe;
Padaczki niesklasyfikowane.

------------------------------------------------------------------------------------------
witam , mam pytanie co do leczenia osoby która ma padaczkę , niestety nie mam żadnych szczegółowych danych na temat samych ataków , osoba ta miała wypadek czego skutkiem był Uraz mózgu , napady padaczkowe były dopiero po tym wypadku , najpierw przepisywano przez kilka lat Mizodin (Prymidon) , następnie był krótki okres (około 2 miesiące - źle tolerował diazepam ) zażywania Relanium 5mg , a aktualnie od około 2 lat Depakine Chromo 300 oraz 500 po 1 tabletce rano i wieczorem . aktualnie chory - mężczyzna ma 47 lat . Z racji wiadomej wysokiej toksyczności depakine , chciałbym wiedzieć na jakie leki można by było zmienić aktualne , chodzi mi tu szczególnie o małą/bardzo małą toksyczność dla organizmu tych leków , ważnym czynnikiem byłoby też brak wchodzenia w groźne reakcje z alkoholem ( klonazepam też odpada ) .
Ostatnio zmieniony 18 maja 2014 przez koljaczek, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: zdartow z wikkipedii ogólne info plus zmieniono nazwę wątku
Kontakt: cardomar15@tutanota.com
%-D
  • 658 / 10 / 0
Powszechnie używana jest jeszcze karbamazepina, ale do nietoksycznych też nie należy. Przyspiesza przetwarzanie witaminy D w wątrobie co powoduje rozmiękanie kości, ale to następuje dopiero po latach używania --> Wiki

Raz przy odstawianiu benzo i kiedyś przy podejrzeniu padaczki dostałem właśnie karbamazepinę, którą zażywałem przez około rok i powiem szczerze, że nie zauważyłem jakichś problemów ze zdrowiem.
Depakina po miesiącu dała już fatalne skutki uboczne.

Klonazepam z tych leków jest najmniej toksyczny, tylko cholernie uzależniający.
All I can do is just pour some tea for two
And speak my point of view,
But it's not sane...
  • 1709 / 11 / 0
Lamitrin jest dość lajtowy.
  • 5 / / 0
Co do Lamitrinu, sam mam bliską mi osobe która dość często coś zaćpa, wypije z epilepsją która bierze lamitrin. Czy wiecie coś na tmat przeciwskazań lamitrinu i ogólnie samej epilepsji z:
-mj
-syntetyki
-GBL
-alko
-wszelkiego rodzaju ketony penta alfy neby bufy itd,,,
-3mmc
-psychodeliki
itd....?
  • 459 / 2 / 0
Ekhm... marihuana według niektórych jest dość skutecznym lekiem na padaczkę. :-)

http://wolnekonopie.org/2013/08/09/mari ... eraz-ma-3/
Uwaga! Użytkownik Paoliusz nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 27 / / 0
Slyszalem o przypadku ze na padaczke zostala zapisana gabapentyna i pomogla dobrze.
  • 5 / / 0
O tym że mj na nią też słyszałem, ale pytam o przeciwwskazania do tej listy którą podalem...:)
  • 459 / 2 / 0
Hm, skoro może gwałtownie zmniejszać częstotliwość ataków padaczkowych to logika nakazuje wątpić w istnienie jakichkolwiek przeciwwskazań. :rolleyes:
Uwaga! Użytkownik Paoliusz nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2652 / 385 / 0
pkhyper pisze:
O tym że MJ na nią też słyszałem, ale pytam o przeciwwskazania do tej listy którą podalem...:)
Tutaj akurat nie wpływa na to THC, tylko CBD, który właściwości psychoaktywnych nie posiada.
Natomiast paląc MJ przyswajasz obie te substancje, z czego tetrahydrokannabinol ma negatywne skutki - może prowadzić do zaburzeń schizofrenicznych/psychoz i to jest przeciwskazanie.

Mimo tego za granicą CBD razem z THC wykorzystywany jest w lecznictwie, pod nazwą handlową Sativex.
Uwaga! Użytkownik Blue_Berry jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 459 / 2 / 0
@Blue_Berry
1. Sativex tak się składa jest dostępny także w Polsce. Jednak jest mało popularny ze względu na wybitnie wyśrubowane wymagania do zakwalifikowania do leczenia.
http://www.kbpn.gov.pl/portal?id=2451557
2. Schizofrenie/psychozy bez związku - > offtop, post do skasowania. pkhyper pytał o przeciwwskazania przy epilepsji i stosowaniu lamitrynu, nie o WSZYSTKIE przeciwwskazania. Na marginesie, konopie o wyrównanym stosunku chemotypowym typu THC/CBD oraz o chemotypie CBD nie wykazują się zwiększonym ryzykiem zachorowalności na psychozy, wręcz odwrotnie - ze względu na kanabidiol mają działanie neuroleptyczne i anksjolityczne (przeciwpsychotyczne i przeciwlękowe).
3. Wskaż miejsce w którym powiedziałem, że THC działa przeciwpadaczkowo.
marihuana to lek złożony i jako taki powinna być analizowana pod kątem przydatności medycznej. ;-)
4. Można zakupić (oczywiście nie w PL) tzw. CBD oil, czyli olejek z konopi o chemotypie CBD, który można wykorzystać do optymalnego działania przeciwpadaczkowego aktywnych składników cannabis.

P.S.
Palenie cannabis podczas ciąży może zwiększać ryzyko wykształcenia padaczki w wieku dorosłym u dziecka. Wynika to z zaburzeń strukturalnych układu kannabinoidowego w OUN.

P.S. 2
Niewskazane jest, żeby kolega pił. Zwłaszcza jeżeli pije nałogowo, powinien co najmniej ograniczyć i to do tego ostrożnie.
ODPOWIEDZ
Newsy
Palenie marihuany na mrozie: Dlaczego „faza” uderza dopiero po wejściu do ciepła?

Stoisz na balkonie, skulony w kurtce, przestępując z nogi na nogę. Jest minus pięć stopni. Odpalasz jointa, zaciągasz się mroźnym powietrzem i… masz wrażenie, że to nic nie daje. „Słaby temat?” – myślisz. Dopiero gdy wchodzisz do ciepłego salonu i zdejmujesz czapkę, rzeczywistość uderza Cię z siłą pociągu towarowego. Nogi robią się miękkie, a głowa nagle waży tonę.

Europa zasypana kokainą. Rekordowy przemyt i miliardowe zyski narkotykowych karteli

Unia Europejska stała się światowym centrum przemytu i konsumpcji kokainy, a rekordowe konfiskaty nie są w stanie zatrzymać fali białego proszku zalewającej kontynent. Jak alarmuje hiszpański dziennik „El Pais”, powołując się na dane światowych i unijnych agencji antynarkotykowych, nigdy wcześniej na świecie nie produkowano ani nie konsumowano tak dużej ilości tego narkotyku. Rynek jest wart miliardy euro, a na granicach UE działa ponad 440 potężnych organizacji przestępczych.

36 kg marihuany ukryte w szpuli z kablem. CBŚP i KAS przechwyciły transport na A4

Ponad 36 kilogramów marihuany o czarnorynkowej wartości przekraczającej 1,7 mln zł zabezpieczyli funkcjonariusze CBŚP oraz Służby Celno-Skarbowej podczas kontroli ciężarówki na autostradzie A4. Narkotyki były ukryte w specjalnie przygotowanej skrytce wewnątrz przemysłowej szpuli z kablem. Kierowca został zatrzymany i tymczasowo aresztowany.