Dział poruszający prawne kwestie użytkowania narkotyków. Legalizacja, kary, pytania do adwokata.
ODPOWIEDZ
  • 1 / / 0
Witam. W czerwcu tego roku znaleźli u mnie w aucie kilka gram trawy i zabrali mi prawo jazdy z podejrzeniem bycia pod wpływem. trawę ogółem pale dosyć często ale z innych używek zrezygnowałem kilka lat temu i ku mojemu zdziwieniu na testach nie wykryło THC (a paliłem dzień wcześniej) bądź pochodnych a środki psychotropowe, dwie pochodne amfetaminy w stężeniach ponad 700 ng/ml i druga coś koło 150 ng/ml. Amfetamin nie biorę jakoś od 2011 r, leków też żadnych nie przyjmowałem w tym okresie. Za kilka dni mam iść na komende i wtedy zdecydować czy się przyznaje do tego czy kierować sprawę do sądu. Grozi mi za to wg. psa rok bez prawka ale fety nie biorę i zastanawiam się czy nie podmienił ktoś tych próbek. Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Czy z pochodnymi amfetamin są jakieś wartości dopuszczalne we krwi? Jak to możliwe że nie wykryło THC skoro palę dość często? Dodam że badanie robione w poznaniu.
  • 1073 / 123 / 3
Na jakich testach byłeś do tej pory?
ODPOWIEDZ
Newsy
Leki na ADHD i medyczna marihuana a testy drogowe. Czy testy rozpoznają źródło substancji?

Czy zażycie niektórych leków może skutkować oskarżeniem o prowadzenie pojazdu pod wpływem narkotyków? Zastępca Rzecznika Praw Obywatelskich, Stanisław Trociuk, zwrócił się do Komendanta Głównego Policji z pytaniem, czy używane przez funkcjonariuszy testy narkotykowe potrafią rozróżnić substancje aktywne od leczniczych. Odpowiedź Policji nie rozwiewa wszystkich wątpliwości – zwłaszcza w kontekście leczenia ADHD czy terapii z wykorzystaniem medycznej marihuany.

Belgia: Rozbito gang przemytników kokainy

Policja rozbiła dużą grupę kokainową działającą w Belgii. Przemytnicy przywozili narkotyki z Ghany i Dominikany przez lotnisko w Brukseli. Następnie, przez port w Antwerpii, narkotyki były wysyłane za granicę. Niektórzy podejrzani spotykali się regularnie w barze shisha w Vilvoorde (Brabancja Flamandzka), aby omawiać swoje interesy.

Nie wiedzieli, że zatrzymują kolegę. Pijany policjant szalał na hulajnodze

Już jego „styl jazdy” zwracał uwagę, ale okazało się, że to dopiero początek problemów mężczyzny. Policjanci z Gniezna zatrzymali kierowcę hulajnogi. Miłośnik szaleństw na elektrycznym jednośladzie nie tylko był pijany, ale też miał przy sobie narkotyki. Lekkomyślny kierowca to... policjant.